Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Sólyom kitiltása Szlovákiából - Magyarország kész az Európai Bírósághoz fordulni

Abban a tekintetben igazat ad az Európai Bizottság Magyarországnak, hogy Szlovákia tévesen hivatkozott egy közösségi irányelvre, amikor megtagadta Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-i beutazását; Budapest szerdán kapta meg a brüsszeli választ. Magyarország kész arra, hogy folytassa a kötelezettségszegési eljárást és az Európai Bírósághoz forduljon - közölte a külügyi szóvivő az MTI-vel.
A köztársasági elnök szlovákiai beutazásának megtagadása miatt indított kötelezettségszegési eljárásban benyújtott magyar kérelemre adott válaszában a bizottság megerősíti, hogy a szabad mozgáshoz való jog uniós alapjog - olvasható Mátrai Zsuzsanna közleményében.

Mint a szóvivő írja, a bizottság maga is kérdésként teszi fel, hogy az uniós jogszabályok miként alkalmazandóak a másik tagállamba beutazni szándékozó köztársasági elnök esetében. Ennek részleteit azonban a bizottság az uniós jog szerint nem elemzi, hanem a nemzetközi jogi összefüggésekre hívja fel a figyelmet. A levelet, a bizottság jogi érveit Magyarország tanulmányozza.

Mátrai Zsuzsa az MTI megkeresésére elmondta, Magyarország kész arra, hogy a kötelezettségszegési eljárást folytassa és az Európai Bírósághoz forduljon.

"Továbbra is fenntartjuk azon álláspontunkat, hogy a köztársasági elnök beutazásának megtagadása összeegyezhetetlen az EU normákkal és annak szellemével" - áll a kommünikében.

A közlemény szerint Magyarország csodálkozik azon a diplomáciában is elfogadhatatlan eljáráson, hogy a szlovák fél egy kizárólag Magyarországnak intézett levelet nem csak még azelőtt kommentál, hogy a levél tartalmát Magyarország megismerhette volna, hanem annak tartalmát is elferdíti.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerdán azt közölte, Szlovákia lezártnak tekinti Sólyom László köztársasági elnök augusztusi meghiúsult révkomáromi látogatásának ügyét. A tárcavezető az Európai Bizottság magyar kormánynak küldött levelére reagált a TASR szlovák hírügynökségnek; a hírügynökség szerint a levélben az áll, hogy a Szlovák Köztársaság sem a schengeni, sem az európai előírásokat nem szegte meg azzal, hogy nem engedte be területére Sólyom Lászlót.

Lajcák szerint a Brüsszelnek küldött magyar beadvány ebben az ügyben kezdetektől fogva belpolitikai propagandacélokat szolgált. "Jó lenne, ha úgy, ahogy mi és az Európai Bizottság, a magyar fél is lezártnak tekintené ezt az ügyet. Még jobb lenne, ha a maga felelősségét is elismerné ebben a kellemetlen esetben" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: örülne, ha a levél önvizsgálatra késztetné a magyar politikusokat. Lajcák megjegyezte: a bizottság levelét Pozsony saját, helyes álláspontja igazolásának tartja.

Sólyom László augusztus 21-én Révkomáromba látogatott volna, hogy részt vegyen a városban emelt Szent István-szobor felavatásán. A szlovák fél diplomáciai jegyzékben nemkívánatosnak október 12-én Brüsszelhez fordult jogorvoslatért.

Mátrai Zsuzsanna korábban az MTI-nek azt mondta, Magyarország azért fordult panasszal az Európai Bizottsághoz Sólyom László Szlovákiából történt kitiltásával összefüggésben, mert egy vitás ügyet szeretne jogszerűen és megnyugtatóan lezárni, ugyanakkor addig is kész az együttműködés széles körű fejlesztésére Szlovákiával.

A szóvivő hangsúlyozta, az EK (Európai Közösségek)-szerződés 226-os cikkelye alapján lehet hivatalos panasszal fordulni az Európai Bizottsághoz, s a bizottságnak van lehetősége arra, hogy a kötelezettségszegési eljárást megindítsa és az Európai Bírósághoz forduljon. A 227-es cikkely alapján lehetőség van arra, hogy a amennyiben egy tagállam a szerződés megsértését vélelmezi, a bizottság közbenjárását követően az Európai Bírósághoz forduljon

A külügyi szóvivő felidézte: amikor augusztus 21-én a szlovák külügyminisztérium egy szóbeli jegyzékben megtagadta Sólyom László belépését Szlovákiába, az Európai Uniónak a személyek szabad mozgására vonatkozó irányelvére hivatkozott.

