Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Segélyszállítmányt szállítókra támadtak izraeli katonák

Izraeli katonák megtámadták a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottillát hétfőn, mert a hadsereg szerint a hajókról lövéseket adtak le izraeli katonákra.
A támadásban legalább 15-en meghaltak. A támadás hírére tüntetők kövekkel dobálták meg Izrael isztambuli konzulátusát. A Hamász felszólította az arabokat és a muszlimokat szerte a világon, hogy vonuljanak az izraeli nagykövetségek elé.

Az izraeli támadás a hajnali órákban történt, amikor a flottilla még meglehetősen messze volt az izraeli partoktól. Az izraeli hadsereg közlése szerint lövéseket adtak le az izraeli katonákra, amikor ellenőrzésük alá akarták vonni a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottillát.

A hadsereg megerősítette, hogy a hétfői műveletben legalább négy palesztinbarát aktivista meghalt. A török média legfrissebb híreiben azonban már legkevesebb 16 halottról számolt be. Az izraeli média szerint izraeli katonák is vannak az áldozatok között.

Az izraeli tévé szerint a segélyt szállító hajó személyzete szembeszegült a hajók fedélzetére felkapaszkodott izraeli kommandósokkal. A hajók utasai állítólag késekkel és fejszékkel rontottak neki a kommandósoknak.

Az izraeli támadásról beszámolt a Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin radikális szervezet tv-csatornája, továbbá az al-Dzsazíra arab hírtévé, amely a flotilla zászlóshajója, egy török hajó fedélzetéről számolt be telefonos jelentésében arról, hogy az izraeli haditengerészet tüzet nyitott a hajóra, majd kommandósok foglalták el azt, megsebesítve a kapitányt.

Izrael előre figyelmeztetett, hogy mindenáron, akár erő alkalmazásával is, de megakadályozza a hajók kikötését a gázai partoknál. Izrael közölte, hogy ha a flottilla nem szakítja meg útját és nem fordul vissza, lefoglalja a hajókat, az aktivistákat Asdod kikötőjébe szállítja, majd kihallgatásuk után kitoloncolja őket.

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom felszólította hétfőn az arabokat és a muszlimokat szerte a világon, hogy vonuljanak az izraeli nagykövetségek elé, és "lázadjanak fel" a gázai segélykonvoj elleni, halálos áldozatokat követelő izraeli támadás miatt.

"Felszólítjuk az összes arabot és muszlimot, hogy lázadjanak fel a cionista nagykövetségek előtt szerte a világon" - mondta Szami Abu Zuhri Hamász-szóvivő. Iszmáil Haníje, a Hamász gázai miniszterelnöke közleményében "barbár támadásnak" nevezte az izraeli akciót, és felszólította az ENSZ-t, hogy védje meg a segélyhajók fedélzetén tartózkodó aktivistákat.

Izrael álláspontja szerint a Hamász palesztin radikális mozgalom által irányított Gázai övezetben nincs "humanitárius válsághelyzet", ezért nem indokolt a nemzetközi segélyakció. Arra viszont hajlandóak az izraeli hatóságok, hogy Asdod kikötőjében engedélyezzék a hajók rakományának kirakodását, átnézését, majd ENSZ-járműveken történő továbbítását a Gázai övezetbe.

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyminisztere vasárnap önmérsékletre és konstruktív megoldás keresésére szólította fel a feleket. Egyúttal elfogadhatatlannak és politikai szempontból kontraproduktívnak minősítette a Gázai övezet Izrael általi blokádját, amely három éve áll fenn.

Az ENSZ álláspontja szerint az izraeli blokád a gázai lakosság (másfél millió palesztin) kollektív büntetésével ér fel, és ezért a nemzetközi jog értelmében megengedhetetlen. A blokád jelentős mértékben akadályozza a másfél évvel ezelőtti izraeli katonai offenzíva során elpusztult gázai infrastruktúra újjáépítését - hangsúlyozza a világszervezet.

