Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Sikeres az interneten fizetőssé tett szlovák média

Sikeresen indultak - több mint 40 ezer eurós bevételt eredményeztek az első hónapban - a szlovákiai média fizetőssé vált weboldalai - közölte Tomás Bella, a rendszert üzemeltető Piano társaság igazgatója pénteken Pozsonyban.

A Piano elnevezésű közös előfizetéses rendszer május 2-án indult, s kilenc szlovákiai sajtóorgánum vesz részt benne: a Sme, a Hospodárské Noviny, a Pravda, a Sport (napilapok), a Tyzden (hetilap), a PC Revue (folyóirat), a Joj (televízió), a MeToo.sk (internetes televízió), a Medialne.sk (internetes hírportál).

A sajtóorgánumok internetes honlapjainak olvasottsága a részleges fizetőssé válás után nem csökkent, mint ahogy azt a média várta - jegyezte meg Bella. Szerinte várható, hogy a nyári hónapokban új lapok csatlakoznak a rendszerhez.

"A bevétel jóval magasabb, mint amire számítottunk. Úgy látjuk, hogy célunkat - egy év alatt megszerezni az internetes újságolvasók egy százalékát - nem lesz nehéz elérni" - fejtette ki az igazgató.

A kilenc webportálon összesen 34 szolgáltatás vált fizetőssé. A Piano rendszer először két hétig próbaüzemben működött. A rendes üzem május 2-án indult, s egy hétig bárki, aki bejelentkezett a rendszerbe, ingyen használhatta. Május 9-től kezdve fizetőssé vált, a tartalmak egy része csak havi 2,90 euróért, illetve évi 29 euróért hozzáférhető. A heti előfizetői díj 0,9 euró.

Az előfizetők jelszót kapnak, amellyel hozzáférhetnek a tartalmakhoz, akár több számítógépen egyszerre. Az előfizetési díjak összegét a portálok között a tényleges látogatottság szerint fogják elosztani.

Az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó közölte, hogy nem kapcsolódott be a projektbe, tartalmát az interneten továbbra is ingyenesen teszi hozzáférhetővé. A projekt szervezői a bulvárlapokat is megszólították, de azok állítólag az ajánlatot elutasították.

Az egyes portálok eltérő részeket tettek fizetőssé. A Pravda.sk, amely a Pravda című független napilap hírportálja, a vélemények, illetve a vitarovatot tette fizetőssé. A Sme.sk, a Sme című liberális napilap portálján a tartalom mintegy 3 százaléka fizetős, valamint néhány többletszolgáltatás, egyebek között a lapkommentárok. A Hospodárské Noviny gazdasági napilap nagyobb mértékben tette fizetőssé tartalmát, míg a
Mediálne.sk portál minden része csak fizetség ellenében hozzáférhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyezer embert bocsát el a román adóhatóság és a posta

Összesen négyezer alkalmazottat bocsát el a román adóhatóság és az állami postavállalat -… Tovább olvasom