Az Európai Parlament és a Tanács 2004/38/EK irányelvének hatodik fejezete szerint a tagállamok korlátozhatják az uniós polgárok és családtagjaik jogát a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz, állampolgárságra tekintet nélkül, közrendi, közbiztonsági vagy közegészségügyi okokból.

A magyar álláspont szerint alaptalanul hivatkozott erre az irányelvre Szlovákia, mert ez nem teremt jogalapot arra, hogy megtiltsa a köztársasági elnök beutazását. A magyar fél ezt sérelmezte, és felhívta a figyelmet, hogy ezzel a lépésével Szlovákia súlyosan megsértette az uniós irányelvet.

A magyar kormány álláspontja szerint a személyek szabad mozgásáról szóló irányelv betartása elsődlegesen fontos minden uniós polgár szempontjából. Helytelen alkalmazása nem elfogadható és nem szolgálhat ilyen és hasonló esetekben a korlátozás alapjául. Ennek megelőzéseként fordult a kormány október 12-én hivatalos panasszal az Európai Bizottsághoz, melyben kérte a szlovák vonatkozó szabályok és azok alkalmazásának vizsgálatát és azt, hogy a bizottság indítsa meg az eljárást Szlovákiával szemben - fejtette ki Mátrai Zsuzsanna.

Olvasóink írták

 • 14. Fürgeszarvas 2009. december 18. 13:26
  „14-es ! Nem ! Azoknak nem,de mások voltak a kivégzők ! El kellene olvasni,hogy mit írtam !”
 • 13. Fürgeszarvas 2009. december 18. 06:23
  „10-nek ! Valóban ki kell állni az államnak az állam polgáraiért,de..... Nem illik folyamatosan provokálni sem a másik felet,márpedig a köztársasági elnök ezt elég gyakran megteszi ! Nem csak Szlovákia esetében,hanem belpolitikai téren is ! Képtelen arra,hogy egyensúlyt tartson,hogy azonos mércével mérjen ! Alkalmatlan a posztjára !Mindamellett hiteltelennek is tartom azt az embert,aki apja mártírhalála után ( Rákosi rendszerben Sólyom L. kivégzése ) a Kádár-rendszerben mindent megkapott,és azt a tányért is szennyezi,amelyből evett,és nem volt kevés,amit kapott !Számomra emberileg és politikailag egyaránt elfogadhatatlan !”
 • 12. Lárika 2009. december 17. 20:23
  „Köszi szépen :-)”
 • 11. Captain 2009. december 17. 19:12
  „Lárika!
  Vörösmarty Mihály költeménye "egy Szlav nemzetiségért buzgolkodó hivatalnokhoz" (1836)
  ez a teljes verzó”
 • 10. Lárika 2009. december 17. 14:53
  „Captain, ez a teljes vers? Mi a címe?
  Szerintem sem kellene mindenkitől mindent eltűrni. Miért nem áll ki az állam a polgáraiért? Legyen az Közt. elnök, vagy focidrukker...”
 • 9. Reális 2009. december 17. 09:06
  „Keményebben kéne fellépnie az országvezetésnek Szlovákia ellen!”
 • 8. Captain 2009. december 17. 07:56
  „A költő nem más, mint Vörösmarty Mihály. Aki nem hiszi, járjon utána...  Zabgyerek! te horog lábú hegy´mászni teremtett
  Tót csuda! mely dolog az: hogy a magyar ellen ugatsz?
  Megvesztél-e, hogy eb fogadat vigyorítod Uradra,
  S annyi kegyelme után föl marod álmaiból?
  Ódd magadat! ha fölébreszted, bizony elbotoz egyben,
  Bőrödből ki vet, és azt buta dobra üti.-
  Majd bezzeg akkor bőgsz, és bőgve Swatoplug apádat
  ´S hasztalanul hívod szürke vitézit elő.
  Mert rajtok síron túl is nyargalva megy Árpád!
  S vas sarkantyúját oldalaikba veri.
  Azt mondod: ha magyar szóból a tót kimaradna,
  Szólani nem tudván, bőgene a´ ki magyar.
  Hogy lehet az? te egészen tót csak bőgeni tudsz, és
  Medve hazádban nem hallani emberi szót.-
  "Krk, Szmrt, prszt - " Ne üvölts! mert elfúlsz tőle ´s bögyödből
  A zab, melyet evél, - vissza böfögve meg öl.

