Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Sertésinfluenza: Osztrák, német megbetegedések

Sertésinfluenza gyanújával kezelnek egy nőt a felső-ausztriai Steyr kórházában - jelentette kedden az osztrák közszolgálati televízió. Németországban három fertrőzöttről tudnak, a brit kormány 32 millió szájmaszkot rendelt.


Három bizonyított fertőzés Németországban


A Robert Koch Intézet megerősítette, hogy Németországban három ember fertőződött meg az A/H1N1 vírussal. Egy 22 éves hamburgi nő nemrég tért vissza Mexikóból. A második beteg egy férfi, akit a regensburgi klinikán kezelnek, a harmadik pedig 37 éves nő, aki valószínűleg szintén mexikói utazásán fertőződhetett meg.

Több embert megfertőzhetett a skót házaspár

Nagy-Britanniában eddig két igazolt sertésinfluenza-esetet észleltek. Egy fiatal skót házaspár mexikói nászútjáról hazatérve betegedett meg; őket Glasgow közelében, Airdrie kisváros kórházának elkülönítő részlegében kezelik. Betegségük a hatósági tájékoztatás szerint nagyon enyhe lefolyású volt. Éppen az enyhe tünetek miatt a két beteg napokig nem ment orvoshoz, abban a hitben, hogy az időeltérés miatt nem érzik jól magukat. Szakértők szerint ez annak a kockázatával járhat, hogy esetleg akár több száz személyt is megfertőzhettek.

A skót egészségügyi szervek 23 további gyanús esetet vizsgálnak. A vizsgált személyek közül tizennégyen Mexikóból, illetve az Egyesült Államokból tértek haza, és nem ismerik a bizonyítottan sertésinfluenzával fertőzött házaspárt, Iain és Dawn Askhamet. Kilencen viszont nem jártak külföldön, hanem közvetlenül kapcsolatban voltak Askhamékkel, és ezután jelentkeztek náluk a tünetek. Ha ez utóbbiak közül bármelyik személyről bebizonyosodik, hogy a sertésinfluenza vírusával fertőződött, az azt jelentené, hogy a kór Nagy-Britannián belül is továbbterjedt.

32 millió maszkot rendelt a brit kormány

Maszkok és tájékoztató szórólapok tízmillióit rendelte meg a brit kormány a sertésinfluenza elleni harc jegyében. Az egészségügyi minisztérium összesen 32 millió, egyszer használatos szájmaszk beszerzését kezdeményezte, nem elsősorban a lakosság, hanem az egészségügyi szakszemélyzet részére. A hatóságok emellett a 25 millió brit háztartás mindegyikébe szórólapokat juttatnak el, tájékoztatva a lakosságot a sertésinfluenza jellemzőiről, illetve a fertőzés megelőzésének módjairól.


Egy osztrák nőt is kezelnek

A betegnek, aki nem sokkal korábban érkezett haza mexikói nyaralásáról, orvosai szerint olyan tünetei vannak, amelyek a sertésinfluenza esetében is jelentkeznek - tudósított az ORF híradója.

Egyelőre nem tudni, hogy valóban sertésinfluenzától vagy pedig "hagyományos" influenzától betegedett-e meg. Az orvosok mintát vettek tőle, és azt egy bécsi laborba küldték elemzésre.

Az osztrák egészségügyi szervek biztosították a lakosságot arról, hogy járvány kitörése esetére elegendő mennyiség áll rendelkezésre a betegség kezelésére alkalmasnak tartott egyik szerből, a Tamifluból.

A szokásos keddi kormányülést követően Werner Faymann kancellár kijelentette: semmi ok az aggodalomra. Bécsben kedden tájékozódó jellegű ülést tartott a fővárosi válságstáb. Ezen a kórházszövetség, a mentőszolgálat, az állatorvosi és a humán egészségügyi hatóság, valamint a városi elöljáróság képviselői információt cseréltek egymással, áttekintették az európai helyzetet és az intézkedési terveket.

