Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Romániai elnökválasztás: alacsonyabb szavazási kedv

A romániai magyarok többsége nem érzékelte a romániai elnökválasztások második fordulójának a tétjét, mivel nem volt magyar jelölt,
Ezért volt alacsonyabb a magyar lakosság körében a szavazási kedv - ezt a véleményt fogalmazta meg vasárnap este Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. A politikus az RMDSZ bukaresti székházában az urnazárást követő nyilatkozatában kifejtette: szerinte elfogadható a magyarok részvételi aránya az elnökválasztás második fordulójában, ha azt vesszük figyelembe, hogy magyar jelölt nem volt a versenyben, és az RMDSZ sem volt közvetlenül érintett.

Markó szerint a romániai magyar választók nem érzékelték ugyan a mostani választások fontosságát, de az RMDSZ-t ugyanúgy érdekelte a politikai verseny kimenetele, mint a román pártokat és a román társadalmat, amely Markó szerint megértette, hogy változásra van szükség. Az RMDSZ elnöke szerint a román választók megértették, hogy nem csak az államfő személyéről van szó, hanem a kormány összetételének a megváltoztatása is tét volt. Az RMDSZ elnöke gratulált Mircea Geoanának, a szociáldemokrata elnökjelöltnek, aki az exit-poll becslések szerint megnyerte a választást. Rámutatott: nem hiszi, hogy a becslésekkel tévedtek volna, de - mint mondta - meg kell várni a szavazatok megszámlálását. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ is Geoanát támogatta, aki egyébként megköszönte a szövetségnek az urnazárás után mondott beszédében ezt a támogatást.

Az MTI kérdésére Markó elmondta: csak a végleges választási eredmény közzététele után kezdik el a tárgyalásokat a Szociáldemokrata Párttal (PSD). Emlékeztetett: a liberálisokkal kötött megállapodásban szerepel, hogy együtt próbálnak kormánykoalíciót alakítani. A liberálisok külön a szociáldemokratákkal is kötöttek megállapodást közös kormányalakítási szándékról. Markó leszögezte: az RMDSZ hajlandó kormánykoalícióra lépni, de csak akkor, ha ennek megfelelő feltételei lesznek.

Olvasóink írták

  • 1. Orfeusz 2009. december 07. 09:15
    „Nagy szarkupac ez az RMDSZ! Mindent és mindenkit hajlandóak elárulni .....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csíkszeredában kiosztották a Julianus-díjakat

A tájékoztatás, a művelődés és a kultúraápolás frontján jelentős érdemeket szerzett személyeket… Tovább olvasom