Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Saját bankközi fizetési rendszert tervez Oroszország

A törvénytervezet előkészületnek tűnik arra az esetre, ha az ország ellen elrendelt nemzetközi szankciókat kiterjesztenék a belgiumi központú SWIFT fizetési rendszer használatára is.
Oroszország törvénytervet készített a nemzetközi SWIFT bankközi fizetési rendszer kiváltására saját fizetési rendszerrel - idézték orosz hírügynökségek szerdán Alekszej Mojszejev pénzügyminiszter-helyettes nyilatkozatát.

A törvénytervezet előkészületnek tűnik arra az esetre, ha az ország ellen elrendelt nemzetközi szankciókat kiterjesztenék a belgiumi központú SWIFT, a legnagyobb nemzetközi bankközi fizetési rendszer használatára is.

Az iráni bankokat például 2013-ben zárták ki a SWIFT rendszerből a nukleáris programja miatt az ország ellen életbe léptetett európai uniós szankciók keretében. Az intézkedéssel gyakorlatilag lezárták azt a pénzforgalmi csatornát, amelyen keresztül Irán külkereskedelmi forgalmát bonyolította.

"Olyan törvényt készítünk elő, ami az oroszországi pénzforgalmi rendszer használatát írja elő az országon belüli fizetések lebonyolítására" - idézte az Interfax hírügynökség a pénzügyminiszter-helyettest. Alekszej Mojszejev megjegyezte, hogy a törvénytervezet elkészült ugyan, de nem fogják törvényerőre emelni mindaddig, amíg a technikai feltételek nem állnak rendelkezésre.

A Kommerszant lap a múlt héten számolt be arról, hogy a jegybank nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva levélben kérte fel a kereskedelmi bankokat, vizsgálják meg egy alternatív bankközi fizetési mechanizmus kidolgozásának a lehetőségét. A lap beszámolója szerint jelenleg az orosz bankok közötti bankközi fizetési forgalomnak mindössze 5-10 százaléka történik Oroszországban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kijev: orosz katonák kelet-ukrajnai településeket foglaltak el

Kijev szerint az orosz katonai alakulatok ismét behatoltak Ukrajna területére, Donyeck megye déli… Tovább olvasom