Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Sólyom László lemondta a révkomáromi szoboravatást

FRISSÜL - Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt - jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök. A magyar államfő ennek hatására lemondta révkomáromi útját.


20 óra 46 perc - Fico szerint Sólypom nem mondott igazat

A szlovák miniszterelnök szerint Sólyom László nem mondott igazat, amikor pénteken újságírók előtt azt állította, hogy a szlovák fél több mint két hónapja tud a révkomáromi szoboravatásra tervezett látogatásáról.

"A magyar elnök nem mondott igazat, mert nem két hónapja, hanem csak augusztus 13-tól, tehát 7-8 napja tudunk látogatási tervéről" - jelentette ki Robert Fico pénteken este a TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozva.

Sólyom László rögtönzött sajtóértekezletén este rámutatott: a szlovák fél több, mint két hónapja tudja az átadás tényét, a legutóbbi napokig mindenben együttműködést tapasztaltak, majd kijelentette: "remélem, hogy az utolsó két napban kitört hisztéria a legfelsőbb szinteken nem a szlovák fél érzelmeit tükrözi".

20 óra 05 perc - Révkomáromban füttykoncerttel fogadták, hogy Sólyom Lászlót nem engedték be

Nagy felháborodással, hangos felzúdulással és erős füttykoncerttel fogadta pénteken este Révkomáromban a Szent István szobor felavatására összegyűlt mintegy két-három ezer személy azt a bejelentést, hogy Sólyom László magyar államfő nem vehet részt az ünnepségen.

A szlovák-magyar együttműködésre és a megbékélésre bíztató felszólításokat, amelyek az ünnepi szónokok beszédeiben hangzottak el, az emberek azonban tapssal fogadták.

A döntően magyarul beszélő közönség mellett az ünnepség elején megjelent több, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) pólóját viselő egyén, valamint a Szlovák Nemzeti Egység képviselői is. A csoport tagjai szlovák zászlókat, valamint SNS-es pártlobogókat és különféle transzparenseket lengettek.

"Magyarország 1918-ban megszűnt", "Sólyom, menj haza", "Elég volt a megszállásból és a beavatkozásból", vagy "A mi első nagy királyunk Rastislav volt" feliratú transzparenseket lehetett látni a kezükben. Később a csoport tagjai szétszéledtek, és az apróbb szóváltásokon kívül semmiféle incidensre nem került sor. A SITA pozsonyi hírügynökség szerint egy fiatalember magyar zászlóval és a Magyar Gárda öltözékében volt jelen az ünnepségen.
 
A szobor felavatásán jelen volt Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete is, aki az elnök kérésére felolvasta Sólyom László előre előkészített beszédét. Részt vettek az ünnepségen továbbá a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd-Most párt képviselői is, egyebek között Csáky Pál, Duray Miklós, Szigeti László, Simon Zsolt és Bastrnák Tibor, aki a város polgármestere.

18 óra 41 perc - Sólyom: ez megmagyarázhatatlan

Elítélte a szlovák hatóságok azon lépését Sólyom László, hogy nem engedélyezték számára a belépést Szlovákia területére - adta hírül az Új szó.com.

"Ez két szövetséges állam kapcsolatában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépés, különös tekintettel a kitiltás indokolására, vagyis arra, hogy biztonsági kockázatot jelente a jelenlétem" – mondta Sólyom László magyar köztársasági elnök a komáromi hídon rögtönzött sajtótájékoztatóján.

Állítja, hogy a szlovák fél legalább két hónapja hivatalosan értesült a tervezett látogatásról, és egészen az utóbbi napokig a szlovák hatóságok együttműködtek a látogatás szervezésében.

"Remélem, hogy az utolsó napok hisztériája a legfelsőbb állami szinteken nem a szlovák nép érzelmeit tükrözi" – jelentette ki a magyar államfő.

Sajnálta, hogy nem mondhatta el beszédét a szoboravatáson, mely éppen arról szólt, hogy Szent István közös királya volt a szlovák és a magyar népnek.