Sokan érdeklődtek a betegségről az osztrák egészségügyi minisztérium hétfőn indított telefonos tájékoztató szolgálatánál. Hétfőn 166, kedden ötszáz hívás érkezett, de aggódó vagy ijedt telefonáló csak kevés akadt - mondta el a szakminisztérium szóvivője. A legtöbben utazással kapcsolatos kérdéseket tettek fel, vagy pedig arról érdeklődtek, hogy a hagyományos influenza-ellenes oltás hatásos-e a sertésinfluenza esetében.

Nem szállhatnak le a mexikóvárosi gépek Argentínában

Ideiglenesen nem szállhatnak le Argentínában azok a repülők, amelyek Mexikóvárosból érkeznek - jelentette be szerdán az argentin kormány. A rendkívüli intézkedés a tervek szerint hétfőig tart. A Cristina Kirchner argentin elnök vezetésével összeült kormány kedd esti válságtanácskozásán döntött úgy, hogy átmenetileg nem kapnak leszállási engedélyt azok a repülőgépek, amelyek a mexikói fővárosból érkeznek.

A dél-amerikai országból eddig nem jelentettek megerősített sertésinfluenzás eseteket, de három embert elkülönítettek a kór gyanúja miatt. A határozat szerint a Mexikó más városaiból érkező járatok leszállhatnak Argentínában, de csak Buenos Airesben, és az utasokat automatikusan orvosi vizsgálatnak vetik majd alá. A szárazföldi és a vízi határátlépő pontokon szintén ellenőriznek a hatóságok. Az argentin kormány egyúttal felszólította azokat, akik az utóbbi időben Mexikóban, az Egyesült Államokban vagy Kanadában jártak, hogy jelentkezzenek orvosi vizsgálatra.

Változtak a mexikói adatok

Valószínűleg 159 ember halálát okozta a sertésinfluenza Mexikóban, de a megerősített esetek számát húszról hétre csökkentették, közölte az ország egészségügyi minisztere a BBC szerint. Jose Angel Cordova "többé-kevésbé stabilnak" nevezte a helyzetet, annak ellenére, hogy a gyanús esetek száma kissé emelkedett.

Két gyanús haláleset Kaliforniában

Elképzelhető, hogy a sertésinfluenza okozta egy 45 éves kaliforniai férfi halálát április 22-én. Egy másik gyanús halálesetet is vizsgálnak, a 33 éves férfit szombaton sertésinfluenzára utaló tünetekkel szállították kórházba.

Rendkívüli állapot Kaliforniában

Rendkívüli állapotot hirdetett ki kedden Kaliforniában Arnold Schwarzenegger kormányzó a sertésinfluenza-járvány miatt, amely mintegy 150 embert ölt meg a szomszédos Mexikóban. Ez lehetővé teszi az Egyesült Államok e szövetségi állama számára, hogy pótlólagosan megemelje az egészségügyi hatóságok költségvetési kereteit, s gyorsabban és könnyebben vásárolhasson orvosi berendezéseket és anyagokat. Eddig tizenhárom helyi sertésinfluenzás emberi megbetegedést erősítettek meg a kaliforniai hatóságok.

A halálos sertésinfluenza vírust már nem lehet megállítani - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet egyik vezetője.

A WHO 4-es fokozatra emelte a riasztási szintet

Egy fokozattal emelte a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet az Egészségügyi Világszervezet hétfőn. A WHO tizenöt tagú szakértői bizottsága hétfőn tartott újabb válságtanácskozást Genfben. A hatfokú skálán az 1-es az emberi esetek kis kockázatát jelenti, a 6-os pedig a kór erőteljes, hosszan tartó terjedését emberről emberre.