  1836”
 • 7. jirzi1 2009. december 16. 21:15
  „Nooormális?
  Ki a szánalmas? .Fölsorolsz itt egy csomó agyonszajkózott dolgot ami igaz , szerintem mindenki hallotta.De mi értelme?Tegyél érte hogy másképp legyen, akkor elhiszem hogy te nem vagy szánalmas . Csak sorold hogy mit tettél eddig hogy másképp legyen .Én azt tartom hogy nem Magyar akinek nem fáj Trianon ,de attól még nem tudok ellene tenni.A politikusok dolga lenne érvényesíteni a jogainkat.Ezzel szerintem semmi szánalmasat nem mondtam .De ha te harcba indulsz akkor le a kalappal előtted.Ha meg csak irkálsz lehet nem más a szánalmas”
 • 6. éaa 2009. december 16. 20:53
  „http://www.youtube.com/watch?v=xHtUBt6HB2Q&feature=related”
 • 5. Nooormális? 2009. december 16. 20:29
  „Szánalmasak vagytok...
  Apropó,

  - Melyik országban van Szlovákia?
  - Hány szlovák idősebb, mint Szlovákia?
  - Mondjon három szlovák királyt!
  - Melyik szlovákiai városban koronáztak magyar királyokat, és melyik
  magyar városban szlovákokat?
  - Ismertesse a szlovákok harcait az Oszmán birodalom ellen!
  - Soroljon fel három szlovák építészeti remeket!
  - Hol éltek az ős-szlovákok?
  - Hogy mondják szlovákul: Aranybulla, Magyar forradalom és
  szabadságharc, irredentizmus?
  - Ismertesse az önálló szlovák állam kisebbségi politikáját!
  - Soroljon fel három magyarbarát szlovák politikust!
  - Ismertesse, hogyan lehetne megoldani Szlovákia területi problémáit!
  - Soroljon fel három szlovák nemesi családot!
  - Hasonlítsa össze és elemezze a szlovák címert a magyar címerrel!
  - Melyik a legősibb szlovák város?
  - Melyik maradt fenn tovább, a Magyar Korona vagy a szlovák korona?
  - SMS-ben küldje el Szlovákia történelmét!
  - Fejezze be azt a szólás-mondást: Adj a tótnak szállást,...

  A válaszokat Jan Slota címére kérjük beküldeni!
  A helyes beküldők között szlovák autósmatricát (Nagymagyarországos),
  szlovák koronát,
  szlovák porcelánokat és szlovák (tokaji) borokat sorsolunk ki.
  A borítékra ne felejtsék ráírni a jeligét: Felvidék!”
 • 4. uribe 2009. december 16. 20:08
  „Eljogászkodik az elnök úr. Igen eredményes is szokott lenni nemzetközi jogi intézményeknél a magyar érdekérvényesítés..”
 • 3. bogote 2009. december 16. 19:27
  „Mimeg tiltsuk ki a szlovákokat. Elegen rontják itt a levegőt! Miért jönnek Mo-ra ha utálnak bennünket?”
 • 2. jirzi1 2009. december 16. 19:13
  „Minek akart kimenni ? Ez Magyarország el kell fogadn,i de ha nem tudunk beletörődni talán ideje lenne politikai lépéseket tenni ez ügyben. Ha meg annyira Magyarkodni akar legyen kemény és tiltsa ki őket innen .Mindig csak az uniós segget nyaljuk .Magunktól nem lehet kemény döntéseket hozni.Olyan mint az oviban ".Bántott a ....Szlovák bácsi megmondom az ovóbácsinak".Az a baj hogy ilyenek vagyunk......”
 • 1. xo17zy 2009. december 16. 17:49
  „Nem nagyon bírom a fico búráját, de sólyom kitiltása Magyarországról sem lenne elvetendő ötlet. Természetesen az egész Mo.-t tönkretevő teljes parlamenti garnitúrával egyetemben. mszp-stől, fideszdszestől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés az osztrák hollabrunni bíróságon - Egy halott

Lövések dördültek el az alsó-ausztriai Hollabrunn bíróságán szerdán, egy ember meghalt. Tovább olvasom