Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Sötétség délben - Elfogyott a Nap - Látványos fotókkal

Százmilliók figyelték az elsötétedő eget szerdán Ázsia-szerte, amikor megkezdődött a század leghosszabb teljes napfogyatkozása. Galéria!

Milliókat vonzott a század leghosszabb teljes napfogyatkozása

A közép-európai idő szerint 2 óra 30 perckor kezdődött napfogyatkozás - mint azt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közölte - egy 250 kilométer széles folyosóban, 15 ezer kilométer hosszan, egyebek közt a világ két legnépesebb országában, Indiában és Kínában volt látható.

Teljes napfogyatkozáskor készült kép az égboltról az indiai ősi szent város, Varanaszi felett  teljes napfogyatkozáskor 2009. július 22-én. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása Ázsia számos
Teljes napfogyatkozáskor készült kép az égboltról az indiai ősi szent város, Varanaszi felett  teljes napfogyatkozáskor 2009. július 22-én. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása Ázsia számos országában megfigyelhető volt. A teljes napfogyatkozás során a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, így a Hold a megfigyelő számára eltakarja a Napot.  (MTI/EPA/HARISH TYAGI)


Hosszú sorok kígyóztak az indiai ősi szent város, Varanaszi útjain, hogy az emberek megmártózzanak a Gangesz vizében. Férfiak, nők és gyermekek hindu himnuszokat énekelve gázoltak át a folyón és imádkoztak a felhős égbolton felkelő naphoz.

Napfogyatkozás

A természeti jelenséget Bangladesben, Nepálban, Butánban, Mianmarban és a kínai Jangce menti nagyvárosokban, majd a Csendes-óceán térségében lehetett látni.

Hívők mártóznak meg a Gangesz vizében az indiai ősi szent városban, Varanasziban a teljes napfogyatkozáskor 2009. július 22-én. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása Ázsia számos országában m
Hívők mártóznak meg a Gangesz vizében az indiai ősi szent városban, Varanasziban a teljes napfogyatkozáskor 2009. július 22-én. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása Ázsia számos országában megfigyelhető volt. A teljes napfogyatkozás során a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, így a Hold a megfigyelő számára eltakarja a Napot.  (MTI/EPA/HARISH TYAGI)


A közép-kínai Vuhan iparváros töltésein tömegek gyűltek össze, búcsút intve a nap utolsó ezüst sugarának, amint a városra ráborult a sötétség.
"Amint a bekövetkezett a teljes napfogyatkozás, sajnos, a felhők miatt nem tudtuk látni a napkoronát" - mondta Csen Csün (Zhen Jun), aki a napfogyatkozás miatt szabadnapot vett ki. Közép-Kínában azonban több szerencsével jártak a napfogyatkozásra kíváncsiak, mint a Sanghaj közelében fekvő tengerparti városokban, ahol a felhős ég és a eső helyenként teljesen eltakarta a napot.

Bangladesi férfi kémleli az eget szemvédőfilteren át teljes napfogyatkozáskor Dakkában 2009. július 22-én. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozását milliók nézték végig Ázsia számos országában.
Bangladesi férfi kémleli az eget szemvédőfilteren át teljes napfogyatkozáskor Dakkában 2009. július 22-én. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozását milliók nézték végig Ázsia számos országában.  A teljes napfogyatkozás során a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, így a Hold a megfigyelő számára eltakarja a Napot.  (MTI/EPA/Abir Abdullah)


Haris Bhatt, a bangalori Indiai Asztrofizikai Intézet dékánja elmondta: a XXI. század leghosszabb napfogyatkozása valóban fontos tudományos esemény volt, hiszen hosszú időtartama miatt bonyolult és komplex kísérleteket tett lehetővé.

A kínai tudósok kétdimenziós felvételek készítését tervezték a Nap 2 millió Celsius-fokot is elérő koronájáról, nagyjából másodpercenként egy felvételt - mondta Bhatt.