A 4-es fokozat esetén az országoknak olyan lépéseket kell tenniük, amelyek megakadályozzák a vírus külföldre terjedését. A 4-es fokozatban a WHO felszólítja az országokat, hogy vegyenek fontolóra olyan intézkedéseket, mint például a kiutazók szűrővizsgálata, továbbá a betegség által érintett területre utazók felvilágosítása. Azoknak az országoknak pedig, amelyekben már megjelent a betegség, fontolóra kell venniük a világjárvány esetére tartalékolt oltóanyagok bevetését, és korlátozniuk kell a betegségtől érintett térségből való kiutazást.

Már 152-en haltak meg

Feltehetően 149-ről 152-re nőtt Mexikóban a sertésinfluenza okozta halálesetek száma - közölte helyi idő szerint hétfő este az ország egészségügyi minisztere. Jose Angel Cordova ugyanakkor hangsúlyozta: most először tűnik úgy, hogy csökken a fertőzés terjedésének mértéke. Mint kiemelte: az újabb halálesetek száma a szombati hatról vasárnap ötre, hétfőn pedig háromra csökkent.Cordova sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a halálesetek többségének okát egyelőre nem erősítették meg a nemzeti egészségügyi szolgálatok. Így csak feltételezhető, hogy a sertésinfluenzával állnak összefüggésben, biztosat majd a laboratóriumi tesztek elvégzése után mondhatnak majd.

Erről szólva a miniszter elmondta: keddtől gyorsabb és hatékonyabb tesztek állnak az egészségügyi intézmények rendelkezésére. Az eddig elvégzett vizsgálatok húsz esetben igazolták a gyanút, hogy a sertésinfluenza vírusa okozta a beteg halálát. Mexikóban jelenleg 1614 embert tartanak a fertőzés gyanúja miatt kórházi megfigyelés alatt. A megbetegedések miatt legalább jövő keddig zárva maradnak az ország oktatási intézményei, amelyekben hétfőn rendeltek el tanítási szünetet. A fővárosban ugyanakkor már péntek óta nem járnak iskolába a gyerekek, de bezártak a múzeumok, állatkertek, templomok, számos közintézmény és az éttermek többsége is. Mexikóvárosban ráadásul igen alacsony szintre esett vissza az üzleti tevékenység is, noha az ország gazdaságát már eddig is rosszul érintette a globális pénzpiaci válság.

Európában Spanyolországból jelentettek egy, Nagy-Britanniából két megbetegedést, közben az Egészségügyi Világszervezet hármasról négyesre emelte a veszély miatti riasztási szintet. Magyarországon eddig hat gyanús eset volt, de egyik sem igazolta a félelmeket.

Jose Angel Cordova miniszter bejelentette, hogy kiterjesztik a vizsgálatokat a tüdőgyulladással és légzési gondokkal kezelt betegekre, mert a tüneteik hasonlóak, mint a sertésinfluenzás eseteknél. Közben a mexikói kormány szóvivője közölte, hogy a járvány miatt meghatározatlan időre bezárnak az iskolák az egész országban.

Korábban:

Mexikóban több mint 100 fertőzött ember halt meg. Újabb és újabb városokban bukkan fel a sertésinfluenza. Nagy az esélye, hogy egy új vírus alakul ki. A szakértők világjárványtól tartanak. A külügy kéri: ne utazzunk Mexikóba.

A betegség gyanújával kórházba kerültek közül több mint 60 százalékánál sikeres a kezelés - tette hozzá a miniszter. A mexikói egészségügyi rendszer egyelőre elegendő tartalékkal rendelkezik az ellenszerből, ugyanakkor annak eljuttatása problémás lehet. A szer ugyanis 48 órán belül beadva bizonyul a leghatásosabbnak.  

A taiwani Hsichiouban (Changhua tartomány) fertőtlenítenek egy sertéstelepet. Galéria!

