Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Súlyos harcok folytak Gázában, sok palesztin halott - fotók

Izrael kiszélesítette szárazföldi hadműveletét. Legkevesebb negyven palesztin meghalt és négyszáz megsebesült a hajnal óta tartó harcokban.
A Gázai övezetben indított szárazföldi hadművelet további kiszélesítését jelentette be vasárnap a kora reggeli órákban az izraeli hadsereg.

A külföldi hírügynökségek által ismertetett közlés szerint az eddiginél nagyobb területen, még több katonát vetnek be a Gázai övezet iszlamista erői ellen indított offenzívában. Pontos számokról nem érkezett jelentés.

A Gázai övezet július 21-én. Fotó: MTI (galéria)

A hétvégén az izraeli fegyveres erők 34 földbe vájt lejáratot fedeztek fel, amelyek közel egy tucat, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által ásott alagúthoz vezettek.

A hadsereg beszámolt arról is, hogy vasárnap hajnalban meghalt két izraeli katona egy palesztin kommandóval vívott összecsapásban.

Palesztin források közlése szerint a Hamász egyik vezető tagjának, Hálil al-Hadzsának a házát ért légitámádásban négyen meghaltak. A közlések szerint a légicsapásban a Hamász-vezető három családtagja és egy szomszédjuk halt meg.

Az izraeli hadsereg által július 8-án indított hadműveletben mintegy 350 palesztin vesztette életét Gázában, az izraeli halálos áldozatok száma hétre emelkedett a vasárnap hajnali adatok szerint. Legkevesebb negyvenhat palesztin vesztette életét szombaton, ami így az összecsapások egyik eddigi legvéresebb napja lett.

Az ENSZ közlése szerint Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára vasárnap egyhetes tárgyalássorozatba kezd a gázai konfliktusról és egy lehetséges tűzszünetről. Ban Ki Mun elsőként Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozik Katarban, onnan Kuvaitvárosba, Kairóba, Jeruzsálembe, Rámalláhba, majd Ammánba utazik tovább, hogy a tartós tűzszünet eléréséről tárgyaljon.


Fotók

Súlyos harcok folytak Gázában, sok palesztin halott


Gáza város Szadzsahíja negyedében legkevesebb negyven palesztin meghalt és négyszáz megsebesült a hajnal óta tartó harcokban. Ezrek menekülnek a veszélyeztetett térségből, sűrű tömör füst emelkedik a házak fölé, amelyről nem világos, hogy az izraeli tüzérségi tűz, vagy a Hamász ott tárolt és felrobbant arzenálja okozza-e.

A negyed lakóit a hadsereg előzetesen távozásra szólította fel, azonban a palesztinok nagy része otthonában maradt, sokaknak ugyanis nem volt hová elmenekülni és a Hamász is maradásra kérte a lakosokat.

Mahmúd Abbász palesztin elnök mészárlásnak nevezte az izraeli hadsereg Szadzsahíja negyedben folytatott, újabb civilek halálát okozó katonai műveletét. A Hamász izraeli települések elleni rakétatámadásainak megállítására indított, Erős szikla hadművelet tizenkét napja alatt a gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig a legkevesebb háromszázhetven palesztin vesztette életét, akiknek többsége civil volt.

Peter Lerner katonai szóvivő szerint az övezet északi részében zajló harcokban a „Hamász megpróbálja megvédeni infrastruktúráját és az összetűzések nagy része az alagutak környékén folyik." A szárazföldi hadművelet egyik kifejezett célja, hogy elpusztítsa a Hamász palesztin szélsőséges szervezet föld alatti alagúthálózatát, számos járat ugyanis Izraelbe vezet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdogan szerint Izrael Hitler barbárságát is felülmúlja

A kormányfő úgy fogalmazott, "nincs lelkiismeretük, becsületük, büszkeségük, és azok, akik nap mint… Tovább olvasom