Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Spiegel riport a médiatörvény fogadtatásáról

Spiegel első januári számában Lopakodó mérgezés címmel közölt riportot a magyar médiatörvényről s annak magyarországi és külföldi fogadtatásáról.
 
Walter Mayr, a német hírmagazin külpolitikai részlegének riportere bevezetőjében kiemeli: Orbán Viktor kormányfő pontosan a magyar EU-elnökség kezdetekor lép a tettek mezejére. Az új médiatörvény célja az újságírók pórázra fogása, ami ellen a facebook nemzedék tiltakozik.

A német újságíró idézi a 228 paragrafusból álló új törvény büntetési tételeit, amelyeket "politikailag kiegyensúlyozatlan tudósításokért" szabhat ki az új hatóság. Kitér néhány elítélő külföldi visszhangra, megemlítve, hogy a médiahatóság elnökét, Szalai Annamáriát kilenc évre nevezték ki. Megszólaltatja Hantos Józsefet, Szalai egykori üzlettársát, akivel annak idején Miami Press néven szexújságot adtak ki: a fotókat Hantos szerezte be Ausztriából, míg "a cikkeket Szalai, a főszerkesztő írta". A fenti múlt dacára Hantos úgy véli, Szalai a megfelelő személy arra, hogy megvédje a tízmilliós magyar népet nemcsak a fiatalkori romlottságtól és rasszizmustól, de a túlságosan önálló médiumok által történő politikai befolyásolástól is.

"Orbán Viktor 2010 májusa óta kormányozza az országot - folytatódik a riport. - Az egykor liberális ellenzéki politikusból nemzeti köntöst viselő gátlástalan hatalmi politikus lett. Az állítólag ía nép akaratábólí táplálkozó íkonzervatív forradalmátí azon a talajon hajtja végre, amelyet az egykori MSZMP örökösei hagytak hátra több évi rossz gazdálkodás után."

Mayr megszólaltatja Majtényi László liberális jogászt, aki szerint ha Orbán helyett ismét a szocialisták kerülnének hatalomra, ugyanott folytatnák, ahol abbahagyták, és semmi sem lenne jobb. Ezért téved az, aki minden magyar baj okát az új kormányban keresi. "Már a régi rendszer is korrupt volt, most pedig más módon lesz rosszabb: az új médiatörvény frontális támadás a véleménynyilvánítás szabadsága mint alapvető jog ellen" - fogalmaz Majtényi.

A Der Spiegel riportere megjegyzi: az Európai Néppárt neves képviselői, Angela Merkel kancellártól Hermann van Rompuy EU-elnökön át José Manuel Barroso bizottsági elnökig kritikátlanul nézték, amint Orbán felszántja a magyar politikai tájat. Dorgálás nélkül csorbította az alkotmánybíróság jogkörét, megkérdőjelezte a nemzeti bank függetlenségét, s a főügyészi posztra, valamint a tudományos és a kulturális élet csúcspozícióiba saját híveit neveztette ki.

Mayr kitér a parlament előtt rendezett decemberi tüntetésre, amelynek képei bejárták a világsajtót - ám elfedték azt a tényt, hogy a megmozduláson a tízmillió magyar közül alig ezerötszázan vettek részt. Ott volt viszont Eötvös Pál, a Népszabadság egykori főszerkesztője, aki úgy látja: a rendszerváltás idején az újságírók alkották a változások élcsapatát - ám ennek vége. Szerinte "ezt a deprimált szakmát már semmire sem lehet motiválni."

A riporter emlékeztet arra, hogy a magyar médiában meghatározó szerepet játszó konszernek (RTL, ProSiebenSat1, Springer, WAZ-csoport) részéről eddig nem hallatszott tiltakozás Orbán és a médiatörvény ellen. Eötvös szerint ez megrendítő jelzés a nyugati értékközösség táborából. Mint hozzáteszi, az új médiafelügyelő hatóság létrehozása "egyfajta ősbűn. Kis adagokban hat, mint az arzén. Az eredmény pedig lopakodó mérgezés".

Olvasóink írták

  • 2. pancser 2011. január 03. 16:51
    „Ki a fenét érdekel a törvény az országon belül, nézzünk már körül? A Facebook magamutogatóit senki nem zavarja ebben nyugodtak lehetnek. Én nem mutogatom magamat nem vagyok olyan böszme, hogy közhírré tegyem akár egyetlen emberi kapcsolatomat, vagy belső tulajdonságaimat! Nevetséges azokon az oldalakon indított mozgalom, állítom kontraproduktív!”
  • 1. meir 2011. január 03. 15:43
    „nagy kunszt!!
    majd hallgatjak megint a muncheni szabad-europa adot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekord métékű foglalkoztatottság Burgenlandban

Foglalkoztatási rekordot hozott Ausztriában a december a szociális ügyekkel foglalkozó tárca… Tovább olvasom