Az alábbi linken nyomonkövethető a sertésinfluenza terjedése:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&t=p&msa=0&msid=106484775090296685271.0004681a37b713f6b5950

Európában is

Időközben Európában is egyre több sertésinfluenza-gyanús esetet regisztálnak:

A legfrissebb adatok szerint Spanyolországban már nyolc gyanús esetet találtak. Közülük az enyhe influenzás tünetekkel kezelt három katalóniai fiatal nemrég tért haza Mexikóból. Bilbao (észak), Almansa (délkelet), Valencia (kelet), Teruel (észak) és Algericas (dél) városokból egy-egy gyanús megbetegedést jeleztek.

Franciaországban négy gyanús betegből háromról már kiderült, hogy nem fertőződtek meg sertésinfluenzával. Kolumbiában az egészségügyi hatóságok kilenc embert helyeztek karanténba, mindannyian Mexikóból tértek vissza és influenzás tüneteik vannak. Ausztráliában két ember fertőzésgyanús, őket kórházba szállították. Mexikóban a hatóságok tájékoztatási kampányt indítottak. A betegség tüneteiről, kezeléséről és megelőzéséről a következőket közölte a mexikói egészségügyi minisztérium.

Tünetek: Hirtelen láz, 38 fok feletti, köhögés, fejfájás, ízületi fájdalom, orrdugulás és általános levertség.

Diagnózis módszere: A tünetek mutatkozása után 24-72 órán belül orr- és szájváladék kórházi vizsgálata és vérteszt.

Kezelés: Bebizonyosodott fertőzések esetében a betegek szigorú orvosi ellenőrzés mellett oseltamivirt (kereskedelmi neve Tamiflu) vagy zanamivirt (Relenza) kapnak. A mexikói hatóságok felhívták a figyelmet, hogy az antivirális gyógyszert csak azoknak adják, akiknél a fertőzést a tesztek megerősítették. Figyelmeztették a lakosságot, hogy a két szernek nem megfelelő alkalmazás mellett mellékhatásai lehetnek. A 110 millió lakosú Mexikónak hivatalos bejelentés szerint körülbelül 1 millió kezelésre való antivirális szere van. A helyi sajtó azonban már olyan híreket közöl, hogy a gyógyszertárakban kifogytak az antivirálisok.

Megelőzés: Orr-száj maszkot kell viselni, kerülni a kézfogást, puszit, nem szabad másokkal egy tányért, evőeszközt, poharat használni. Gyakran kell szellőztetni a lakásokat, munkahelyeket, tisztán kell tartani az olyan gyakran érintett tárgyakat, mint például a telefonkészülék.


A svájci Roche cég, az egyetlen hatásos antivirális gyógyszernek, a Tamiflunak a gyártója hétfőn bejelentette, hogy készen áll fokozni a szállításokat. Egyelőre azonban a gyár nem kapott egyetlen megrendelést sem a sertésinfluenza miatt."Készek vagyunk azonnal elkezdeni a szállítást, mihelyt az Egészségügyi Világszervezet ezt kéri" - közölte a Roche szóvivője az AFP francia hírügynökséggel. A világon a kormányzatok mintegy 220 millió adag Tamiflut készleteznek - jelentette a Roche februárban. Az influenzavírus elleni készítményből az elmúlt években világszerte rendkívüli tartalékokat halmoztak fel az egészségügy hatóságok, miután a WHO felhívta a figyelmet, hogy a madárinfluenza-vírus világjárványt okozhat. Mexikóban már több mint 100 ember halálát okozta a sertésinfluenza, az Egyesült Államok pedig egészségügyi szükségállapotot hirdetett a vírus miatt. A WHO vasárnap bejelentette, hogy az új vírustörzs valószínűleg úgy jött létre, hogy emberi és madárinfluenza-vírusok fertőztek meg disznókat, és ott keveredtek egymással. A WHO felhívta a figyelmet, hogy az új sertésinfluenza-vírus még további mutációkon eshet át. A sertésinfluenzás betegek kezelésére hatásosnak látszik az oseltamivir hatóanyagú Tamiflu.
Már 103 ember halt meg és összesen 1614 esetben merült fel a sertésinfluenza gyanúja Mexikó területén - jelentette be Jose Angel Cordova Villalobos egészségügyi miniszter, aki azt is hozzátette, körülbelül 60 százaléknál, azaz mintegy ezer beteg esetében hatékonynak tűnik a gyógykezelés. - írja az El Universal című Mexikói napilap internetes portálja.

