Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Schmitt Pál Londonban - találkozó magyar szervezetek képviselőivel

Magyar szervezetek képviselőivel találkozott vasárnap Londonban Schmitt Pál, aki a soros magyar EU-elnökség londoni rendezvénysorozatának megnyitójára érkezett aznap a brit fővárosba.

A londoni magyar nagykövetségen tartott zártkörű találkozón a köztársasági elnök - amint a rendezvény után magyar újságíróknak elmondta - rövid ismertetést tartott az elmúlt félévi kormányzati munkáról, az alkotmányozás folyamatáról, és külön megemlítette, hogy az első törvények között volt a kettős állampolgárságról szóló jogszabály. Beszélt saját vállalásairól, köztük a nyelv védelme és az élethosszig tartó tanulás melletti kiállásról.

Ismertette a magyar EU-elnökség feladatait, köztük az emberi jogok, a kisebbségi jogok, a regionális együttműködés, a Duna-stratégia és a roma kisebbséggel kapcsolatos stratégia célkitűzéseit.

A rendezvényre meghívott magyar szervezetek képviselői elmondták a köztársasági elnöknek, hogy mivel járulnak hozzá ahhoz, hogy a Nagy-Britanniában élő 70-80 ezer magyar tarthassa magyarságát, megőrizze nyelvét, kultúráját, szokásait.

Öröm volt hallani az erre irányuló tisztes erőfeszítéseket - fogalmazott Schmitt Pál. Felidézte az ismert angol mondást, amely szerint "ahol akarat van, ott lehetőség is van".

A magyar köztársasági elnök vasárnap este díszvendégként részt vesz azon a koncerten, amelyet a Budapesti Fesztiválzenekar ad Fischer Iván vezényletével és a neves brit zongorista, Stephen Hough közreműködésével London legnagyobb kulturális központjában, a Temze déli partján emelkedő Royal Festival Hallban.

A koncert - amelynek műsorán Haydn, Liszt és Beethoven művei szerepelnek - egyben annak a rendezvénysorozatnak is a nemzetközi nyitánya, amely Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából indul.

Schmitt Pál erről vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarország igyekszik Liszt emlékét életben tartani, műveit bemutatni minden európai országban.

Az államfő elmondta: ennek érdekében személyes fővédnökséget vállalt a rendezvénysorozat felett.

A köztársasági elnök hétfőn találkozik John Bercow-val, a brit parlament alsóházának elnökével, valamint Helene Haymannel, a törvényhozás felső kamarájának, a Lordok Házának elnökével is.

Schmitt Pál erről a programpontról vasárnap elmondta: tájékoztatni fogja a két törvényhozási vezetőt a magyar EU-elnökség első napjainak tapasztalatairól, illetve a magyar soros elnöki időszak célkitűzéseiről.

A köztársasági elnök kiemelten szólt hétfői programjai között a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok szervezőbizottságának elnökével, Lord Sebastian Coe olimpiai bajnok síkfutóval tervezett találkozójáról.

Schmitt Pál elmondta: Lord Coe-val baráti viszonyt ápol, már vagy negyedszázada ismerik egymást. Hozzátette: megtekint néhány készülő londoni olimpiai létesítményt, és tájékozódni fog Lord Coe-nál, hogy London hogyan áll a felkészüléssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízbe esett több tucatnyi menekült egy hajóról a Jón-tengeren

A görög kikötői hatóságok vasárnap hajnalban Korfu szigete közelében kimenekítettek 241 menekültet… Tovább olvasom