Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Segítséget nyújtanak az osztrák kamarák

„Ausztriában egyszerű céget alapítani, a folyamatot a helyi kamarák is segítik" – jelentette ki Sopronban dr. Erika Teoman-Brenner, a budapesti osztrák nagykövetség kereskedelmi osztályvezetője.
– Magyarországon jóval több osztrák vállalkozás működik, mint amennyi magyar vállalkozás van Ausztriában, de az elmúlt években nőtt a számuk, bővült a tevékenységük. Elsősorban az építőiparban és a szolgáltatások területén alapítanak nálunk vállalkozásokat a magyarok – mondta el a Kisalföld kérdésére dr. Erika Teoman-Brenner, a budapesti osztrák nagykövetség tanácsosa. A diplomata a „Regionális gazdaságfejlesztés határon átnyúló hálózati alapokon" elnevezésű osztrák–magyar szakember-találkozón vett részt, amelyet a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara szervezett.

Dr. Erika Teoman-Brenner kérdésünkre kifejtette: hazájában a cégalapítás uniós elven nyugszik, tehát az Európai Unió minden tagországának állampolgárai szabadon hozhatnak létre másik uniós államban gazdasági társaságot. Az ausztriai cégalapítás az iparűzési törvény szerinti szakmai jogosultsághoz és osztrák kamarai tagsághoz kötött. Ez biztosítja, hogy bármilyen probléma esetén számon kérhetőek legyenek a vállalkozások. Ugyanakkor egyes mesterségek esetében – mint például a tetőfedés – a magyar szakmai szervezetektől minősítő iratot kell beszerezni.

– Ausztriában a kezdő vállalkozásoknak a járási kamarai irodák tanácsadást biztosítanak, s lépésről lépésre – ráadásul térítésmentesen – elmagyarázzák, mit kell tenni, hogy valaki vállalkozást indíthasson. Ehhez viszont kiváló németnyelv-tudásra van szüksége az ügyfélnek. Igen lényeges az is, hogy a cégalapítónak szakavatott adótanácsadója és könyvelője legyen, mert nélkülük bajosan igazodna el és boldogulna az osztrák jogszabályi keretek között – hívta fel a figyelmet a diplomata. – Előzőleg azonban – a kamarai tanácsadáson túl – mindenképpen érdemes az egész Ausztriában segítséget nyújtó állami szervezethez, az Austrian Business Agencyhez vagy tartományi szintű irodáihoz fordulni, ezekben a vállalkozások ausztriai letelepedésével, az ilyen szándék segítésével foglalkoznak. Így például az ő feladatuk többek között az, hogy az Ausztriába érkező vállalkozóknak telephelyet biztosítsanak.

Burgenlandban ilyen a WiBag, amely a kismartoni, az eisenstadti technológiai központban található meg. Alsó-Ausztriában, Niederöster-
reichben, Sankt Pöltenben, a tartományi kormányhivatalban van hasonló iroda – folytatta szavait a kereskedelmi osztályvezető.

Tanácsadás

A Kisalföld IngáZóna rovatának szakértői továbbra is csak a munkavállalóként, az alkalmazottként dolgozó, Ausztriába ingázó magyarok munkaügyi és szociális területeket érintő kérdéseire tudnak válaszolni. Akik vállalkozóként dolgoznak nyugati szomszédunknál, azok az osztrák gazdasági kamarához fordulhatnak tanácsért. Burgenlandi szervezetének (Wirtschaftskammer Burgenland – Industrie – und Handelskammer) elérhetőségei: Eisenstadt, Robert Graf-Platz 1., +43 59 0907 2000. (www.wko.at)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb halálos áldozata van a MERS-vírusnak Dél-Koreában

A hatóságok hétfőn azt közölték, hogy huszonhárom új MERS-esetet regisztráltak, ezt azonban később… Tovább olvasom