Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Röhögőgörcsöt kapott a tárgyalásán a perui ex-elnök

Röhögőgörcsöt kapott hétfői tárgyalásán Alberto Fujimori volt perui elnök, akit emberiség elleni bűncselekményekkel vádolnak. A 69 éves volt államfőt a hadsereg egyik, már nyugdíjba vonult ezredesének tanúvallomása késztette ellenállhatatlan nevetésre, amely arról szólt, hogy segédei hogyan kémkedtek Fujimori után egy kulcslyukon keresztül.
Fujimorinak több mint egy percre volt szüksége, hogy arcát a kezébe temetve megállítsa a tárgyalóteremben rátört nevetést, amit Muguel Bernal Neyra tanúvallomása váltott ki. A már nyugdíjba vonult ezredes arról beszélt a tanúk padján, hogyan próbálták a kulcslyukon keresztül kikémlelni, hogy az akkor még elnök Fujimori egy-egy utazás előtt milyen ruhába bújik. Ha az elnök rövid ruhákat vett fel, akkor meleg helyre utazott, de ha meleg ruhába bújt akkor hideg vidékre - mondta le Neyra, hozzátéve, hogy ők is ennek megfelelően öltöztek fel.

Fujimori, miután sikerült lenyugodnia, a bírónak elmagyarázta, hogy kollégái biztonsági okokból csak a legutolsó pillanatban tudták meg hova utazik. Nem ez volt az első alkalom, hogy a volt elnök tárgyalásán nem éppen oda illő dolgot művelt. Márciusban el kellett napolni egyik tárgyalását, miután Fujimori kétszer is elaludt, és alig lehetett felkelteni. Fujimorit az emberi jogok megsértésével vádolják 25 ember halálában játszott szerepe miatt, akikkel halálosztagok végeztek 1991-ben és 1992-ben. Ha bebizonyosodik a 69 éves politikus bűnössége, a perui törvények értelmében 30 éves börtönbüntetésre is számíthat. A volt elnököt ezen kívül újságírók és üzletemberek illegális fogvatartása miatt is felelnie kell, valamint korrupciós vádakat is megfogalmaztak ellene.

A japán származású Alberto Fujimori 2000-ben egy korrupciós botrány miatt lemondott elnöki posztjáról, majd elhagyta Perut. Néhány évig Japánban élt, majd Chilébe utazott, ahol letartóztatták és szeptemberben kiadták hazájának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járványveszély Burmában (Mianmar)

Fokozott járványveszély van Burmában (Mianmar) a hét végi, legkevesebb 10 ezer halottat követelő… Tovább olvasom