Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Súlyos összecsapások Barcelonában az oktatási reform miatt

Őt rendőr megsérült, egyikük súlyosan, amikor szerdán összecsapások voltak a rendfenntartók és fiatalok között Barcelonában. Ezt a katalán nagyváros hatóságai közölték.

Az összecsapások előtt a fiatalok a felsőoktatási rendszer úgynevezett bolognai rendszerű reformja ellen tiltakoztak. Az utóbbi napokban több tízezres tüntetések és diáksztrájkok voltak emiatt több spanyol városban. A tiltakozó fiatalok a "bolognai rendszer" azonnali bevezetése ellen is demonstráltak. A tiltakozó spanyol fiatalok szerint ez a rendszer tovább rontja az amúgy is alulfinanszírozott egyetemi oktatást, újabb privatizációkat tesz lehetővé, a "nem piacorientált" tárgyakat eltörli, és még nagyobb nyomást gyakorol a túlterhelt diákokra. A bolognai rendszer ellen tavaly novemberben kezdődtek a tiltakozások Spanyolországban. Barcelonában fokozta a haragot, hogy hat diákot kizártak az Autonóm Egyetemről. Négy hónappal ezelőtt Barcelona Központi Egyetemének rektori hivatalát elfoglalták diákok, akik azóta is megszállva tartják a helyet.

Az 1999. június 19-én aláírt Bolognai Nyilatkozat, amelyhez Magyarország is csatlakozott, a következő célokat tartalmazza: -könnyen érthető és összehasonlítható képzési rendszer kialakítása (pl. egységes oklevélmelléklet bevezetése által), -két fő, egymásra épülő képzési szakaszon (ún. cikluson) alapuló képzési rendszer bevezetése, amelyben már az első ciklusban (alapképzés) szerzett fokozat szakképzettséget nyújt a munkaerőpiacon történő elhelyezkedéshez, továbbá szükséges feltétele a második képzési ciklusba (mesterképzésbe) történő belépésnek, -egységes kreditátviteli rendszer kialakítása, -a széleskörű oktatói, kutatói, hallgatói mobilitás elősegítése, -együttműködés kialakítása az európai felsőoktatási minőségbiztosításban, -a felsőoktatás európai dimenziójának támogatása, az Európai Unióval, Európával kapcsolatos ismeretanyagok megjelenítése az oktatásban. A rendszer értelmében a felsőoktatás három, egymásra épülő szakaszból, ciklusból áll: -alapképzés (3-4 év), ez a korábbi főiskolai szintnek felel meg, -mesterképzés ( 1-2 év) , ez a korábbi egyetemi szintet jelenti, -doktori képzés ( 3 év), tudományos fokozat (Ph.D) megszerzésének a lehetősége.

Olvasóink írták

 • 3. comet 2009. március 19. 13:58
  „2 bunda - fogalamad sincs hogy mi van az egyetemeken. Tájékozódj egy kicsit mielőtt butaságokat írnál.”
 • 2. bunda 2009. március 19. 10:28
  „Az egyetem, főiskola nem kötelező, aki rendesen tanul és komolyan veszi az befejezi időben .”
 • 1. comet 2009. március 18. 21:54
  „a bognai rendszer nálunk is bukta mert ninscenek meg a feltételek. Az egyetemek sokszor nem tudják bitosítani az általuk előírt kötelező órákon való részvételt, szükséges kredit pontok megszerzését stb. A tanári szabadság miatt romlott mind az oktatás színvonala, mind az oktatási fegyelem. Tavaly nyáron több egyetemtől is megvonásra kerültek alapvető tárgyak oktatásának lehetőségei a színvonaltalanság miatt. (ELTE, PTE, SZTE)
  Sok diák a kaotikus állapot miatt nem tudja időben befejezni a tanulmányait ami jelentős töbletköltséggel jár számukra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A brit parlamentben Eva Rhodes eltűnése

Bírálat érte a brit külügyminisztert, amiért nem tesz eleget a Magyarországon több mint fél éve… Tovább olvasom