Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Rossz idő miatt is jár kártalanítás

A BUAK Ausztriában az építőiparban dolgozók szabadsága miatt jött létre.
Olvasói kérdés

Korábban az építőiparban dolgoztam, ezért most a BUAK-tól kaptam egy levelet. Az összegről, ami még a kontómon van. Biztos mások is vannak úgy, hogy korábban az építőiparban dolgoztak, de aztán más területen kaptak állást.

A BUAK Ausztriában az építőiparban dolgozók szabadsága miatt jött létre. Azt is jó tudni, hogy külön törvény alá tartozik minden osztrák építőipari cég és minden Ausztriában tevékenykedő, más országban bejegyzett, az ágazatba tartozó vállalkozás. Ha egy magyar vállalkozás akár magyar, akár osztrák munkavállalókkal végeztet építőipari munkát Ausztriában, akkor e törvény hatálya alá tartozik, köteles a BUAK-nál bejelenteni dolgozóit. De például a villanyszerelési és a gipszkartonos munkák elvégzése nem tartozik az építőiparról szóló törvény hatálya alá.

Egy nap is számít

A BUAK lényege, hogy a munkaadók egy munkakörtől függő összeget befizetnek ebbe a pénztárba a munkavállaló után minden náluk ledolgozott napra. A munkavállaló a pénztárnak nem fizet! A BUAK minden munkavállalóról külön nyilvántartást vezet, feljegyzi, hány napot dolgozott, hány napra fizették meg utána a díjat. Erről negyedévente postán értesítést kap a munkás. Így az egynapos foglalkoztatások is összeadódnak és azok alapján számolják ki, hány nap szabadság jár a munkavállalónak és azokra mekkora összeget kap.

Egyéni számla szerint

A szabadság felhasználásának feltétele, hogy munkaviszonyban legyen a dolgozó. Ha munkaadót vált, akkor kiveheti azt a szabadságot is, amire korábban vált jogosulttá. Munkaadójával meg kell állapodnia, mikor veszi ki és azt a cég köteles jelenteni a BUAK-nak. A pénztár a dolgozó után befizetett díj alapján kiszámolja, mekkora összeg jár neki szabadságára és átutalja. Ha nincs alkalmazásban már hat hónapja olyan munkaadónál, amely az építőiparra vonatkozó törvény alá tartozik, akkor kérvényezheti a munkás, hogy a szabadságára – amire jogosultságot szerzett – járó pénzt átutalják neki. Ezt csak fél év elteltével lehet igényelni és maximum három éven belül.

Téli ünnepek térítése

Az építőipari munkásoknak rossz időjárás esetén a munkáltató köteles az emiatt elszenvedett munkakiesésre a szokásos bér hatvan százalékának megfelelő összegű kártalanítást kifizetni. Ezt a BUAK megtéríti a munkáltatónak.

Ha az építőipari munkás az adott naptári évben összegyűjtött 26 jogosultsági hetet, akkor a téli ünnepnapokra járó térítést kell kapnia, ami társadalombiztosítással is jár. Aki több jogosultsági hetet gyűjtött, azaz többet dolgozott az adott évben, az nagyobb térítést kap. A BUAK a térítés folyósításakor köteles annak összegéből a jövedelemadót levonni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két évig maradhatnak otthon a kismamák Ausztriában

Tovább olvasom