Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Romák kitoloncolása

Egy építészhallgatókból álló egyesület az észak-franciaországi Lille-ben apró faházakat épít azoknak a romániai cigányoknak, akiknek táborát a rendőrség felszámolta.

A Atelier solidaire (Szolidáris műhely) nevű szervezet tagjai és az érintett romák által közösen épített első 9 négyzetméteres fakunyhót a hétvégén adták át egy eddig sátorban élő öttagú családnak a lille-i építészkar melletti mezőn.

Az ötlet azután született meg, hogy az észak-franciaországi nagyváros határában a nyár folyamán a rendőrség több cigánytelepet is felszámolt. Az építészeti egyetem hallgatói szeretnék megelőzni, hogy a környéken maradt családok sátrakban, elfogadhatatlan higiéniai körülmények között éljenek tovább, és hogy a gyerekek megbetegedjenek - mondta a francia sajtónak Yann Lafolie, a projekt kezdeményezője.

"A romák életkörülményein azonnal javítani kell. Nem várhatjuk meg, hogy mínusz 5-10 fok legyen" - nyilatkozta Elodie Longuemart, az építészhallgatókon kívül tanárokat, a környéken élőket, cserkészeket és a helyi vallási közösség tagjait tömörítő egyesület szóvivője.
A Szolidáris műhely csütörtökre összehívta az építészkar körül élőket, hogy döntés szülessen az egyetem melletti mező jövőjéről. A diákok elképzelése szerint nyolc, a hétvégén átadott faházhoz hasonló faépületet húznának fel, amely átmenetileg befogadhatna romacsaládokat, akiket a gyermekek kora alapján választanának ki.

A kiszemelt gazos terület Lille szélén található és a város tulajdonába tartozik. A diákok elmondása szerint az önkormányzat - amelyet az ellenzéki Szocialista Párt főtitkára, Martine Aubry vezet - tud a tervükről. A diákok elmondták: bíznak abban, hogy az országosan ismert polgármester felkarolja kezdeményezésüket, miután Martine Aubry többször hangoztatta, hogy a Lille-hez tartozó területeken leállítatja a romák kitoloncolását.
"Elsősorban az emberekre számítunk, az itt élőkre. Mindenkihez bekopogtatunk, beszélünk velük. Van, aki nem mer idejönni. De amint találkoztak a romákkal, azt kérdezik: mit tehetünk értük? ... A velük való találkozás megindítja a segítőkészséget. Egy asszony mos rájuk, mi építészek, házat építünk" - mondta Yann Lafolie a Libération című napilapnak.

Az első kunyhó felépítése előtt a területet egy biodiverzitással foglalkozó szervezet önkéntesei gazolták ki, a faház költségeit a La Pierre blanche (A fehér kő) nevű egyesület állta, amelyet a romák ügyét a régióban felkaroló katolikus pap, Arthur atya hozott létre.

Olvasóink írták

 • 7. Lone_wolf.. 2010. szeptember 29. 14:04
  „IIgeen!Szeeeegééény romák!Mi meg a rohadékok!Mindig és mindig és mindig...”
 • 6. SC 2010. szeptember 27. 19:34
  „Semmi... :-)
  Hajrá!!! :-)))”
 • 5. Goldmund 2010. szeptember 27. 14:23
  „Jaj, ti csúnya rászisták! ;-)
  Ha Szabolcsból, Borsodból, Nógrádból, Enyingről, Zámolyról és az ország sok-sok más részéről kimennének a honi cigányok, tán még én is kimennék házat építeni nekik.
  OTT KINT! JÓ MESSZIRE INNEN!
  :-)))))”
 • 4. CsabaKiraly 2010. szeptember 26. 23:28
  „Kozeledik a tel es ezek a "sarkozi-rokonok" tuzelonek fogjak hasznalni a fa-hazakat. :)”
 • 3. háté 2010. szeptember 26. 20:45
  „Legkésőbb tavasszal érdekes híreket fogunk ugyaninnen olvasni.
  Hú de jót fogok röhögni.”
 • 2. vonLichthofen 2010. szeptember 26. 19:39
  „9 négyzetméter 5 romának? Nem lesz ez egy kicsit BŐ?”
 • 1. SC 2010. szeptember 26. 17:32
  „"A velük való találkozás megindítja a segítőkészséget. Egy asszony mos rájuk, mi építészek, házat építünk" - mondta Yann Lafolie a Libération című napilapnak. "
  A következő ételt visz nekik,egy másik ember pénzt,stb.....
  És szépen eltartják őket,jó is ez így...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsült a királynő testőrének fegyvere

Felfüggesztették állásából egy időre a brit uralkodó legmagasabb rangú személyi testőrét, akinek… Tovább olvasom