Törökország helyrehozhatatlan következményekről beszél

Törökország hétfőn figyelmeztette Izraelt, "helyrehozhatatlan  következményei" lesznek a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító  önkéntes flottilla elleni támadásnak, a Hamász iszlamista palesztin  szervezet pedig az izraeli nagykövetségek elleni "felkelésre"  szólította fel világszerte az arabokat és a muzulmánokat.  

A török külügyminisztérium hétfőn bekérette az izraeli nagykövetet, hogy átadják neki a török fél "lehető legkeményebb"  válaszát a támadásra - közölte egy diplomata.  

A diplomata szerint "helytállónak tűnnek" az akcióban részt vevő  török civil szervezet értesülései, amelyek szerint a Mavi Marmara  nevű hajón két ember meghalt és mintegy harmincan megsebesültek (az  izraeli hadsereg közben elismerte, hogy  tíznél több palesztinbarát  aktivista vesztette életét, több tucatnyian - katonák és aktivisták  egyaránt - megsebesültek).  

A török külügyminisztérium közleményében figyelmeztette Izraelt:  "helyrehozhatatlan következményekkel" jár a kétoldalú kapcsolatokra  nézve a flottilla - közöttük török hajók - elleni hétfői támadás.  

"Határozottan elítéljük ezt az embertelen izraeli gyakorlatot" -  szögezte le a tárca.   

"Ez a nyílt tengeren történt sajnálatos incidens, amely a  nemzetközi jog egyértelmű megsértése, helyrehozhatatlan  következményekkel jár a kétoldalú kapcsolatokra nézve" - áll a  dokumentumban, amely elfogadhatatlannak nevezi a békés akciókban  részt vevő civilek elleni fellépést. 

A chilei látogatáson tartózkodó Recep Tayyip Erdogan kormányfőt  helyettesítő Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes rendkívüli  tanácskozásra hívott össze több vezetőt, közöttük a  belügyminisztert, a haditengerészet főparancsnokát és a hadsereg  műveleti főnökét - jelentette az Anadolu török hírügynökség.  

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista palesztin szervezet  az izraeli nagykövetségek elleni "felkelésre" szólította fel  világszerte az arabokat és a muzulmánokat.  

"Felszólítjuk az összes arabot és muszlimot, hogy lázadjanak fel  a cionista nagykövetségek előtt szerte a világon" - mondta Szami Abu  Zuhri Hamász-szóvivő.   

Iszmáil Haníje, a Hamász gázai miniszterelnöke közleményében  "barbár támadásnak" nevezte az izraeli akciót, és felszólította az  ENSZ-t, hogy védje meg a segélyhajók fedélzetén tartózkodó  aktivistákat.

Olvasóink írták

145 hozzászólás
 • 145. vonLichthofen 2010. június 08. 05:25
  „elemár144,
  én azt hittem hogy nem tudod felülmúlni magad. Bevallom tévedtem.
  Megintcsak meghaladtad az eddig elért csúcsodat s már az sem volt semmi!!!

  elemár, amit elém raktál nagy büszkén az semmi más mint időpazarlás olvasni.
  Elolvastam, de nem jutottam messzebbre vele mint amikor Joan Peters könyvét olvastam hasonló témában, aminek címe Time Immemorial. Az is féligazságokat váltogat kimondott hazugságokkal.
  elemár, tudod mit?
  Tanulj meg angolul, olvasd el és majd megvitatjuk a könyvet.”
 • 144. elemér 2010. június 08. 02:28
  „Érdekes egy megállapitás ez egy ujdonsültöl, akinek az orra elé raktam Gaza történelmét.”
 • 143. vonLichthofen 2010. június 06. 16:16
  „142elemár,
  látod amíg vicces próbálsz lenne/nem vagy/ az még mindig jobb mint mikor komolynak látszó értekezéseidbe kezdesz olyan dolgokról/GAZA/ amihez a leghalványabb sejtelmed sincs.”
 • 142. elemér 2010. június 06. 14:42
  „- Hogy hívják az ukrán horgászt?
  - ???
  - Nedumáj Pontienko.”
 • 141. vonLichthofen 2010. június 05. 20:55
  „elemár140,
  mintha ezt még nem hallottam volna többször is!
  Tudom, hogy veszéJesek vagyunk, de legalább nekünk van eszünk, ellentétben......”
 • 140. elemér 2010. június 05. 19:14
  „Olyanok mint te és bonita itt veszéjesek. Nagyob megfigyelés kell rátok.”
 • 139. vonLichthofen 2010. június 05. 17:53
  „elemár,
  te még mindig egy különös és furcsa fiú, aki vagy!”
 • 138. elemér 2010. június 05. 16:12
  „Azt Gaza-ban szállitják a palesztinok. Tehát felesleges nekik ugrálni. Persze nem ezt akarják, söt ezt elhalgatják mert akkor ügye nincs miért ugrálni se nekik se a világnak.”
 • 137. vonLichthofen 2010. június 05. 15:48
  „elemár,
  te egy furcsa fiú, aki vagy.”
 • 136. elemér 2010. június 05. 15:25
  „134. hozzászólás bonita2 2010.06.05. 14:59

