Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Súlyos aszály pusztítja a termést

Súlyos aszály veszélyezteti az ivóvízellátást és a mezőgazdaságot; a Jangce mentén lévő öt tartományban közel 35 millió ember életét és a folyó édesvízi delfinjeinek jövőjét befolyásolja a száraz időjárás.

A térségben a rendkívül kevés csapadék és a Jangce folyó felsőbb szakaszáról érkező elégtelen vízmennyiség miatt mára millióknak gond az ivóvízhez jutás, a gazdasági kár pedig Csiangsu (Jiangsu), Anhuj (Anhui), Csianghszi (Jiangxi), Hupej (Hubei) és Hunan tartományokban összesen megközelíti a 2,3 milliárd dollárt.

A minisztérium arra figyelmeztet, hogy a fokozódó szárazság a régió nagyvárosainak ivóvízellátását is veszélyezteti, mivel a víztározók gyors ütemben ürülnek. A kormány a katasztrófa-elhárítás legfelsőbb szervével több intézkedést hozott, valamint a két leginkább érintett tartomány - Hupej és Hunan - számára 8,5 millió dollár értékű segélyt utalt ki. A Három Szoros erőmű illetékesei a napokban elmondták, a gátnál nagyobb mértékben megnyitották a zsilipeket, májustól több mint 2,76 milliárd köbméter vizet engedtek az alsóbb részekre, hogy emeljék a víz szintjét. Korábbi jelentések arról is beszámoltak, hogy a Közép-Kínát több mint 200 napja sújtó aszály következtében a Jangcében élő igen ritka édesvízi delfinek is veszélybe kerültek.

A folyónak azon szakasza, ahol körülbelül 30 delfin él 21 kilométerről 10 kilométerre zsugorodott, mivel a víz szintje évtizedek mélypontjára - alig több mint 27 méterre - esett; három méterrel alacsonyabb, mint tavaly. Az alacsony vízállás a vízi növényeket is veszélyezteti, aminek következtében csökkenő halállományra, a delfinek számára kevesebb élelemre lehet számítani. Mindeközben a környékbeli gazdálkodók némelyike az extrém időjárás hatásait ellensúlyozandó, öntözésre szivattyúzza ki a vizet a folyó védett, felduzzasztott szakaszából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea szabadon engedte a fél évig fogva tartott amerikait

Észak-Korea szabadon engedte szombaton azt a koreai származású amerikai állampolgárt, akit fél évig… Tovább olvasom