"Szent István hatalmas műve a maga gazdagságában nem csak a magyarok javát szolgálta. Mélyen remélem, ez a szobra, amellett, amit Szent István a mi számunkra jelent, ezt is hirdetni fogja" – idézte beszéde két mondatát Sólyom László.

 Nyitóképünk: Bumm.sk 


18 óra 04 perc - Sólyom nem megy el Révkomáromba

Sólyom László magyar köztársasági elnök most pénteken nem megy át Szlovákiába, hanem a határ magyar oldalán ad majd nyilatkozatot - ezt közölte Szoták Szilvia, a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársa péntek délután az MTI Révkomáromba, a tervezett szoboravatásra kiküldött munkatársával.

17 óra 58 perc - Sólyom még nem döntött
 
Az Új szó információi szerint Sólyom László még nem döntötte el, hogy a szlovák diplomáciai jegyzék ellenére átlépi-e a határt, ezekben a percekben születik döntés.

A szlovák rendőrség nem fogja kitoloncolni a magyar államfőt Szlovákiából.

17 óra 28 perc - "Látogatása nem kívánatos" 

Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetségének.

Fico szerint a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni.

Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

Olvasóink írták

183 hozzászólás
 • 183. Ing.Böck 2009. augusztus 24. 20:06
  „moderálva sértő”
 • 182. Ing.Böck 2009. augusztus 24. 20:03
  „moderálva sértő”
 • 181. MTT 2009. augusztus 24. 16:00
  „kolombelának: értem, amit írsz, de mondok neked valamit, amitől kinyílt a bicska a zsebembe, - 2007.-ben történt, egy kollégám Komáromban az Ipari Parkban egy telefongyárban dolgozott, de átjár(t) edzésre Komárnóba. Mikor felszállt a Komárnói buszra, amit a foglalkoztató cég fizet, a szlovákiai MAGYAROK a Révkomáromi hídnál szóltak a sofőrnek, hogy álljon meg és tegye le, mert ő MAGYAR. Én konkrétan erre gondoltam, -tudod, ezek érdekes dolgok..”
 • 180. Cerwin 2009. augusztus 24. 07:12
  „kahane1

  Kártérítés.
  Magyaország annyi kártérítést kérhetne, hogy nem győznénk elkölteni. Az Oroszoktól, a németektől, a körülöttünk élő összes nemzettől.
  Ha lenne igazság a földön. NINCS!”
 • 179. a.h.a. 2009. augusztus 24. 05:01
  „moderálva off”
 • 178. premo 2009. augusztus 23. 23:15
  „moderálva off”
 • 177. kahane1 2009. augusztus 23. 22:50
  „moderálva off”
 • 176. mageha 2009. augusztus 23. 22:21
  „Szlovákok.....tölünk kapták a földjüket,a Lengyelektől meg a nyelvüket!!!!”
 • 175. glotz 2009. augusztus 23. 20:28
  „Tisztelt Cikkíró!

  Legyen olyan kedves és figyelje a tájékoztatásokat jobban!!!!
  Nem mondta le, hanem visszafordult útjáról éűrdekes mód "valamilyen oknál fogva"!!!!

  A Fórumozóktól meg bocsánat, ha már elhangzott volna ugyanez, csak nem volt idegzetem végigolvasni az összes hozzászólást!”
 • 174. vonLichthofen 2009. augusztus 23. 19:13
  „kahane1/asher,
  azt hiszem már én is kifejeztem őszinte együttérzésemet a családodat ért tragédiával kapcsolatban.
  Tudom, hogy Do Not Forget and Do Not Forgive,
  de nem kellene már a MA eseményeit mai szemüvegen keresztül, józanul és nem izomból, érzelemmentesen és objektíven nézni és alakítani?

  A középkorra hivatkozol a térképpel kapcsolatan, a magas középkor a XV. sz. végéiga tartott /persze nem ilyen élesen elkülönülve/. Az én térképem annál azért fiatalabb.
  Horvátorszggal perszonálunió állt fenn, mint aztán később Austriával is a kiegyezés után.