.A teljes napfogyatkozás fázisairól készült kombókép Szöulban 2009. július 22-én. Dél-Korea felett helyi idő szerint 9 óra 34 perc és 10 óra 50  perc között volt megfigyelhető az évszázad leghosszabb
.A teljes napfogyatkozás fázisairól készült kombókép Szöulban 2009. július 22-én. Dél-Korea felett helyi idő szerint 9 óra 34 perc és 10 óra 50  perc között volt megfigyelhető az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása.  A teljes napfogyatkozás során a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, így a Hold a megfigyelő számára eltakarja a Napot.  (MTI/EPA/Jeon Heon Kjun)


A napfogyatkozás teljes időtartama 6 perc 39 másodperc volt a Csendes-óceán felett a NASA szerint. Legközelebb 2132-ben várható, hogy a Hold ilyen hosszú időre kitakarja a Napot. Indiában négy percig, Sanghajban mintegy 5 percig tartott a jelenség.

Indiaiak milliói vegyes érzelmekkel várták a jelenséget. Voltak, akik a napfogyatkozás idején a szent folyókban és tavakban fürödtek a jószerencsét várva. A csillagjósok szerint a természeti jelenség másoknak balszerencsét hoz. Sok várandós anya kérte az orvosát a szülés meggyorsítására vagy késleltetésére a komplikációk elkerülése érdekében.

.Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozását nézik védőszemüveggel Fülöp-szigeteki nők 2009. július 22-én Maniában.  A teljes napfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold teljes ár
Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozását nézik védőszemüveggel Fülöp-szigeteki nők 2009. július 22-én Maniában.  A teljes napfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, így a Hold a megfigyelő számára eltakarja a Napot.  (MTI/EPA/ALANAH M.TORRALBA)


Teljes napfogyatkozáskor készült kép az égboltról a kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartománybeli Hangcsouban (Hangzhou) 2009. július 22-én hajnalban. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása négy-ha
Teljes napfogyatkozáskor készült kép az égboltról a kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartománybeli Hangcsouban (Hangzhou) 2009. július 22-én hajnalban. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása négy-hat percen át volt megfigyelhető Ázsia számos országában.  A teljes napfogyatkozás során a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, így a Hold a megfigyelő számára eltakarja a Napot.  (MTI/EPA)

Indiában sok szülő nem engedte iskolába a gyermekét, mert a napfogyatkozás ideje egybeesett a reggelivel. Márpedig a hindu szokás szerint balszerencsés napfogyatkozás idején ételt készíteni.

Az ősi kínai kultúrában a napfogyatkozás természeti katasztrófákkal vagy császári család tagjainak halálával kapcsolatos ómen volt. Kínai illetékesek szerint nagy feladat volt meggyőzni a közvéleményt, hogy a városokban rendben fognak működni a szolgáltatások.


Gyerekek nézik védőszemüvegen át a  teljes napfogyatkozást Szöulban 2009. július 22-én. Dél-Korea felett helyi idő szerint 9 óra 34 perc és 10 óra 50  perc között volt megfigyelhető az évszázad leghos
Gyerekek nézik védőszemüvegen át a  teljes napfogyatkozást Szöulban 2009. július 22-én. Dél-Korea felett helyi idő szerint 9 óra 34 perc és 10 óra 50  perc között volt megfigyelhető az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása.  A teljes napfogyatkozás során a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, így a Hold a megfigyelő számára eltakarja a Napot.  (MTI/EPA/YONHAP)


Az évszázad hatodik teljes napfogyatkozásának köszönhetően fellendült a turizmus a Távol-Keleten. A Cox és Kings utazási iroda charterjáratot bérelt, amely Újdelhiből repült 12,5 ezer méteres magasságban Bihar államba, a Nap felé eső 21 ülésre szóló jegyek 1200 euróért keltek el.


