Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Romániában szobrot akarnak állítani Ceausescunak

Romániában márvány mellszobrot akarnak állítani Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátornak, akit csaknem húsz évvel ezelőtt végeztek ki.
Az alkotás a talapzattal együtt 3-4 méter magas. Az ötletgazda Emil Barbulescu, Ceausescu egyik unokája, aki a diktátor szülővárosának, pontosabban Scornicesti önkormányzatának javasolta a szobor felállítását.

A városi tanács már jóvá is hagyta a tervet, amelynek kivitelezéséhez még a román művelődési minisztérium beleegyezése is szükséges. A kezdeményező reméli, hogy nem lesznek ellenzői a tervnek, hiszen szerinte Ceausescu a román történelem része, akit sokan hősnek tekintenek.

A scornicestiek decemberben, a volt diktátor halálának évfordulóján, vagy január 26-án, Ceausescu születésnapján szeretnék leleplezni a szobrot. Scornicestiben nem csak Ceausescu rokonai éreznek nosztalgiát az egykori diktátor nevéhez fűződő korszak után. A település polgármestere, Constantin Nedelea szerint Ceausescu megérdemli a szobrot, amelyet a város központjában vagy a polgármesteri hivatal előtt akarnak elhelyezni. Az elöljáró a szoborállítás mellett azzal érvel, hogy Ceausescu a városban született, és sokat tett érte.

A várossá nyilvánítást kizárólag Ceausescunak köszönheti Scornicesti, a néhai román vezető elsődleges feladatnak tekintette szülőfaluja várossá fejlesztését. A település lakói közül is sokan elismerően nyilatkoznak a Romániát majdnem negyedszázadig vaskézzel irányító "Kárpátok Géniuszáról". "Jó ötletnek tartom a szoborállítást, hiszen évtizedekig vezette az országot, és akkor jól ment a soruk az embereknek" - véli a Ceausescu kivégzésekor még meg sem született, 18 éves Florentina Ivan. A 39 éves Vasilica Ciobanu szerint "Ceausescu elvtárs nagy ember volt, mindenkinek munkát biztosított, és csak jót tett, ezért jár neki a szobor".

A románok Ceausescu iránti nosztalgiáját egy közelmúltban közzétett felmérés is kimutatta. Eszerint a románok egyharmada úgy véli, hogy Ceausescu több jót tett Romániának, mint rosszat, több mint felük pedig úgy értékeli, hogy egyformán tett jót és rosszat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észtország államháztartási hiánya jóval három százalék alatti

Jóval három százalék alatti volt Észtország GDP-arányos államháztartási hiánya az idei első tíz… Tovább olvasom