Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Sertésinfluenza - Európát is elérhette a vírus

Nyolcvanegyre nőtt a sertésinfluenzával kapcsolatba hozható halálesetek száma Mexikóban, ahol Felipe Calderon elnök különleges jogokat biztosított a kormányzatnak annak érdekében, hogy mielőbb megakadályozzák a betegség terjedését.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eközben aggodalmának adott hangot a fertőzés gyors terjedése miatt, ami az Egyesült Államokon kívül feltehetően Nagy-Britanniát és Új-Zélandot is elérte.

Jose Angel Cordova, a mexikói kormányzat egészségügyi minisztere szombat késő esti sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt 24 órában 13 új megbetegedést regisztráltak az országban, ahol 1324-re nőtt azon páciensek száma, akiket sertésinfluenzára utaló tünetek miatt vizsgálnak. "Április 13. óta 81 olyan haláleset történt, amelyek kapcsolatba hozhatóak a vírussal, ám ezek közül csak húsz esetben végeztek eddig virológiai vizsgálatot" - mondta a szakminiszter, hozzátéve, hogy az elvégzett vizsgálatok megerősítették, hogy sertésinfluenza miatt haltak meg az áldozatok. A megbetegedések miatt a mexikói kormány számos rendkívüli intézkedést vezetett be, amelyre korábban Felipe Calderon államfő hatalmazta fel a kabinetet. A hatóságok több száz nyilvános eseményt tiltottak be, és a bezárt iskolák miatt több millió mexikói gyerek maradt otthon már pénteken.

A mexikói fővárosban és környékén az emberek többsége ingyenesen osztogatott egészségügyi maszkot visel az utcán, félve attól, hogy vírus már emberről emberre is terjed. Eközben Mexikó északi szomszédjánál, az Egyesült Államokban szombaton két újabb megbetegedést regisztráltak, és ezzel tízre nőtt az Amerikában nyilván tartott sertésinfluenzás megbetegedések száma. A kansasi egészségügyi hatóságok szerint a két új beteg egyike régebben betegedett meg, míg a másik csak nemrég lett rosszul.

Az illetékes hatóság közleménye szerint mindkét páciens a sertésinfluenza Mexikóban tomboló, H1N1-es vírusát hordozza. A vírus azonban a feltevések szerint már nem csak az amerikai kontinensen terjed: a British Airways mexikói járata személyzetének egyik tagját "influenzaszerű tünetekkel" kezelik egy londoni kórházban. A férfit azután szállították az egészségügyi intézménybe, hogy a BA gépe Mexikóvárosból a brit fővárosba érkezett. Orvosai vasárnap úgy nyilatkoztak, hogy a beteg jól reagál a kezelésre, ám azt egyelőre nem erősítették meg, hogy a férfi is a sertésinfluenza vírusától betegedett volna meg. Hasonló tünetek miatt zártak karanténba egy komplett iskolai csoportot Új-Zélandon, miután mexikói utazásuk után vasárnap hazatértek Aucklandbe.

A Rangitoto Kollégium 22 diákja és három tanára egy háromhetes mexikói utazáson vettek részt, ám hazatérve a reptéri orvosi ellenőrzés során influenzaszerű tüneteket állapítottak meg náluk. Az egészségügyi hatóság szerint 13 diák és egy tanár "rosszul érezte magát", így a vizsgálatok végeztéig megelőzésképp elkülönítették a teljes csoportot. Az egyre több helyen tapasztalható megbetegedéseket aggasztónak nevezte az Egészségügyi Világszervezet. A WHO főigazgatója, Margaret Chan arra figyelmeztetett, hogy "a vírus egyértelműen magában hordozza a járvány lehetőségét".

A genfi székhelyű szervezet illetékes bizottsága szombaton rendkívüli tanácskozást tartott, amelyen "közegészségügyi vészhelyzetként" jellemezték a betegség nemzetközi terjedését, és arra figyelmeztettek, hogy minden nemzetnek fokozni kell a betegséggel kapcsolatos megelőző intézkedéseket.

Olvasóink írták

 • 3. pampus 2009. április 30. 09:19
  „Mi lesz, ha az "ASHER" féliek kapják el és tömegesen halnak ki? Az lesz egy disznóholokauszt?”
 • 2. G.D 2009. április 29. 00:53
  „Én meg az Elemérért aggódom, mivel "amcsiból" jön ez is, mint sok más minden.! -Annyi disznó van ott???-”
 • 1. ASHER 2009. április 26. 15:59
  „az "ostorkodo" mar meg is kapta!!
  attol ilyen!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hájos Zoltán Dunaszerdahely új polgármestere

Szlovákia - Az MKP jelöltje győzött. A részvételi arány mindössze 35 százalékos volt. Tovább olvasom