Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Sajtóbotrány miatt az utolsó számát adja ki a legnagyobb brit újság

Kétszeres példányszámmal búcsúzik olvasóitól a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi bulvárlapja, a News of the World, amely - miután az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányába keveredett - a tulajdonos cég döntése alapján a vasárnapi kiadással, 168 év után megszűnik.
A lap utolsó száma iránt már előre hatalmas kereslet mutatkozott; sokan több példányt is félretetettek újságosuknál. A News of the World 1843. október 1-jén jelent meg először, és átlagos példányszáma az utóbbi években valamivel meghaladta a 2,5 milliót, rendszeres olvasóinak száma pedig a 8 milliót. A kiadó közlése szerint azonban a lap vasárnap ötmillió példányban kerül az újságosstandokra. Az első oldalon - amelyen mindig valamilyen szenzációs hír beharangozója szerepelt - most csak annyi áll hatalmas betűkkel, hogy "Thank you & goodbye" - Köszönjük, és viszontlátásra. A vasárnapi, utolsó számban szerepel a News of the World legelső, 1843-ban megjelent kiadásának utánnyomott másolata is.

A megszüntetésről hozott döntés előzményeként néhány napja kiderült, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt, majd meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva. A News of the World az eddigi adatok szerint a gyermek eltűnését követő napokban nyomozta ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly mobiltelefonjának kódját, és sztori reményében rögzítette az aggódó szülők és barátok hívásait. Amikor az elektronikus rögzítő betelt, a lap munkatársai törölték a már lehallgatott üzeneteket. Ez megzavarta a nyomozást is, mivel a rendőrség - a szülőkkel együtt - arra a következtetésre jutott, hogy a kislány még él, és ő törli üzeneteit.

A konkurens brit lapok által feltárt, hatalmas felháborodást kavaró botrány ráadásul egyre nagyobbra duzzadt: a lapot már azzal is vádolják, hogy két másik meggyilkolt kislány szüleinek, a 2005. július 7-ei, 52 emberéletet kioltó londoni merényletben meghaltak szeretteinek, valamint az iraki és az afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta az elmúlt években, szintén exkluzív értesülések reményében.

A brit sajtó által idézett rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években akár négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjait is feltörhette és lehallgathatta. Az utolsó News of the Worldben nincsenek hirdetések, és a példányok értékesítési bevételeit teljes egészében jótékonysági célokra fordítják. Reklámokból a lap amúgy sem tudott volna sokat közölni, mivel a hatalmas botrány hatására a legnagyobb rendszeres hirdetők - köztük olyan nevek, mint a Ford és a Renault autógyár, vagy az egyik legnagyobb brit szupermarket-hálózat, a Sainsbury's - már a megszűnés bejelentése előtt sorra mondták vissza a News of the Worlddel kötött, több millió fontos hirdetési megállapodásaikat.

A lap felszámolásáról hozott - teljesen váratlan és a brit sajtópiacot sokként érő - döntést csütörtökön jelentette be Londonban a News International kiadócég elnöke, James Murdoch, a kiadót birtokló globális médiabirodalom, a News Corporation vezetőjének, Rupert Murdochnak a fia. Rupert Murdoch nagy-britanniai sajtó- és médiakonglomerátumába jelenleg - a most megszűnő News of the World mellett - a The Sun, a The Times és a The Sunday Times című lapok, valamint a Sky médiacsoport egy része tartozik. A The Sun a News of the World hétfőtől szombatig megjelenő testvérlapja, de külön szerkesztőséggel működik. Meg nem erősített értesülések szerint a News of the World megszűnésével a The Sun heti hét napon át megjelenő napilappá válik, kitöltve a bezárt vasárnapi testvérlap által hátrahagyott piaci űrt.

Olvasóink írták

 • 10. elemér 2011. július 11. 09:33
  „Hmm..., ha igy megy hamarossan.”
 • 9. Tündenéne 2011. július 11. 08:41
  „Azt vajon mikor érjük meg, hogy Magyarországon megszűnjön egy lap, ha rossz hírbe keveredik? :)”
 • 8. elemér 2011. július 11. 08:11
  „BSB az TV amire Murdach pájázik. Ugy képzelte ha ezt a lapot, News of the World becsukja, akkor jobb az esélye hogy megszerzi a TV.-t is. Munkás párt ezt ellenzi és igy nem sikerül. Elég tapasztalat van az USA-ban Murdach TV tevékenységéböl. Fox News ami az övé, egy jobboldali propaganda csatorna. Magyar TV adás is van az USA-ban, ami roppant unalmas és szánalmas. Mindig is politikai propagandával volt tele. Emelkedés a magasban. Ilyesmi attol függ hogy kivan uralmon Mo.-n.”
 • 7. elemér 2011. július 10. 21:34
  „Úgy tudom hogy a Kisalföld is a (BSB) Skype media csoporthoz tartozik. Rupert Murdach a tulaj, aki jobboldali sajtó preferenciájárol közismert a nagyvilágban. U.K.-ban az ujágirók bucsuzhatnak, ha olyasmit irnak ami neki nem tetszik. Orbán is ezen az uton halad.”
 • 6. quaestor 2011. július 10. 14:36
  „Újságírókból ez a típus valóban ütni való féreg. Egyszerűen menet közben elveszett minden erkölcsi érzék belőlük. Undorítóak. Hernyók. Védekezésül meg csak azt nyafogják értetlenül, hogy " de én csak a munkámat véégzeeem". Jah, mindenkit és mindent letarolva és laxarva.”
 • 5. háté 2011. július 10. 12:25
  „Szennylap lehetett a javából, abból is a pöcegödör fajtából, - nálunk is van néhány, közte napilap is.
  Komoly börtönbüntetést(20-25 éveket) szabnák ki, a laptulajdonostól kezdve a telefonfeltörőkön át a megjelentetőkig! - a vagyonukat szétosztanám a károsultak között.”
 • 4. AntiFricc 2011. július 10. 10:32
  „"legnyagobb "? :D”
 • 3. orion1 2011. július 10. 09:26
  „<offtopic>”
 • 2. pamutzokni 2011. július 10. 08:19
  „Végre Angliában történik valami értelmes dolog.

  1-es: Nix helyesírás ellenőrzős msoffice vagy openoffice. Nekem még a firefox is aláhúzogat. (mondjuk én lesz@rom, direkt írok úgy ahogy, de azért ez egy újságnál gáz)”
 • 1. smovar 2011. július 10. 07:46
  „Legnyagobb,nevetséges,ezért kár volt koptatni a padot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsájtják a tüntetők haláláért felelős egyiptomi rendőröket

Egyiptomban elbocsájtják a rendőrség kötelékéből azokat, akik ellen vádat emeltek tüntetők… Tovább olvasom