Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 3°C | 7°C Még több cikk.

Spanyolországban elengednek egy ETA-terroristát

Egy spanyol bíróság eleget tett az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előző napi döntésének, és a tiltakozások ellenére kedden elrendelte egy huszonnégy évvel ezelőtt bebörtönzött terrorista szabadlábra helyezését.
A strasbourgi székhelyű bíróság hétfőn döntött úgy, hogy Spanyolországnak szabadon kell engednie Inés del Río Pradát, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szeparatista terrorszervezet 3828 évre bebörtönzött tagját, mivel döntésük szerint törvénytelen volt büntetése meghosszabbítása.

A precedensértékű döntés megnyithatja a spanyol börtönök kapuit a terrorszervezet nagyjából ötvennégy további fogva tartott tagja előtt. A politikai erőszak áldozatait védő Voices Against Terrorism csoport korábban arra szólította fel Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy ne tegyenek eleget az EJEB határozatában foglaltaknak. "A határozat teljesítésével elárulják a terrorizmus áldozatait és a spanyol népet" - mondta a csoport elnöke, hozzátéve, hogy "akár hetven terrorista is kiszabadulhatna a börtönből".

Spanyolországnak eredetileg 2008-ban kellett volna szabadlábra helyeznie számos elítélt ETA-terroristát, köztük Río Pradát is, azonban a spanyol bíróságok az áldozatvédelmi csoportok nyomására meghosszabbították büntetésüket.

Río Pradát huszonhárom ember meggyilkolásában, valamint autóba rejtett pokolgépes merényletek elkövetésében vállalt szerepéért ítéltek el 1989-ben.

Az asszonyt eredetileg több mint háromezer évre ítélték, azonban a spanyol törvények szerint a büntetés felső határa "mindössze" harminc év, ráadásul ebből még lejöhet a jó magaviseletért és a börtönben végzett munkáért járó kedvezmény.

Az asszonyt ennek értelmében már a harmincéves büntetése letöltése előtt szabadlábra kellett volna helyezni, azonban a spanyol bíróság 2006-ban megalkotta az úgynevezett Parot-doktrínát, amelynek lényege, hogy a kedvezményeket nem a maximálisan kiszabható harminc évből, hanem az elítélt által elkövetett összes bűncselekményért összesen járó büntetésből kell levonni – Inés del Río Prada esetében például 3828 évből. A doktrína alkalmazásának következménye, hogy ezek az elítéltek semmiképpen nem szabadulhatnak harminc évnél hamarabb.

A strasbourgi emberi jogi bíróság ítéletei kötelező érvényűek, de betartásuk kikényszerítésére a testületnek nincsenek eszközei.

Az ETA a Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén elterülő Baszkföld függetlenségéért küzd, a hatvanas évek végétől végrehajtott több mint negyven terrortámadásának 829 halálos áldozatot tulajdonítanak. Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorista szervezetként tartja számon. Utoljára 2009. augusztus 9-én hajtottak végre merényletet, 2011. október 20-án pedig bejelentették, hogy végleg lemondanak az erőszakról. A szervezet ugyanakkor nem oszlatta fel magát és a fegyvereit sem szolgáltatta be, annak ellenére, hogy erre Franciaország és Spanyolország is felszólította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alacsony IQ-szintje menthet meg a kivégzéstől egy floridai gyilkost

Alacsony IQ-szintje megmenthet egy kétszeres floridai gyilkost a kivégzéstől. Tovább olvasom