Korábban:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik magas beosztású tisztviselője azt közölte: "nagyon is lehetséges, hogy a sertésinfluenza vírus, amely több tucat ember halálát okozta már Mexikóban, át fog alakulni egy sokkal veszélyesebb típussá".

"Valóban, nagy az esélye, hogy egy új vírus alakul ki. Amikor kifejlődnek új típusok, akkor sokkal veszélyesebbek lehetnek az emberre."- mondta Keiji Fukuda, a WHO egyik főtitkárhelyettese.

Mexikóból indult

A mexikói egészségügyi miniszter hétfői bejelentése szerint 103-ra emelkedett azoknak a száma, akik valószínűsíthetően a sertésinfluenza miatt haltak meg. A kórházakban több mint 400 embert kezelnek. A latin-amerikai országban a vasárnapi figyelmeztetések hatására pánik tört ki. Az üzletekben tömegével vásárolják fel az élelmet és a vizet, arra készülve, hogy hosszabb ideig kell otthon maradni. A kormányzat arra szólította fel az embereket, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket. A Világbank ezalatt bejelentette, hogy 205 millió dollár hitelt nyújt a járvány elleni harchoz, ebből 25 milliót azonnal átutal gyógyszerek és egészségügyi eszközök beszerzésére.

A megbetegedések miatt a mexikói kormány számos rendkívüli intézkedést vezetett be, amelyre korábban Felipe Calderon államfő hatalmazta fel a kabinetet. A hatóságok több száz nyilvános eseményt tiltottak be, és a bezárt iskolák miatt több millió mexikói gyerek maradt otthon már pénteken. A mexikói fővárosban és környékén az emberek többsége ingyenesen osztogatott egészségügyi maszkot visel az utcán, félve attól, hogy vírus már emberről emberre is terjed.

Közegészségügyi szükségállapot az USA-ban

Közegészségügyi szükségállapotot hirdettek ki vasárnap az Egyesült Államokban, ahol a hatóságok attól tartanak, hogy a sertésinfluenza vírus elterjed az egész országban. Barack Obama elnök közölte: utasítást adott az illetékeseknek, hogy "nagyon hatékony, agresszív és összehangolt" intézkedésekkel vegyék fel a harcot a kór ellen.

A BBC szerint 11 megerősített megbetegedésről tudnak az amerikai hatóságok. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja (CDC) viszont 20 esetről számolt be vasárnap. A 20 esetet öt államból jelentették, és a következő napokban további esetek bejelentésére számítanak. Dr. Richard Besser a CDC vezetője a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján azt mondta, hogy nyolc esetről tudnak New Yorkban, hétről Kaliforniában, két-két esetről Texasban és Kansasban, és egyről Ohióban. "Ahogy kutatjuk fel a sertésinfluenzás eseteket, úgy találunk egyre többet, és az várjuk, hogy még több lesz a következő napokban."- mondta a CDC vezetője.

"Az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján mától egészségügyi szükségállapot van az Egyesült Államokban"- közölte a hírt a belbiztonsági miniszter, Janet Napolitano, aki szerint ez csak egy "irányadó műveleti eljárás" a szaporodó esetek miatt. A szükségállapot lehetővé teszi a kormányügynökségeknek, hogy szabad utat engedjenek a szövetségi, az állami és a helyi hatóságoknak, és felszabadítsák a forrásokat a megelőzési eljárások érdekében.