  Mégegyszer megnéztem a térképemet, azon horvátország még kétfelé van osztva, a Magyar koronához tartozó területre és egy másik területre amit Török-Horvvát országként jelülnek.
  Ettől K-re van Bosznyák Ország, aztán Szervia Ország a Dunáig, aztánj Orsovától kezdődik Oláh Ország.

  A Magyar Koronához tartozó Horvát Ország vármegyékre van osztva, mint Körös VM, Zágráb VM, és több katonai kerületre, mint Körösi Regiment, Sz.Györgyi Regiment.
  A Magyar Királyság határa Délen a Száva folyónál húzódott, ami belgrádnál ömlik a Dunába, aztán a Duna a Déli határ Orsováig. Onnan É-ÉKre Hunyad VM felé, majd keletre a Fogarasi Hegység, Szeben és Brassó felé.
  Ó a Fogarasi Havasok, Alsó és Felsősebes, Avrig és a többi gyönyörű román falu a vendégszerető falusiakkal. A muzsika meg egy hihetetlenül élvezetes keveréke a románnak és magyarnak.”
 • 173. a.h.a. 2009. augusztus 23. 19:01
  „moderálva off”
 • 172. a.h.a. 2009. augusztus 23. 18:48
  „moderálva sértő”
 • 171. RickCartman 2009. augusztus 23. 18:39
  „moderálva off”
 • 170. Phobos 2009. augusztus 23. 18:20
  „1919 januárjának utolsó napjaiban, akkor, amikor a magyar kézből kihullott a kard, amikor szerte e hazában ,,nem akartak katonát látni", amikor a négyéves világháború borzalmai hazánkat is gyászruhába öltöztették, s mindenki a békére vágyott, egyetlen hely volt széles e hazában, ahol a polgárság maga vette fel a levetett katonaruhát, a még fegyverben álló katonaság akcióba lépett, az aláásott fegyelem újra csodákat művelt, a hazaszeretet pedig új hazát teremtett: Balassagyarmat.