Földbe ásott testű pakisztáni lány figyeli a teljes napfogyatkozást az Indus folyó partján Haiderábádban 2009. július 22-én. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozását milliók nézték végig Ázsia
Földbe ásott testű pakisztáni lány figyeli a teljes napfogyatkozást az Indus folyó partján Haiderábádban 2009. július 22-én. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozását milliók nézték végig Ázsia számos országában. A teljes napfogyatkozás során a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, így a Hold a megfigyelő számára eltakarja a Napot.  (MTI/EPA/NADEEM KHAWER)Korábban

A közép-európai idő szerint 2 óra 30 perckor kezdődő napfogyatkozás kétszázötven kilométer széles, tizenötezer kilométer hosszú sávban volt látható Bangladesben, Nepálban, Butánban, Mianmarban és a kínai Jangce menti nagyvárosokban, majd a Csendes-óceán térségében.

Az indiai szent város, Varanaszi útjain hosszú sorok kígyóztak, hogy az emberek megmártózzanak a Gangesz vizében. Férfiak, nők és gyermekek hindu himnuszokat énekelve gázoltak át a folyón, és imádkoztak a felhős égbolton felkelő naphoz.

A közép-kínai Vuhan iparváros töltésein tömegek gyűltek össze. „Amint a bekövetkezett a teljes napfogyatkozás, sajnos, a felhők miatt nem lehetett látni a napkoronát" – mondta Csen Csün (Zhen Jun), aki a napfogyatkozás alkalmából szabadnapot vett ki. Közép-Kínában több szerencsével jártak a kíváncsiak, mint a Sanghaj közelében fekvő tengerparti városokban, ahol a felhős ég és az eső helyenként teljesen eltakarta a napot.

2132-ig nem lesz ilyen hosszú

Haris Bhatt, a bangalori Indiai Asztrofizikai Intézet dékánja elmondta, hogy a XXI. század leghosszabb napfogyatkozása valóban fontos tudományos esemény volt, hiszen hosszú időtartama miatt bonyolult kísérleteket tett lehetővé a Nap kétmillió Celsius-fokot is elérő koronájával kapcsolatban.

A napfogyatkozás teljes időtartama 6 perc 39 másodperc volt a Csendes-óceán felett a NASA szerint. Legközelebb 2132-ben várható, hogy a Hold ilyen hosszú időre kitakarja a Napot. Indiában négy percig, Sanghajban öt percig tartott a jelenség.

Babonák és hagyományok

Indiaiak milliói vegyes érzelmekkel várták a jelenséget. Voltak, akik a napfogyatkozás idején a szent folyókban és tavakban fürödtek a jószerencsét várva. A csillagjósok szerint a természeti jelenség másoknak balszerencsét hoz. Sok várandós anya kérte az orvosát a szülés meggyorsítására vagy késleltetésére a komplikációk elkerülése érdekében. Indiában sok szülő nem engedte iskolába a gyermekét, mert a napfogyatkozás ideje egybeesett a reggelivel és a hindu szokás szerint balszerencsés napfogyatkozás idején ételt készíteni.

Az ősi kínai kultúrában a napfogyatkozás természeti katasztrófákkal, vagy császári család tagjainak halálával kapcsolatos rossz ómen volt. Kínai illetékesek szerint nagy feladat volt meggyőzni a közvéleményt, hogy a városokban rendben fognak működni a szolgáltatások.

Az évszázad hatodik teljes napfogyatkozásának köszönhetően fellendült a turizmus a Távol-Keleten. A Cox és Kings utazási iroda charterjáratot bérelt, Újdelhiből repült 12,5 ezer méteres magasságban Bihar államba, a Nap felé eső 21 ülésre szóló jegyek 1200 euróért keltek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bomba robbant egy horvát üdülőhelyen - három sebesült

Két osztrák és egy horvát állampolgár megsérült kedden a horvátországi Sibenikben, amikor felrobbant… Tovább olvasom