Maszkokkal védekeznek a vírus ellen Mexikóvárosban. Fotó: Getty Images
Maszkokkal védekeznek a vírus ellen Mexikóvárosban. Fotó: Getty Images
 

A Közel-Keletre is bevihették a vírust

Valószínűleg megjelent a Közel-Keleten is a sertésinfluenza kórokozója, amelynek "forrásvidékén", Mexikóban hivatalos adatok szerint eddig több mint 80 ember halt meg. Az izraeli hatóságok vasárnap azt közölték, hogy egy 26 éves férfit gyanús tünetekkel vittek kórházba, miután hazatért a közép-amerikai országból.

Az izraeli férfi a tengerparti Netanya város egyik kórházába került, miután a sertésinfluenza tüneteire utaló jelek mutatkoztak rajta. "Pénteken este jött vissza Mexikóból, és szombaton este került a kórházba."- mondta a kórház szóvivője, aki közölte, hogy a fiatalember, aki egy elkülönítőben van, jelenleg magas lázzal fekszik bent, de nincs életveszélyben.

Tíz fertőzött diák Új-Zélandon

Pozitív lett a vizsgálati mintája annak a tíz új-zélandi diáknak, akik Mexikóból tértek haza Los Angelesen keresztül szombaton.

A tíz diák az aucklandi Rangitoto kollégium csoportjával három hetet töltött Mexikóban spanyol nyelvtanulás céljából, és rajtuk kívül három tanár valamint 22 idősebb diák volt még a társaságban, amely szombaton tért haza. 13 diáknál és egy tanárnál voltak gyanús jelek, ezért az előzőleg már riadóztatott hatóságok karantént rendeltek el a számukra: külön járművekkel vitték őket haza egy diák kivételével, és addig nem mozdulhattak ki otthonaikból, amíg a vizsgálat tartott. Az egy diákot kórházba vitték, mert határozottabbnak látszottak a tünetei, de vasárnap kiengedték.

Húsbehozatali tilalom Oroszországban

Betiltotta az orosz kormányfő a Mexikóból, kilenc további latin-amerikai országból és az Egyesült Államok bizonyos részeiből származó mindenféle hús behozatalát. Vlagyimir Putyin szóvivője azzal indokolta a döntést vasárnap, hogy így akarják elejét venni a sertésinfluenza behurcolásának.

A szóvivő bejelentése szerint a tilalomról, amely azonnal hatályba lép, az után döntött a kormányfő, hogy utasítást adott ki egy különleges bizottság létrehozására a sertésinfluenza elleni harc érdekében. Dmitrij Peszkov,azt mondta az AFP-nak, hogy a különleges bizottság dönthet a változtatásokról, így az enyhítésekről vagy éppen a szigorításokról a fejleményektől függően. A szóvivő azt állította, hogy az orosz kormány még nem tud gyanús megbetegedésről az országban.

A magyar külügy szerint egyelőre még korai bármiféle intézkedés

Egyelőre még korai bármiféle lépést tenni Magyarországon a Mexikóban terjedő sertésinfluenza miatt - mondta a Független Hírügynökségnek Szelestey Lajos vasárnap. A Külügyminisztérium szóvivője megerősítette: figyelik a helyzetet, gyűjtik az illetékes hatóságoktól az információkat, és ha szükséges, intézkedni fognak. A turisták egyelőre szabadon beléphetnek Mexikó területére, de a helyi hatóságok már a reptéren figyelmeztetik őket a kockázatokra.

Magyarországon nem kell járványtól tartani

Az országos tisztifőorvos szerint Magyarországon egyelőre nincs ok aggodalomra a sertésinfluenza miatt. Az ebből kialakult, és Mexikóban tömeges megbetegedéseket okozó új vírustörzs azonban emberről emberre terjed, ezért nem árt óvatosnak lenni - mondja. Falus Ferenc szerint a kór lappangási ideje 1-10 nap, ezért arra int mindenkit, aki az elmúlt 10 napban érkezett haza Mexikóból, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha influenza-szerű tüneteket tapasztal.

