Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Stabilra javította Izland kilátását az S&P

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Izland adóskockázati besorolásainak kilátását csütörtökön a Standard & Poorís, arra hivatkozva, hogy az izlandi parlament megteremtette a jövő évi külső finanszírozás feltételeit.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítői csoportjának csütörtöki londoni bejelentése szerint a cég a kilátás javításával együtt megerősítette Izland hosszú és rövid futamú szuverén devizaadósságának "BBB mínusz/A3" osztályzatát, illetve a hazai valutában fennálló kormányadósságok "BBB plusz/A-2" besorolását. A kilátás stabilra módosításával az S&P levette a napirendről Izland leminősítését. Osztályzatrontás esetén az izlandi hosszú lejáratú devizaadósi besorolás átkerült volna a jelenlegi közepes befektetői sávból a spekulatív "BB" kategóriába. A Standard & Poorís által a kilátás stabilizálásához fűzött csütörtöki elemzés szerint az intézkedés alapja az, hogy az izlandi parlament elfogadta az izlandi betétgarancia-alapnak nyújtandó holland és brit kormányhitel állami garantálásáról szóló törvényt.

Ez a hitel lehetővé teszi, hogy Izland eleget tegyen az Icesave betéteseivel szembeni kompenzációs kötelezettségeinek. Az Icesave az összeomlott izlandi Landsbanki bankcsoport hollandiai és nagy-britanniai leányvállalata volt. Az Icesave-nek nem voltak fiókjai, a nála vezetett számlákról internetes úton lehetett fizetési tranzakciókat elvégezni. Az internetes bank egyes lekötési futamidők esetén 7 százalék feletti kamatokat kínált, ami csaknem a kétszerese volt a brit nagybankok által hosszabb lekötésekre általában ajánlott kamatoknak.

Az Icesave azonban tavaly októberben leállította a betétek kifizetését és új betétek felvételét, miután az anyavállalatot az izlandi kormány csődgondnokság alá helyezte. Becslések szerint 300 ezer brit számlatulajdonosnak volt összesen több mint 4 milliárd fontja az Icesave-nél. Ez a brit bankrendszer egészéhez képest elenyésző - a brit bankok 40 millió lakossági és üzleti ügyfél összesen kétezer milliárd fontnyi megtakarítását kezelik -, az eset mégis komoly feltűnést keltett, mivel a pénzügyi válság során egyetlen nagy-britanniai bank sem jutott olyan helyzetbe, hogy le kellett volna állítania a betétek kifizetését.

A Standard & Poorís csütörtöki elemzése szerint jóllehet az Icesave-egyezséghez szükséges törvény parlamenti elfogadása jelentősen növeli az izlandi kormány adósságterhét, a jogszabály jóváhagyása azonban döntő lépés a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,3 milliárd euróig terjedő finanszírozási keretének felszabadítása, valamint - kétoldalú megállapodások alapján - a skandináv kormányoktól várt további finanszírozások biztosítása felé. Ezek a források javítják Izland még mindig gyenge külső likviditási pozícióját, növelve az ország jegybankjának jelenleg 2,5 milliárd euró körüli devizatartalékát.

A devizatartalék növelése fontos előfeltétele az izlandi kormány által tavaly novemberben bevezetett tőkekorlátozások enyhítésének - áll az S&P csütörtöki elemzésében. A hitelminősítő szerint "jelentős és bíztató" fejlemény, hogy befejeződött a csődbe ment izlandi bankok átstrukturálási folyamata, és az is, hogy 2010-re feszes költségvetést fogadtak el, amelyet ambiciózus középtávú konszolidációs program támaszt alá. Ennek a programnak a céljai között szerepel, hogy az izlandi államháztartás - amelynek GDP-arányos idei hiánya becslések szerint eléri a 13 százalékot - 2013-ra egyensúlyba kerüljön. Az SÚP szerint lehet, hogy ez a cél nem teljesül, de a költségvetési program végrehajtásával jó eséllyel stabilizálható lesz a hazai össztermékhez mért bruttó államadósság-ráta a 2010-re várt 130 százalékon, és e szintről utána fokozatos csökkenés várható. Az Izlanddal kapcsolatos hitelminősítői intézkedéseket szoros figyelemmel követi a feltörekvő piacokon aktív nemzetközi befektetői közösség. Londoni feltörekvő piaci elemzők már 2006 elején azt jósolták az MTI-nek, hogy az izlandi makrohelyzet akkor már észlelt megingása a feltörekvő térség egészében gyengítheti a portfolió-befektetői kockázatvállalási készséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2009-ben 137 újságírót öltek meg

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) összesítése szerint 2009-ben 137 újságírót, illetve… Tovább olvasom