  "Kerdes itt csak az, hogy ki szallitja tovabb es hova? "

  Ilyen kérdés ott nincs, és pont ezért hülyeség amit állitanak.

  "Na ja! Koztudott, hogy Izrael erosen epiti uj illegalis telepuleseit a Palesztin foldon ahova most jol jon az elrabolt epitoanyag."

  Azt amcsi zsidók financirozzák.”
 • 135. bonita2 2010. június 05. 15:09
  „...and that´s the fact jack!:)”
 • 134. bonita2 2010. június 05. 14:59
  „130. hozzaszolo
  "Hajok lerakodhatnak Izraeli kikotoben es ott majd atnezik a rakomanyt. Onnan lehet azt csak tovabb szallitani." Kerdes itt csak az, hogy ki szallitja tovabb es hova? Na ja! Koztudott, hogy Izrael erosen epiti uj illegalis telepuleseit a Palesztin foldon ahova most jol jon az elrabolt epitoanyag.”
 • 133. elemér 2010. június 05. 14:52
  „"jogtalanul elfoglalt és megtartott területekre" Ez mutatja hogy te is a terroristákkal tartasz. Neked hazudozik az amcsi alelnök is. Ilyeneket mint te deportálni kell.”
 • 132. elemér 2010. június 05. 14:48
  „"A Hamas nem lövöldöz rakétákat az Israel által jogtalanul elfoglalt és megtartott területekre."

  Itt hazudozol, mert pont ezért van a blockade. Joguk van a hajókat elirányitani és átnézni.”
 • 131. vonLichthofen 2010. június 05. 13:18
  „130elemár,
  azért mert a VP valamit mondott a ChR-nak az még nem jelenti azt, hogy terroristák nem támadták meg a nyílt tengeren, nemzetközi vizeken, törvénytelenül, barbár módon, minden nemzetküzi törvényt figyelmen kívül hagyva az éhezőknek segélyszállítmányt szállító hajókat.
  Ha én volnék a VP én is orrba szájba hazudnék.
  Gaza egy - papíron - független egység, joga lenne akármit fogadni kikötőjében, akár nehézfegyvereket is - ez az International Court of Justice döntése.
  Ha az oda indított hajókat bárki megtámadja, megszállja, a fedélzeten lévőket lemészárolja az nemzetközi bűnöző, az emeberiség ellensége az ICJ szerint és minden jóőrzésű ember szerint a világon./te ide tartozol elemár?/

  Akárki akármit magyaráz, az NEM fog változtatni a barbár támadás tényén, a nemzetközi törvények megszegésének tényén.
  elemár, mit gondolsz miért tiltakoznak százezrek a világon az Israeli támadást elitélve NY-tól New Delhi-ig, és Jakartától Stockholmig?
  elemár, az meg hogy melyikünk milyen szinten van azt nem hiszem, hogy te meg tudod itélni. Ahhoz több ész kell mint amivel bírsz.”
 • 130. elemér 2010. június 05. 09:11
  „Persze hogy nem vitatkozol velem, mert nemvagyunk egyszinten. Amit te állitasz az nem hiteles, egyszerüen marhaság. Amit az orrod elé raktam az viszont hiteles és Amerikai hivatalos álláspont. Joe Biden is ezt mondta Charlie Rose-nak interjun. Most is ez van napirenden. Hajók lerakodhatnak Izraeli kikötöben és ott majd átnézik a rakományt. Onnan lehet azt csak továb szállitani. ;))”
 • 129. vonLichthofen 2010. június 05. 05:36
  „elemár, te csudára fel vagy paprikázva ma. Csak nincs szorulásod?
  Azért mert te megmagyaráztad már párszor az korántsem jelenti azt, hogy jól magyaráztad, az igazságot magyaráztad, vagy hogy egyáltalán képes vagy e egy értelmes magyarázatra./nem vagy/