Az országos tisztifőorvos a Független Hírügynökségnek elmondta: az Egyesült Államokból indult, és Mexikóban járványos megbetegedést okozó vírustörzs a sertésinfulenza H1N1 egyik változata, amit egyelőre nem ismernek a szakemberek. Gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük - mondta.

Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. fortuna54 2009. április 30. 16:17
  „Különben,tudod mit ünneplünk ma?”
 • 44. fortuna54 2009. április 30. 16:13
  „42-es.Fortuna 54-ben Geleen-i csapat volt.Milyen tulolldalt értesz?A jelenlegi fortuna,CSÖD felé rugdalodzik.
  Különben te is m.országon mérgezed az élelmiszert?Ugye nagy a holland ellenesség. Üdvözlet,sitterd-geleen.”
 • 43. pisti83 2009. április 29. 20:47
  „Azt hiszem a mi oltóanyagunk nem lesz hatékony a vírus ellen mert az még egy korábbi miniszteren próbálták ki. Már akkor sem értettem, miért minsztereken kisérleteznek a szerrel. Talán rajtuk hatásosabb? Most Bajnai fog disznót boncolni? Mert még ugye emlékeztek, hogy Gyurcsány Bütykös hattyukat belezett ki. Talán jobb is ha Bajnai mardad a diszóknál, hisz nem lenne túl jó piár fogás, ha esetleg libákat trancsírozna szét. De mi lesz ha esetleg madár infuenza is újra megjelenik? És a jelek szerint tanácsadót meg nem cserélt. Aggódom érte....”
 • 42. Löw 2009. április 29. 20:23
  „fortuna54,Sittard isten hozott a Fortunasok között./Fortuna95 a tuloldalról/”
 • 41. fortuna54 2009. április 29. 19:33
  „Csak a szájatok jár,és mástol várjátok a megoldást.Az ország csödjéért magatok között keresséteka bünö-
  söket.”
 • 40. fortuna54 2009. április 29. 19:24
  „8-as.Az unió-bol kilehet lépni ha nem tetszik,de akkor mi lesz?Sok pénzt kap m.ország az unió tol,de mire van
  elköltve? És pampusz,mi bajod mindíg a hollandokkal,már mindenért azok a hibássak? Mért nem csináljátok
  jobban,ha tudjátok?”
 • 39. Löw 2009. április 29. 18:04
  „A svájci gyógyszergyár részvénye mennyire is emelkedett hirtelen???
  Na erröl van szó,leginkább. Csak tudni kell adagolni.”
 • 38. okostojas007 2009. április 29. 13:34
  „spanyol nátha , francia kór ...........
  akkor vágjuk le az összes spanyolt és franciát ..........”
 • 37. Gabby 2009. április 29. 12:34
  „Érdekes, először a marhák utána a szárnyasok azóta egy se betegedett meg most meg a disznók. Valakik ebből jól járnak”
 • 36. okostojas007 2009. április 29. 11:44
  „A győri éjszakában még nem találkoztam tüsszögő disznóval -
  de részeg disznóval ....... minden utcasarkon.................”
 • 35. enzof 2009. április 29. 10:31
  „Előre megírt forgatókönyv,nem én mondom,sok külföldi oldalakat olvasok...
  Ez sajnos ismét a pénzről szól,,ilyen nincs ezt tudják a magyar szakértők is,,
  most másnak a húsárúját kell inportálni,stb...
  Ez sajnos csak a lóvéról szól!!
  Ja,és ést ezt a vírust emberek készítették!!!!!”
 • 34. buktor 2009. április 29. 09:56
  „Gazdasági válság!
  Gyógyszeripar túléli az ilyen híresztelésekkel!”
 • 33. picur35 2009. április 29. 09:19
  „Hello!