  1910 januárjában a szociáldemokrata köpönyegbe bújt, egyre közeledő proletárdiktatúra egyenesen megakadályozta a Felvidék védelmét. Az ipolymenti demarkációs vonalat a cseh csapatok átlépték, mivel a magyar katonaság csak ,,tiltakozással" reagált a megszállásra. Így idegen kézre került többek között Balassagyarmat, Szécsény, Ipolytarnóc, Dejtár, Litke. Ezen időkben olyan cseh térkép is magyar kézbe került, melyen a helységnevek az Aszód-Hatvan vasútvonalig tótul voltak feltüntetve, és még Gyöngyösnek is tót neve volt. Miután a csehek bevonultak Balassagyarmatra (január 15. hajnalán), az ott állomásozó 38-as és 16-os honvédek is kivonultak a városból, egészen Magyarnándorig illetve Aszódig vonulva vissza.
  A város lakói közül legelőször a vasutasok elégelték meg a megszállók jelenlétét, és munkájuk elhanyagolása mellett - amivel akadályozták a csehek kommunikációját Losonccal - kapcsolatba léptek a kivonult honvédekkel, hogy összehangolják tevékenységüket a város felszabadításának érdekében. Mindeközben a vármegyeházán összegyűltek a köztisztviselők, akik lelkes, mámoros hangulatban elhatározták, hogy sem esküt, sem fogadalmat nem tesznek a cseheknek. Ez a gyűlés adta meg aztán az utolsó lökést a polgárság számára is a ,,magyaros tiltakozáshoz".
  Civitas Fortissima emlékműCivitas Fortissima emlékműA fegyveres harcok január 29-én hajnalban kezdődtek, az első magyar roham pedig három fronton kezdődött, melynek eredménye az lett, hogy a városban a csehek már csak a laktanyában tudták tartani állásaikat! A hajnali, délelőtti harcokat követően a honvédség visszavonult Magyarnándorig, hogy rendezni tudja sorait, mivel a cseheket nem érte meglepetésként a támadás. Így a rajtaütés, bármennyire is hősies és átmenetileg sikeres volt, nem hozhatott végleges diadalt. Másnap napközben mégis a város diákjaitól kezdve a polgárságon, pénzügyőrökön keresztül mindenki kivette részét az ellenállásból. A délutáni támadásig folyamatosan tűz alatt tartották a cseheket annak érdekében, hogy megőrizzék annak látszatát, mintha a katonai jelenlét állandó lenne. A délutáni támadásba már bekapcsolódtak az iglói géppuskások is, közel 200 honvéd, valamint a polgárság harcolt Balassagyarmatért. Sötétedésre ismét magyar kézbe került a város, és csapataink 78 cseh foglyot ejtettek. Velük az iglóiak Hatvanig vonultak vissza. A harcoknak 4 honvéd, 4 polgári és 2 vasutas áldozata, valamint 8 cseh halottja volt.
  Balassagyarmatról riadóztatták az egész Ipoly völgyét, így ezekben a harcokban visszafoglalták Szécsényt, Litkét, Rappot, Dejtárt, Patakot. Ennek következtében a cseheknek mintegy teljes ezredük morzsolódott szét, s a csehek a magyar kormányhoz azonnali fegyverszünetért folyamodtak! Az eredmény pedig érthetetlenül csak fogolycsere volt. A helyzet a ,,szokásokhoz híven" megint nem lett kiaknázva, hiszen Losoncon és Ipolyságon a cseh katonaság fűtött vonatok mellett várta a további visszavonulását, mivel az Ipoly bal partja a magyar katonaság dalától volt hangos. Január 31-én már Balassagyarmat is tömve volt katonákkal: a 38-as, 16-os, 44-es csapatok mellett már ott voltak Vén Zoltán székely bakái is, akiket ha ráeresztettek volna a csehekre, ma szabad lenne a Felvidék!
  Ezen hőstettre emlékezve 1998 óta január 29. a város hivatalos ünnepe. Az országgyűlés a 2005. évi XXXIX. törvényben hajtott fejet a hősök előtt, és a legbátrabb város, a Civitas Fortissima címet adományozta Balassagyarmatnak. E hősi idők idén, 89 év távlatában is erőt kell, hogy adjanak, napjainkra is!”
 • 169. kahane1 2009. augusztus 23. 18:10
  „166/Premo!!
  Halatelt szivvel Tiszteletben valolag megkoszonom kedves sorait!!!
  Az O.-rokkevalo adjon jo egeszseget Onnek es egesz hazanepenek!!!

  167/vonLichthoffen!!
  Sot ahogy en emlekszem a tortenelmi terkepekre,amiket az Oskolaban a tamito mutatott,ott a kozepkorban
  kulonfele Ban-sagokrol van szo,mint pl,; a Szlavoniai es a Hovath Bansag!!!Szo sincsen olyanokrol hogy Orszagok
  Magyarorszag-(Mai teruletek)- korul!!!1848-ban pl;Nem a horvatorszagi Jelasics vonult be Magarorszagra,hanem
  mint minden korabeli szoveg jelezte; Jelasics Horvath Ban!!!!tehat meg ekkor is csak Bansagokrol van szo,ami nem jelenti azt termeszetesen hogy az nem lenne egy szuveren allamhatosag!!!”
 • 168. kahane1 2009. augusztus 23. 17:57
  „164/MsWolf!!
  nekem semmi bajom az On nevevel ha netan erre gondolt!!!
  Amugy igen en mar 83-eves vagyok,igy talan van nemi korkulombseg koztunk!!
  Azt irja: -"Egesz europaban igy mukodott akkoriban"-
  Lehet!!!-De az sem mentseg arra ami es ahogyan tortent ott Magyarorszagon!!! Horthy megprobalt egyezkedni az Oroszokkal Dalnoki Miklos Bela Vezerezredes utjan!!erre a Nacik felre allitottak es tettek a helyere Szalasit!!
  azt hogy abbol mi lett,azt hiszem most mar felesleges ismetelgetnem ujra es ujra!!!”
 • 167. vonLichthofen 2009. augusztus 23. 17:38
  „pancser laci67/
  mint mindig most is erős kétkedéssel olvasom amit írsz.
  Azt irod ugyanis, hogy Cikizni a szomszéd népeket a nem létező Magyarország térképével........Horvátország nem volt magyarország része csak Fiume.
  Amellet, hogy ez állításod vagy szemenszedett hazugság és a történelmi tények tudatos elferdítése, vagy a tőled már olyannyira megszokott tudatléanságból fakad.

