Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Schiff András véleménye

A magyar médiatörvényről és az uniós elnökségről jelentetett meg rövid írást vasárnap a The Washington Post című amerikai napilap véleményrovatában Schiff András zongoraművész.

A lap internetes felületén is olvasható, Magyarország EU-szerepe vitatható című írásban Schiff András gratulál a lap szerkesztőségének az újságban december 26-án megjelent, Magyarország putyinizálódása című írásért.

A szerző rámutat arra, hogy Vlagyimir Putyin Oroszországa nem tagja az Európai Uniónak, viszont Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországa igen. Ez a csodálatos intézmény - írja - nem csak egy üzleti és kereskedelmi szervezet, hanem azt állítja, hogy a közös európai értékeket is képviseli. Ez utóbbi fényében firtatja a zongoraművész azt, hogy vajon Magyarország kész-e és méltó-e arra, hogy átvegye a közösség elnökségét?

"A legutóbbi hírek valóban nyugtalanítóak. A tolerancia szintje rendkívül alacsony. Rasszizmus, romákkal szembeni diszkrimináció, antiszemitizmus, idegengyűlölet, sovinizmus és reakciós nacionalizmus - mindezek a kórjelek mélyen aggasztóak. Olyan emlékeket ébresztenek, amelyekről reméltünk, hogy rég feledésbe merültek. Sokan félnek" - írja Schiff András.

A legutóbbi médiatörvények csak az utolsó láncszemet jelentik a sokkoló események sorában, és Schiff András szerint ezek közül sok dolog a művészetekre is vonatkozik. "Az EU-elnökség megtiszteltetés és felelősség. Az EU-nak és az Egyesült Államoknak Magyarországon kell tartania a szemét. Az EU-nak irányelveket kell meghatároznia a tagállamok számára. Oltalmaznunk és tiszteletben kell tartanunk közös értékeinket" - írta Schiff András.

Nyílt levél Schiff András művész úrnak.

Művész Úr!

A The Washington Post-ban megjelent olvasói levelében súlyos kijelentéseket tesz Magyarországról, „a toleranciaszint szélsőségesen alacsony. Rasszizmus, a romák hátrányos megkülönböztetése, antiszemitizmus és reakciós nacionalizmus" kísért.

Nem tudom, hogy Ön milyen tapasztalatokkal rendelkezik a mai magyar társadalom állapotával kapcsolatban, de úgy tűnik, hogy olyan jelenségeket állít be a magyar társadalom általános ismérveiként, melyek enyhén szólva nem fedik a valóságot, melyek így egyszerűen nem igazak.

Olyan kifejezést is használ, amely a kommunizmus terminológiáját idézi: "reakciós nacionalizmus".

Kedves Schiff András művész úr!

Hogyan van az, hogy Magyarországon antiszemitizmus dúl, amikor itt él és virul Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége, és ahol a Hanuka alkalmából minden további nélkül a köztereken megjelennek a menórák?

Hogyan van az, a toleranciával, a cigánykérdéssel, amikor a katolikus egyház évek óta cigány-pasztorációt folytat több egyházmegyében – sikerrel?

Mi az, hogy „reakciós nacionalizmus"? Ön bizonyosan egy közel-keleti országra gondolt, ahol deklaráltan van faji és vallási megkülönböztetés a saját állampolgárok között? Magyarországon szerencsére ilyen nincs sem törvénybe foglalva, sem az emberek gondolkodásában!

A természetes nemzettudat pedig szükséges, és ez minden náció sajátja.

Nos Művész Úr!  Ahelyett, hogy hazáját besározó, hazug olvasói leveleket írogatna, jobb lenne, ha maradna a zongoránál, és kivételes tehetségével, játékával öregbítené a magyar zenekultúrát.

Miért nem írt olvasói levelet például 2006. október 23-án történtekkel kapcsolatban a világsajtó képviselőinek?

Tévedés ne essék, Önnek joga van véleményét megfogalmazni, közzétenni,

de ahhoz nincs joga, hogy nemzetét gyalázza igaztalan és hazug vádakkal, felhasználva erre ismertségét és művész presztizsét!

Én nem vagyok nagynevű zongoraművész, csak egy átlagos magyar költő és publicista. Az Ön művészi nagyságához nem érek fel, de egyszer s mindenkorra kikérem a magam és a nagyobbik nemzetrész nevében ezt a felelőtlen mocskolódást!

(Forrás: Népszabadság, 2011. január 3., kedd, 3 oldal.)

Minden tisztelet nélkül: Szabó László Dezső

Olvasóink írták

 • 5. pancser 2011. január 05. 20:26
  „Hitler Adolf is művész volt, festő és nem is olyan rossz mint sokan állítják. Csak azt akarom ezzel mondani meg az előzővel, hogy isten mentsen meg bennünket, hogy művészek irányítsanak bennünket. Ezek eszmét az agyukba vevő emberek voltak a legborzalmasabbak, ezért a véleményüket óvatosan kell kezelni.”
 • 4. thurvj97 2011. január 05. 12:54
  „Egyetértek a Művésszel, de felháborít egy bértollnok azonnali tiltakozása. Szorít a kutyabőr barátom? Akkor tán le kellene vetni!Ki az a Szabó László Dezső?”
 • 3. Pofátlan 2011. január 04. 17:07
  „Nem érdemli meg a magyar állampolgárságot ez a Schiff. Nevéből ítélve nem magyar származású, szivében sem magyar, ez kiderült!”
 • 2. pancser 2011. január 03. 23:32
  „Úgy tudom, az egykori Cseka vezér, Dzserzsinszkij kitűnően hegedült két akasztás között. Jobb ha egy művész művész marad, különben........”
 • 1. blaze 2011. január 03. 22:16
  „Az ilyen Schiffektől talán ideje lenne megvonni a magyar állampolgárságot. Azt hiszem teljes mértékben méltatlan rá! Szerintem is gond van Orbán politikájával, de az ilyenek mintha csak arra várnának mikor lehet lejáratni a magyar nemzetet a világ színe előtt! Menjen a francba Schiff, vagy ahova akar!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatörvény - Tagesspiegel-cikk Magyarországról

A magyar EU-elnökséggel és a médiatörvénnyel foglalkozik hétfői számának vezércikkében a német… Tovább olvasom