Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Romák kiutasítása - román küldöttek kezdtek tárgyalást Párizsban

Nicolas Sarkozy francia elnök szerdán azt kérte minisztereitől, hogy a romák ügyében ahol lehet, használjanak békülékeny, a lépéseket megmagyarázó hangnemet, a gyakran alaptalan és túlzó kritikákkal szemben viszont határozottan lépjenek fel.

Közben Franciaországban tárgyalásokat kezdett a romaügyi, illetve a közbiztonságért felelős román államtitkár. Valentin Mocanu és Dan Valentin Fatuloui szerdán és csütörtökön folytat megbeszéléseket a francia kormány tagjaival a romák kiutasításával kapcsolatban.

A román küldöttek elsőként Brice Hortefeux belügyminiszterrel, Eric Besson bevándorlásügyi és Pierre Lellouche Európa-ügyi miniszterrel találkoztak.

Franciaország szerdán arra kérte az Európai Bizottságot, hogy szólítsa fel Romániát: szorítsa gátak közé a romák kivándorlását. Párizs jelezte: ha ezt Bukarest nem teljesíti, akár az is szóba jöhet, hogy megakadályozzák Románia belépését a schengeni övezetbe.

A 2007 óta EU-tag Románia és Bulgária várhatóan 2011-ben csatlakozik a schengeni övezethez, amely lehetővé teszi majd állampolgáraik számára a tagállamok közötti teljes mozgásszabadságot.

Eric Besson szerdán elmondta, hogy az év eleje óta több mint nyolcezer román és bolgár cigányt utasítottak ki Franciaországból. Összesen mintegy 15 ezer, keletről érkezett roma él a nyugat-európai országban, ahol élvezhetik az Európai Unión belüli mozgásszabadság minden előnyét. Azonban három hónap után, ha nincs normális lakhelyük és bevételi forrásuk, immár illegális bevándorlóvá válnak, s kitoloncolhatják őket.
Sarkozy az elmúlt hetekben többször is megvédte a romák kiutasítására vonatkozó döntését a nemzetközi közösségből érkező támadásokkal szemben, és kiemelte, hogy a cigányok kivándorlása Romániából európai szintű problémává vált.

Az elnök júliusban indította meg a küzdelmet az illegális romatelepek felszámolásáért, s a kormány azóta több mint 600 - többségében romániai - cigányt küldött haza.

A kritikusoknak nem tetszik, ahogy Párizs kezeli a kialakult helyzetet, és szerintük Sarkozy arra használja fel az egész ügyet, hogy hanyatló népszerűségét növelje a 2012-es választások előtt, valamint elterelje a figyelmet a nyugdíjkorhatár emelésére és az állami kiadások csökkentésére vonatkozó terveiről.

Olvasóink írták

 • 8. fortuna54 2010. augusztus 27. 22:10
  „2-es Dörgés.Már több nyugati politikusnak is kezd eszébe jutni ugyan ez.Ám ha nagyon sajnálod öket,járj utánna,hogy M.ország is kapjon pár ezret,az elit társaságbol.”
 • 7. Hargitaigóbé 2010. augusztus 27. 14:56
  „Muskátli ! Megnyugtatlak, nyomorból nem szöknek nyomorba !”
 • 6. meir 2010. augusztus 27. 00:48
  „4-es/Obama!
  de "haza" mennek Romaniaba!
  ugyanis a repulogep csak ott szall le!!”
 • 5. muskátli 2010. augusztus 26. 18:55
  „Nem baj ha kitoloncolják öket, utána úgyis ide jönnek. Talán jó is, mivel aggodalmat okozóan csökken magyarország lakkosságának száma. Itt meg mindenképpen megkapják az állampolgárságot, szavazati joggal, söt ingyen ellátással. Itt biztonságban vannak, innét nem lesznek kitoloncolva, max agyonütve. Alapítani kéne egy románellenes pártot, nagyon ideje lenne már. Mert igy lassan nem lesznek fehérek már köztünk, ami persze nem a nyári barnulással függ össze.”
 • 4. obama 2010. augusztus 26. 08:46
  „csak az a baj haza kuldikoket es nemhaza mennek hanem a szomszedos orszagba ugyhogy teljesenmindegy mit csinal ez a sarkozy;1 honapes ugyanoda visszamegy.”
 • 3. nyusz 2010. augusztus 25. 22:12
  „Nem tudom miért vannak annyira oda,h.ezt csinálta a francia elnők! Pár éve ugyan ezt tették a spanyolok is a románokal,s román cigányokal,meg az olaszo is. Nagyon helyes toloncolják,mert csak lopni tudnak,szégyentelenül viselkedni.”
 • 2. Dörgés 2010. augusztus 25. 21:53
  „Lehet nekik a legjobb meg oldás. Csak sajnos nálunk is lecsapódik, ami nem jut teljesen vissza. Példa követendő lehetne. (Bár ilyenkor természetesen magyar állampolgár...)
  De a másik oldala tényleg mocskosság hogy ilyen lépés csak akkor jut eszébe egy politikusnak, ha a saját bársony széke veszélyben van.”
 • 1. info2009* 2010. augusztus 25. 20:30
  „Nehany napja Ausztriaban mindenkit leallitottak matrica ellenorzesre. Latok egy gyonyoru, uj, arany szinu, csillogo legnagyobb mercedeszt, francia rendszammal (Romaniabol Franciaorszag iranyaba) es lam-lam ki dugja ki a fejet a szuper kocsibol? Az emlitett nemzetisegu megtermett holgy...Vajon mibol szedtek ezt ossze? Hanyszor voltak kitoloncolva?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadta a bankadó-törvényt a német kormány

A német kormány szerdai ülésén intézkedéseket fogadott el jövendő pénzügyi válságok kivédése… Tovább olvasom