Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Románia engedélyezte a NATO harci repülőgépek állomásozását az országban

Románia engedélyezi a NATO tagországok harci repülőgépeinek állomásozását az ország területén - jelentette be Traian Basescu államfő a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) szerdai ülése után.
A döntés nemcsak a román légtérben felváltva járőrszolgálatot teljesítő külföldi repülőgépekre vonatkozik, hanem az ezeket kiszolgáló személyzetre: a román elnök szerint kétszáz külföldi katona és hadmérnök érkezhet az országba.

A nemzetbiztonsági testületként működő tanácsot azért hívták össze, hogy hivatalos döntést hozzon a szeptember 4-5-ei walesi NATO-csúcstalálkozón képviselendő román álláspontról, amelyet több mint két hónapos egyeztetés előzött meg a bukaresti elnöki hivatal, a védelmi és külügyminisztérium között.

A CSAT azt is elfogadta, hogy Románia koordináló szerepet vállaljon az Ukrajnának nyújtandó, kibernetikai támadások elleni védelmet szolgáló támogatási alap kezelésében. Ez az Ukrajnával kapcsolatos négy NATO-program egyike - jegyezte meg a román elnök.

Románia a szövetség teljes keleti határának megerősítését sürgeti, tehát nem csak csak az északkeleti határszakaszét - mondta Basescu.

Ez azt jelenti, hogy Románia szeretne a NATO állandó riasztási és gyorsreagálási rendszerének részévé válni - tette hozzá.

Utalt arra, hogy a NATO az Oroszországgal kötött partnerségi szerződésben azt vállalta, hogy nem telepít állandó katonai támaszpontokat a szövetség keleti határára. Basescu szerint elemezni kell, hogy ragaszkodik-e a NATO ehhez a partnerséghez, amikor Oroszország felrúgja a nemzetközi szerződéseket és nem tartja tiszteletben az európai határokat.

A védelmi szövetség tanácskozását a walesi Newportban tartják, fő témája pedig az ukrajnai helyzet lesz, de a tagállamok vezetői áttekintik majd a többi konfliktustérség kérdéseit is. A walesi csúcs részvevői tanácskozni fognak azon országok képviselőivel, amelyek partnerségi kapcsolatot ápolnak a NATO-val.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béketervet hirdetett Putyin az ukrán helyzet megoldására

Az ukrán miniszterelnök "porhintésnek" nevezte Vlagyimir Putyin szerdán meghirdetett kelet-ukrajnai béketervét. Tovább olvasom