Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Románia egyelőre nem kapott hivatalos meghívást a Déli Áramlatba

Románia egyelőre nem kapott hivatalos meghívást a Déli Áramlat nevű gázvezeték megépítéséről szóló projektben való részvételre.
Az államtitkár azt követően közölte a pontosítást, hogy február 17-én Bukarestbe látogatott Alekszandr Medvegyev, az orosz Gazprom alelnöke, aki a román gazdasági minisztérium, valamint a Transgaz és a Romgaz román állami vállalatok vezetőivel tárgyalt. A megbeszéléseket követően Adriean Videanu gazdasági miniszter kijelentette, hogy az oroszok meghívták a Transgazt, vegyen részt a Déli Áramlat projektben.

Az államtitkár szerint azonban Románia egyelőre nem kapott hivatalos meghívást arra, hogy csatlakozzon az oroszok által tervezett beruházáshoz. Kifejtette, hogy pusztán technikai jellegű adatokat cseréltek egymással a felek, ami Serban szerint nem egyenértékű a meghívással. Rámutatott: Moszkva Bulgáriával, Magyarországgal és Törökországgal már kormányzati megállapodást is aláírt a Déli Áramlatról, ami Romániáról még nem mondható el.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Románia csak egy találkozót tudhat maga mögött az orosz gázóriás vezetőivel, és egy ígéretet, hogy március közepén a román és orosz szakértők ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. A Hotnews.ro portálnak tegnap a Gazprom Export vállalat névtelenséget kérő forrásai megerősítették, hogy Oroszország még nem hívta meg a román Transgazt.

A forrás szerint a bukaresti tárgyalásokon az oroszok felajánlották egy olyan gázvezeték megépítését, amely áthalad Románia területén, amennyiben ez a beruházás életképesnek bizonyul. A Déli Áramlat a tervek szerint orosz gázt szállítana Nyugat-Európába, Románia elkerülésével. A majdani vezeték a Fekete-tenger alatt haladna át, Bulgáriánál ér partot, ahonnan Olaszországba és Ausztriába ágazik.

A Déli Áramlat vetélytársa az Egyesült Államok és az Európai Unió által szorgalmazott Nabucco gázvezetéknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomáliai kalózok szabadon engedtek egy szingapúri hajót

Szabadon engedtek szomáliai kalózok pénteken egy szingapúri zászló alatt közlekedő,… Tovább olvasom