Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Súlyos összecsapások Gázában

Vasárnapra virradóra folytatódtak a harcok a Gázai övezetben, miután izraeli katonák szombaton este behatoltak a Hamasz fennhatósága alatt álló területre.
Az izraeli hadsereg vasárnap este bejelentette, hogy egy katonája életét vesztette a Hamász elleni szárazföldi harcokban, a Gázai-övezetben. A katonát Beit Lahija térségében érte halálos találat. A szárazföldi hadműveletek szombat esti megkezdése óta összesen 30 izraeli katona sérült meg, közülük ketten súlyosan.

Ugyanezen idő alatt - palesztin kórházi források szerint - legkevesebb 40 gázai civil vesztette életét, ezzel a halálos áldozatok száma palesztin részről a légicsapások december 27-ei megkezdése óta összesen már 500 fölé nőtt.

Az AFP hírügynökség súlyos összecsapásokról adott hírt az ország sűrűn lakott északi részéről: Gáza városból, Beit Lahiyából, Beit Hanunból és Jabaliyából. Izraeli katonai források szerint a Hamasz több tucat harcosa vesztette életét, míg a palesztin szervezet közlése szerint kilenc zsidó katonát öltek meg. Az adatokat független források nem erősítették meg. Az izraeli hadsereg 28 sérültet számlált saját soraiban. Gázai közlés szerint öt civil vesztette életét, köztük egy gyermek a szárazföldi invázió megindítása óta. A krízis nyomán a terület másfél milliós lakossága kritikus helyzetbe került: fogytán az élelem, az ivóvíz, az üzemanyag, szünetel az áramellátás.

Izrael nem közölte, hogy hány katonája vesz részt a katonai akcióban. Annyit tudni, hogy korábban körülbelül kilencezer tartalékos izraeli katonát mozgósítottak. Médiajelentések szerint további tízezret helyeztek készenlétbe. Izrael a Gázai övezetet gyakorlatilag lezárva tartotta azóta, hogy a Hamasz 2007-ben fennhatósága alá vonta a területet a Mahmud Abbasz palesztin elnökhöz hű erőktől.

A szárazföldi offenzíva súlyos harcokat hozott.Fotók: Reuters

December 27-e óta Izrael körülbelül 800 légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben lévő célpontok ellen. Ezekben - gázai egészségügyi források szerint - 463 palesztin meghalt, közülük 75 gyermek, és legkevesebb 2310-en megsérültek. Ugyanezen idő alatt a Gázai övezetből 500 rakétát lőttek ki Izraelre, a támadásokban négy ember sérült meg a zsidó állam területén. Az izraeli katonai akció ellen szombaton világszerte demonstrációkat tartottak: Izrael északi részén az AFP hírügynökség szerint 100 ezer arab tüntetett, míg a londoni és párizsi tiltakozó akciókhoz tízezrek csatlakoztak. A Hamasz és Izrael között a hathónapos tűzszüneti megállapodás december 19-én járt le, amelyet nem sikerült meghosszabbítaniuk.

Izrael nem hagyja, hogy humanitárius katasztrófa alakuljon ki - mondja Olmert

Izrael nem fogja hagyni, hogy humanitárius katasztrófa alakuljon ki a Gázai-övezetben, jelentette ki Ehud Olmert vasárnap délelőtt. Az izraeli miniszterelnök hozzátette: "Mi nem a palesztin nép ellen harcolunk, hanem azon terroristák ellen, akik őket is elnyomják". Ezzel egyértelműen a Hamász radikális palesztin szervezetre utalt, amely másfél éve uralja a Gázai-övezetet.Olmert azt mondta, hogy "segíteni fogják élelmiszer és gyógyszerek eljuttatását a gázai lakosokhoz". Az izraeli kormányfő hozzátette, hogy a szárazföldi támadás megindítása "elkerülhetetlen" volt. Egy hetes légicsapás-sorozat után Izrael szombat este indított száratföldön is támadást a Hamász harcosai ellen. Az első 12 óra harcai után - palesztin orvosok szerint - 19 palesztin vesztette életét. A Hamász azt közölte, hogy elfogtak két izraeli katonát és megöltek további kilencet, amire az izraeli hadsereg azt válaszolta, hogy "ezek a hírek nem igazak".

Hárommillió eurós segély az Uniótól

Az Európai Bizottság (EB) vasárnap fölszólította Izraelt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogokat, és nyisson utat a "szenvedő és haldokló" gázai lakosok megsegítése előtt. Az EB úgy döntött, hogy újabb hárommillió eurós (792 millió forintos) segélyt küld a Gázai-övezetbe."Másfél millió ember zsúfolódott egy akkora földdarabra, amely alig nagyobb, mint Belgium területének egy százaléka. Rá vannak utalva a kívülről érkező segélyre, helyzetük napról-napra romlik" - fogalmazott állásfoglalásában az Európai Unió segélyügyi biztosa, Louis Michel. Az Európai Uniós segélyt a lehető leggyorsabban eljuttatják az izraeli légicsapások és legújabban a szárazföldi hadművelet által sújtott civil lakosságnak. Az Európai Unió nyújtja a legtöbb humanitárius segélyt a palesztinoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázai harcok: Izrael megindította a szárazföldi offenzívát

"Jelentős számú" szárazföldi alakulatot irányítottak a Hamasz palesztin szervezet fennhatósága alá… Tovább olvasom