  Az amit akárki orra elé teszel, azok nem a tények, az csak egy iromány egy akárki által, akinek célja és indítéka nem kétséges.
  Azért mert valami angolul van az nem jelenti azt, hogy igaz volna, ahogy te szeretnéd ezt beállítani.
  elemár, miért nrm fordítottad le az ide bemásolt szövegrészt, tudod, hogy én még annyira sem bírom az angolt mint te, és te aztán végképp a bányászbéka segge alatt vagy ebben a tekintetben. Még jó hogy oroszul megtanultunk a Marxista - Leninista esti egyetemen.

  elemár, én nem vitatkozom veled, hogy is jönnék én ahhoz hogy egy ilyen önjelölt zsenivel vitatkozzam, egy ilyen tehetséggel mint te is aki vagy. Ki földi halandó bírna fölérni a borotvaéles logikáddal, széleslátókörű világlszemléleteddell, és egyáltalán... imdenki előtt világos kell , hogy legyen kivel áll szemben amikor veled áll szemben.
  Nekem a legcsekélyebb kétségem sisncs”
 • 128. elemér 2010. június 04. 22:58
  „Mi az amit te ujdosült itt tudsz és honnan ? Megmagyaráztam már párszor hogy amit a világ tud azt amit nekik angolbol forditanak. Ne akarj te itt okoskodni.;))”
 • 127. elemér 2010. június 04. 22:20
  „Mit akarsz te ujdonsült itt velem vitatkozni ? Olvasd el a tényeket amit az orrod elé teszek.

  http://www.globalsecurity.org/military/world/para/hamas-qassam.htm

  The year 2008 saw a dramatic increase in the extent of HAMAS rocket fire and mortar attacks on Israel, with a total of 3,278 rockets and mortar shells landingin Israeli territory (1,750 rockets and 1,528 mortar shells). These numbers are double those of 2007 and 2006, years which marked a five-fold increase over prior years. There was also a significant increase in the number of Israeli residents exposed to rocket fire.

  http://www.globalsecurity.org/military/world/palestine/gaza-blockade.htm”
 • 126. vonLichthofen 2010. június 04. 14:08
  „123puncher, megint vaktában lövöldözöl.
  A Hamas nem lövöldöz rakétákat az Israel által jogtalanul elfoglalt és megtartott területekre.
  A Hamas azokat lövöldözi, akik rakétákat akarnak kilőni az Israel által elfoglalt területekre.
  Tudom, hogy naponta/2x/ olvasod a Jerusalem post eredeti/vagy angol?/ változatát igy jól tájékozott vagy az ügyben.
  Én sehol nem olvasom - még a JP-ban sem - ,hogy a Hamas rakétákat lőne ki bárhova is.
  Így állításod nemcsak hazugság, de rosszindulatú tudatos ferdítés is.
  Kiváncsi volnék, hogy azt érted-é Ciszjordánia alatt amit a világ ért.
  Mikor beszéltél utoljára egy Ciszjordániai arabbal?
  Mikor utaztál ott utoljára, ha ilyen jól tudod, hogy ott minden kóser az ott élő arab őslakosok számára?

  Feszülten várom a /értelmes/ válaszodat puncher, de kérlek az igazat, és csakis az igazat mondd.

  elemer, Nada Kaleh túl magas neked, ne is próbáld megtalálni az Interneten. Úgy sem értenéd.”
145 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

USA - a leghevesebb hurrikánszezon várható

A leghevesebb hurrikánszezon várható 2005 óta az Atlanti-óceán térségében ebben az évben - közölte a… Tovább olvasom