Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Súlyos pénzeket kerestek a hajókatasztrófa áldozataival

A Líbia partjainál vasárnap elsüllyedt hajó áldozataival az emberkereskedők 1-5 millió eurót kerestek.
Az emberkereskedelmet irányító bűnszervezetekkel szembeni határozott fellépést szorgalmazta az EU-tól Matteo Renzi olasz és Joseph Muscat máltai miniszterelnök hétfőn Rómában tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Joseph Muscat úgy fogalmazott, az emberkereskedők nem dilettánsok, hanem bűnözők, ezért nem szabad őket "futni hagyni". "Itt az ideje, hogy Európa cselekedjen!" - mondta a máltai kormányfő. Hozzátette: a Líbia partjainál vasárnap elsüllyedt hajó áldozataival az emberkereskedők 1-5 millió eurót kerestek.

Matteo Renzi kijelentette, a Földközi-tengeren humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki. Az olasz miniszterelnök szerint célzott katonai fellépéssel lehetne megállítani az emberkereskedőket. A római kormányfő azt mondta, hogy a Líbiában történő katonai beavatkozásnak jelenleg nem adottak a feltételei. Az észak-afrikai és az európai partok közötti hajóblokád pedig csak az emberkereskedőknek kedvezne, mivel indulás után még inkább magukra hagynák az illegális bevándorlókkal teli hajókat.

Matteo Renzi ismételten egy rendkívüli EU-csúcs minél előbbi összehívását sürgette az illegális bevándorlás kérdéséről. "Ez nem csak Málta vagy Olaszország problémája: ha szívükön viselik az emberek sorsát, nem fogadhatják el, hogy mások borzasztó halálra legyenek ítélve egy hajó rakterébe bezárva" - üzente Renzi az európai intézményeknek.

Az olasz miniszterelnök "halálutaknak" nevezte az illegális bevándorlók tengeri átkelését. "Olaszország nem törődik bele az emberi életekkel való kereskedelembe. Mi elfogjuk az emberkereskedőket. Ezt kérjük a nemzetközi közösségtől is" - hangoztatta Renzi. Hangsúlyozta, hogy Olaszország eddig 1002 emberkereskedőt fogott el. Matteo Renzi kijelentette: "húsz évvel ezelőtt szemet hunytunk Srebrenica felett, most nem csukhatjuk be többet a szemünket (...) meg kell akadályoznunk, hogy az embereket rabszolgasorsba kényszerítsék, nem engedhetünk a bűnözőknek, történelmi felelősségünk van".

Joseph Muscat hozzátette: nem szabad engedni, hogy az emberkereskedők esténként nyugodtan térjenek nyugovóra azt gondolva, hogy Európa tehetetlen és úgysem tesz ellenük semmit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílpuskával és machetével végezte ki két tanárát egy 13 éves diák

A barcelonai gimnazista többször mondta osztálytársainak, hogy megöli az összes tanárt és utána… Tovább olvasom