Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Sok amerikai dolgozik Afganisztánban - a többségük nem is katona

Afganisztánban az amerikai csapatok polgári, szerződéses alkalmazottai többen vannak, mint maguk a katonák; s arányuk magasabb minden korábbi háborúnál, amelyet amerikai csapatok vívtak - idézett a szerdai The New York Times egy friss kongresszusi jelentésből.
Idén márciusban a polgári alkalmazottak a Pentagon-erők 57 százalékát tették ki, s ez nem is a legmagasabb arány, az utóbbi két év átlagában a mutató 65 százalék.

Ez a külsőségekben azt jelenti, hogy a jelenleg legfontosabb külföldi amerikai katonai küldetésben a csapatok nagyobb részét nem az egyenruhás erők, hanem a munkaruhát, baseball sapkát és pólót viselő polgári személyzet alkotja. Ennél fontosabb viszont, hogy a civilek alárendeltségi viszonyai nem olyan egyértelműek, mint a hadseregben, s ez súlyos károkat okozhat az amerikai küldetésnek.

A polgári alkalmazottak jelentős része afgán, a legkülönbözőbb feladatok látják el, vannak köztük szakácsok, tolmácsok, sőt biztonsági őrök is.

A Pentagon szerződéses partnereinek kérdése az utóbbi időben éles viták tárgya lett Washingtonban, miután kiderült, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a korábbi Blackwater biztonsági céget alkalmazta egy titkos küldetésre az al-Kaida vezetőinek meggyilkolása céljából. A Capitolium törvényhozói azt kérdezik, mi szükség volt ezt a feladatot kiutalni egy külső cégnek? Washingtoni szakértők megkérdőjelezik, hogy a külső szerződéses erők ugyanolyan elszántsággal és kockázatvállalással hajtják végre a feladatokat, mint a hadsereg katonái vagy a diplomaták. Ugyancsak kérdéses a szerződések költséghatékonysága, mivel a külsős alkalmazottak igénybe vétele sok esetben háromszor-négyszer drágább, mintha ugyanazt a feladatot a szárazföldi haderő egy katonája vagy egy tengerészgyalogos hajtaná végre.

A Pentagon szerződéses alkalmazottainak aránya az első világháború idején még csak néhány százalék volt. A koreai konfliktus idején a külsősök már az amerikai erők egyharmadát tették ki, a balkáni háborúkban és Irakban pedig már a felét. Ez azt jelenti, hogy a Pentagon egy mind kevésbé szervezett és elszámoltatható erőt kénytelen irányítani - állapította meg a kongresszusi jelentés.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. szeptember 03. 01:48
    „2001 szeptemberében nem véletlen akarták a Pentagont is a földel egyenlővé tenni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem az első országos méretű tiltakozás volt a dunaszerdahelyi

Duray Miklós szerint a rendszerváltás után nem a keddi dunaszerdahelyi nagygyűlés volt az első… Tovább olvasom