Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Románia és Bulgária bepanaszolta Magyarországot Brüsszelben

Románia és Bulgária panaszt emelt az Európai Bizottságnál amiatt, hogy a magyar hatóságok szerintük túlzottan magas pénzbírságokat rónak ki magyar területen a romániai fuvarozókra - mondta vasárnap a varsándi határátkelőnél Ludovic Orban román szállítási miniszter.
A román hírügynökségek tudósításai szerint a tárcavezető az Arad megyében tett vasárnapi látogatása alkalmával a határátkelőnél várakozó néhány román kamionsofőrrel is beszélt, akik előadták panaszaikat a magyar hatóságok "visszaéléseivel" kapcsolatosan. Szerintük ugyanis a magyar hatóságok továbbra is "vadásznak" a romániai fuvarozókra, miután azok kamionjaikkal átlépik a magyar határt, az elkövetett szabálytalanság mértékéhez képest aránytalanul magas pénzbírságokkal sújtják őket.

Orban elmondta: Románia és Bulgária ezzel kapcsolatosan már megkereste az Európai Bizottságot. A Mediafax hírügynökség így idézte a minisztert: "Felvetettük a problémát a román-magyar közös kormányülésen is. Ezen túlmenően a bolgár miniszterrel együtt levelet írtunk az Európai Bizottságnak, amelyben panaszt emeltünk a magyarok által elkövetett visszaélések miatt. Legutóbbi megbeszélésünkön azt mondtam nekik: ha nem változtattok a román sofőrökkel szembeni bánásmódon, mostantól minden magyar sofőrt a 'szemet szemért, fogat fogért' elv alapján fogunk kezelni".

A miniszter a Mediafax szerint hozzáfűzte: a magyar hatóságok nyilvánvalóan csak a románok, a bolgárok és a törökök esetében adtak utasítást a lehető legnagyobb mértékű megbírságolásra, mert az az érdekük, hogy a szállítási piacon minél nagyobb részt foglaljanak el.

Mayer Siegfried, a román fuvarozók érdekvédelmi szövetségének (APTE 2002) elnökségi tagja megerősítette a minisztert. Szerinte túlságosan drákóinak bizonyul az is, hogy a büntetés kifizetéséig lefoglalják a kamiont, egyaránt sújtva ezzel a kamionost, valamint a jármű és az időben célba nem érő áru tulajdonosait. A büntetések kiszabásánál nem veszik figyelembe a romániai kamionos anyagi helyzetét sem.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) október 15-én az MTI megkeresésére mindezt cáfolta, leszögezve: a magyar szervek nem gyakorolnak diszkriminációt a román fuvarozókkal szemben, a VPOP által alkalmazott bírságok minden esetben megfelelnek a jogforrásokban előírtaknak, függetlenül az elkövető nemzetiségétől.

A romániai fuvarozók áprilisban már tüntettek Aradon, akkor többek között - a romániai hatóságokkal vívott harcuk mellett - a magyar vámosok zaklatásaira is hivatkoztak. A román tehergépkocsi-vezetők legutóbb egy héttel ezelőtt Nagylaknál zárták el a határt, több kilométeres sort előidézve, a magyar vámosok "túlbuzgó" ellenőrzései miatt.

Olvasóink írták

 • 8. kicsigé 2008. november 06. 18:54
  „Mamuska!
  Engen egy 5×10 cm matricáért amin az engebélyszám van
  100000 ft-ra büntettek és müszakira kell vinni az autot.
  Az ismerösömet 8 perc vezetési idö túlépése miatt 400000ft-ra
  büntették.Akkor miröl beszélünk,hogy szegény románt vagy bulgárt
  megbüntetik.Az osztákok sem tesznek külömbséget és ott is lefoglalják a kamiont addig mig a büntit be nem fizeted.Csak annyi a külömbség az osztrák soförök jobban keresnek mint mi.”
 • 7. lolita 2008. november 06. 15:39
  „Pontosan igy van Mamuska!”
 • 6. mamuska 2008. november 06. 00:29
  „En pedig azt mondom szegyeljetek magatokat!
  Kulfoldon elek, soha ilyet nem tapasztaltam, mint otthon.Sajnos nem varhatunk semmi jot az egyszeru emberektol, ha a fejenel buzlik a hal. Aztan ne csodalkozzatok, ha mindenki utal minket.”
 • 5. DP 2008. november 05. 22:06
  „Hát most mit csináljunk mi ezzel?
  Ugyanúgy cseszegetik a magyar kamionosokat is mint a külföldieket! Szar a kamionja akkor vegyen jobbat, ha nem tud nem kamionozik, kész vagy elmegy céghez aztán az mindent fizet!

  Annyi segitséget adtunk már Romániának most meg ránktámad, tessék itt a hála!”
 • 4. Szilágyi_Zsolt 2008. november 05. 20:58
  „A törökök is hasonlóan üde illatúak, nem?”
 • 3. Csodaszarvas 2008. november 05. 20:23
  „Bejönnek a kamionosok a kútra és egyből kitalálod,hogy vagy román vagy bulgár,meg sem kell szólalniuk! Az az igazi büdös hónaljszag kering a shopban még percekkel azután is,hogy elmennek!!!!!!!!”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2008. november 05. 20:15
  „Ebben az a szép, hogy mi szavaztuk be őket az Unióba, most meg ellenünk támadnak... hát kapják be! Csodaszarvas, milyen a testszaguk? :)”
 • 1. Csodaszarvas 2008. november 05. 20:09
  „Na a szőrőstalpuak meg a másik fele! Úgy látszik slota mostmár a románokkal is paktál! A bulgárokról meg nem is beszélek mert ugyanolyan szláv kutyák mint a szlovákok! Valószínü azért ba...ogatják még mindig ezeket a kamionosokat mert elég szar állapotban vannak a kamionok. Elég csak a sofőrők testszagából kiindulni!! Tudom mit beszélek,mert nap mint nap érzem a szagukat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magas volt a részvételi arány az amerikai választásokon

USA - Valószínűleg több évtizede nem volt olyan magas, becslések szerint 65 százalékos a részvételi… Tovább olvasom