  Már megint csak a "nagyok"keresnek sok-sok milliárdot.Szerintetek mekkora esélye van annak,hogy keveredik
  a sertés a madár és az emberi influenza magától?Amúgy nekem már 2 napja fáj a fejem ami szokatlan.Akkor
  már gyanakodjak?”
 • 32. lilucu 2009. április 29. 08:42
  „http://worldwebnewspapers.com/”
 • 31. miamanó 2009. április 29. 08:21
  „Röhej... éppen most olvastam, hogy az eddigi haláleseteknél mindössze 7-ről tudták bebizonyítani, hogy valóban a sertésinfluenza állt a háttérben. Mi a lófüttynek kell pánikot kelteni? 7 halálesetet nem neveznék világjárványnak. Egy egyszerű influenzában is sokkal többen meghalnak, csak azt nem fújja fel a szenzációhajhász média. Kész röhej, hogy egyik hír cáfolja a másikat, csak azért, hogy ne legyen uborkaszezon. Mintha nem lenne elég dolog ezen a szaros bolygón, amiről írni lehetne... gratulálok...”
 • 30. Sagittarius 2009. április 29. 08:19
  „Én pedig most hallottam a leghallgatottabb kereskedelmi adón egy orvos nyilatkozatát. Valóban kialakult egy új influenza faj, de ennek semmi köze a sertésekhez. Továbbá antibiotikumokkal szemben védtelen, így tökéletesen gyógyítható. Talán ezért van, hogy az USA-ban még egyetlen ember sem halt meg (Mexikón kívül sem!) miatta. Az összes többi a körítésekkel a média, és a gyógyszergyártók felfújt lufija. Ennyit a sokat szidott összeesküvéselméletekről. Ahogyan ezt e cikk 8. és 16. beírásában már jó előre borítékoltuk!!!”
 • 29. badam 2009. április 28. 23:17
  „ezt is megint felfujja a média, úgy mint 1 élve a madár infulenzát, aztán az is elveszett a köztudatban :)”
 • 28. obama 2009. április 28. 17:11
  „NEM BAJ HAD JOJJON CSAK SZERETEM HA VALAHOL KITORIK A PANIK MOST MAJD MEGLATJUK KI HOGYAN VAN BE SZ VA.”
 • 27. libellula1980 2009. április 28. 14:32
  „Svájciak már kísérletezgetnek... http://www.swissinfo.ch/ger/suche/Result.html?siteSect=882&ty=ti&sid=10626311”
 • 26. vonLichthofen 2009. április 28. 13:53
  „Most hallottam egy helyi adón, hogy a járvány nem Mexicoból ered, hanem - meglepetés - az USAból.
  Az egyik hozzászóló szerint annak az esélye nulla, hogy a madárinfluenza, a sertésinfluenza ÉS az emberi influenza ugyanabban a hordozóban találkozzék ugyanabban az időben.
  Viszont a tudományosan összekevert virus minden jegyét fölismerni benne.
  Én csak továbbadom, mert én annyit értek a biologiához, mint hajdú a harangöntéshez/még annyit se/.

  Gondolatok - lehet, hogy ez egy elterelő hadművelet? Valami nagyobb jön, ami rendes körülmények között felháborítaná a világot, de ha az embereknek a túlélés van az eszében, akkor nem tiltakoznak? Lehet, hogy a régen tervezett Iran elleni agresszió van napirenden? Lásd az USA, Israel, NB, Franciaország, Canada távolmaradását a rasszizmus elleni konferenciáról, ahol Ahmadinejad beszélt.

  Van egy olyan érzésem, hogy itt nem csak egyszerű biologiai eseményről van szó, hanem politikai sőt katonai célokat is szolgál.

  I...n adja, hogy NE legyen igazam!”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bolíviai kormány lép Kepes András ellen

Napokon belül diplomáciai lépést fontolgatnak a magyar újságíró ellen, amiért hallgatott a Rózsa… Tovább olvasom