  A tulajdonomban van egy 1776 körül kiadott kőnyomatos térkép, nyomatott Karacs Ferentz Metsző Által Pesten. Ugyan nincs dátum jelölve, de ugy azonosítottam be a két szélső időértéket, hogy mikor volt Gróf Széki Teleki László a Tekintetes Somogy Vármegye Adminisztrátora.
  Nos ezena térképen a fejlác biza igy szól -
  Magyar Országnak
  És A Hozzá Kaptsoltatott
  HORVÁTH és TÓTH ORSZÁGOKNAK, s HATÁRŐRZŐ KATONAI VIDÉKEKNEK
  nem külömben
  AZ ERDÉLYI NAGY FEJEDELEMSÉGNEK
  Vármegyékre és Szabad Kerületekre Osztatott
  s a leg jobb Mappák fzerént készített
  KÖZÖNSÉGES TÁBLÁJA

  és a végén, hogy

  Karacs Ferentz a Kiadó és Metsző

  Szóval pancser kinek/minek higyjek jelentős történelmi kérdésekben, a kezemben lévő/ a falon lógó/ tárgyi bizonyítéknak, vagy inkáb a te felettébb hiányos és erősen vitatható történelmi ösmereteidnek.

  Add meg a címedet s én küldök egy másolatot iziben.”
 • 166. premo 2009. augusztus 23. 16:24
  „#160 kahane1: ez igen szomorú, s nincs rá mentség.”
 • 165. premo 2009. augusztus 23. 16:01
  „#152 Speedy: "hülye vagy fiam! ülj le! ez 1-es!" - mondhatnánk joggal. Felhívnám a figyelmed a néhány hete történt szlovák kisebbségi ünnepségen a fél szlovák vezetés "tiszteletét" tette Dabason.
  A mai Európában egy ilyen esemény nem lehet nemzeti ellentétek gyújtósa, inkább az intelligens együtt élés hosszú távú alapja.”
 • 164. Ms.Wolf 2009. augusztus 23. 12:40
  „kahane1!
  Szerintem így sincs. De mindegy. Felőlem azt ír, amit akar, ott él, ahol. Igazából nekem teljesen mindegy.
  Csak gyanús az Asher- Kahane, mert mindig ezek alatt a nevek alatt írók kötnek belém. Talán nem szimpatikus a nevem?
  És köszönöm, töriből is jó voltam, de az iskolai történelem könyv felől kinéztem más merre is.. mert néhol kicsit ferdít... Pl tessék megnézni egy 30 évvel ezelőtti magyar töri könyvet. Akkor hősök, felszabadítók, ma megszállók, gyilkosok. Nem mindegy.
  Őseinknek (magyaroknak) köszönheti? Sajnálom a családja tragédiáját, de ne a magyarokat vádolja!Egész Európában így működött akkoriban.
  Ha már itt tartunk, hogy mi mit "köszönhetünk" a maga népének.... azt nem ragoznám.
  Tragédia volt, de eltelt 60 év!!! ( Oroszo. 20 millió! áldozat, 4 -szer annyi ember.) Arra kell törekedni, hogy még egyszer ne haljanak meg emberek milliói értelmetlenül.
  Bocsánat, a tegeződésért, ezek szerint jóval idősebb nálam.
  Cartman!
  Na, te hova bújsz? <moderálva sértő>”
183 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsérült két magyar teherautósofőr Ausztriában

Súlyosan megsérült két magyar teherautósofőr egy közlekedési balesetben pénteken Ausztria északi… Tovább olvasom