Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Siralmas állapotban van az észak-koreai egészségügy

Siralmasnak minősíti az észak-koreai egészségügy állapotát az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet: az ázsiai országban a sebészeti beavatkozásokat és az amputációkat még mindig altatás és érzéstelenítés nélkül végzik.

A nemzetközi szervezet Londonban közzétett jelentése észak-koreaiakkal, illetve a helyi egészségügyi dolgozókkal készített interjúk alapján állt össze. A beszámoló rámutat, hogy a kommunista állam kórházai gyógyszerek híján gyakorlatilag a működésképtelenség határán vannak. A megkérdezettek állítása szerint az egészségügyi intézményekben még egy steril injekcióstűt is nehezen találni.

"Észak-Korea kudarcot vallott az alapvető egészségügyi igények figyelembevétele és a lakosság túléléséhez nélkülözhetetlen szükségletek kielégítése terén. Ez pedig fokozottan igaz azokra a személyekre, akik anyagi források hiányában képtelenek megfizetni az orvosi ellátást" - mondta Catherine Baber, az AI ázsiai-csendes-óceáni térségért felelős igazgató-helyettese.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatait is felhasználó jelentés szerint világviszonylatban Phenjan áldoz a legkevesebbet az egészségre: személyekre lebontva évente alig egy dollárt. A kommunista országban a születéskor várható élettartam férfiaknál 64, nőknél pedig 68 év.

Bár az észak-koreai vezetés állítja, hogy az orvosi ellátáshoz mindenki szabadon hozzáférhet, a meginterjúvoltak többsége arról számolt be, hogy az 1990-es évek óta csak fizetés ellenében kapnak egészségügyi szolgáltatást, a doktoroknak pedig általában élelmet, dohányárut és alkoholt kell ajándékozniuk.

A beszámoló szerint a kommunista ország lakosai körében egyre elterjedtebb, hogy nem orvoshoz fordulnak problémáikkal, hanem a piacra mennek gyógyszerért, és az árusok tanácsai alapján saját magukat kezelik. "A kormány arra vonatkozó kísérlete, hogy elősegítse a gyógyszerek használatával kapcsolatos alapvető ismeretek terjesztését, különösen aggasztó azt figyelembe véve, hogy az ázsiai ország jelenleg tuberkulózisjárvánnyal küzd" - hangsúlyozta Baber.

Az AI kéri a donorországokat, hogy az ENSZ-en keresztül továbbra is lássák el humanitárius segéllyel az elszigetelt ország lakosságát, elősegítve ezáltal, hogy ne politikai megfontolások, hanem a tényleges szükségletek alapján jussanak segítséghez a rászorulók.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. július 15. 09:24
    „Csak exportálták a Gyurcsány-Bajnai kormány egészségügyi minisztereit?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Daimler a legkedveltebb vállalat Németországban

A Daimler a legkedveltebb vállalat Németországban, közölte szerdán a a Die Welt a… Tovább olvasom