Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Rohad a hús - dohányellenes kampány

Anglia - Rothadó fogsor, hatalmas véres daganat a torkon, dohányfüsttől megfeketedett tüdő. Október elseje óta ilyen fotókkal illusztrálva kerülnek forgalomba Angliában a cigarettás dobozok. Ön mit szólna, ha hasonló csomagolásban találkozna Magyarországon a dohánytermékekkel?
Az Európában elsőként bevezetett, október 1-jétől érvényes előírás alapján elrákosodott tüdőkről, érszűkülettől üszkösödő lábakról, szájüregi és felső légúti rákos daganatokról, elrothadt fogsorokról, szívműtétekről készült színes orvosi fotókat kell elhelyezni a cigarettásdobozokon.

A képek a 2003 óta kötelező, a dohányzás egészségügyi kockázataira figyelmeztető eddigi írásos felhívások helyére kerülnek.Nagy-Britanniában jelenleg 10 millió a rendszeresen dohányzók száma - ez a felnőtt lakosság negyede -, és a statisztikák szerint a dohányzás okozta betegségek évente egy közepes városnyi, hozzávetőleg 90 ezer ember halálát okozzák.

A dohányosok befolyásos érdekvédelmi szervezete (Forest) már az előkészítés időszakában erőteljesen tiltakozott az elrémisztő képek kötelezővé tétele ellen. A kampánycsoport vezetője annak idején "beteges tréfának" minősítette a tervet, és közölte: hasonló felvételeket autókon, édességek és alkoholfélék, valamint zsíros ételek csomagolásán is el lehetne helyezni.


További képek >>

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Magor 2008. október 03. 16:02
  „Mennyi egyszerű ember van itt, te jó ég! Attól, hogy valaki dohányzik, már rögtön igénytelen, bunkó?! Kikérem magamnak! Az itt hozzászóló ember egy kicsit se különbek nálam, az biztos! Nem vagyok büdös, nem szemetelek! Kezdem úgy érezni, hogy nem is kell rátok nem dohányosokra figyelni! Elszúrtam mikor toleráns akartam veletek lenni! Amilyen az adjon Isten...!”
 • 35. tollas 2008. október 03. 08:44
  „Putyilov. A szemetelés mindíg az apró dolgokkal kezdődik, a cigi
  pontosan az. Ha kiürül a doboz, megvette a jogot az eldobáshoz.

  Amennyiben nem a bevétel számítana sok fiatal nem szokna rá a
  cigarettára, a boltosnak lenne joga ránézésből nem kiszolgálni.

  Ha komolyan vennénk a dohányzás visszaszorítását,patikába
  lehetne csak hozzájutni. Nemlenne az a kifogás hogy nem lehet
  vásárolni. - A dohányosok érveit abszolut nem tudom elfogadni.
  A mai világban, globálisan úgy megváltozott a levegő összetétele
  nem csak városi szinten, hogy felesleges, káros még ilyen utolsó
  dologgal is szennyezni.- Senki nem bagósnak születik!!!!”
 • 34. Putyilov 2008. október 03. 06:48
  „Krisztina01!

  Séta közben nézzél körül rendesen. Az üdítő italos flakonokat, a csokipapír és az egyéb élelmiszermaradványokat nem láttad? Pedig ott voltak azok is.
  Pedig attól lesz a kolera,nem a csikkektől.A csikket ugyanis egyetlen rovar sem bántja(lévén a nikotin egy erős idegméreg,amit annak idején még rovarirtásra is használtak),míg a rothadó ételmaradékról sokfelé megy tovább a kórokozók tömege. Ha nincsenek csikkek és felüti a fejét vmi nyavalya,akkor kit fogtok mocskolni?
  Az ítélje el a dohányosokat,aki nem iszik kávét,üdítőket és csakis kizárólag 100% biokaját eszik és csakis természetes anyagokból készült ruhanemüt hord és semmilyen módon nem szennyezi a levegőt.
  Ez gyakorlatilag a nyers kaját jelenti jurtában. Mert aki áramot fogyaszt,az is vét a környezete ellen.”
 • 33. N.G 2008. október 03. 00:34
  „Krisztina01 aki nem cigizik annak nem büdös a szája ? :)))))
  Orvosok miért szívják ? Pedig tiltják .
  Mondjuk én megkérdezem akik nem cigiznek azok hányan vannak itt akik kávéznak ? Mert odalehet figyelni a szív érszükületre , trombózisra , fogak elszíneződésére , kátránylerakódásokra .
  Kávé is van olyan veszélyes mint a cigi .”
 • 32. N.G 2008. október 03. 00:16
  „Az igaz hogy a cigeratta káros .
  Csak most rávan a cigarettára fogva hogy mennyi betegséget okoz .
  De arra senki nem gondol hogy magában is bent van a levegőben ami rákot okozhat .
  Mert én tudok mondani egykét emberkét aki nem cigizett nem ivott és mégis tüdő és máj rákban halt meg .
  Szerintem nem a cigaretta füstöl születnek 2 fejű vagy 5 lábú állatok amit az újságok szoktak írni .
  Ottvannak a régi öregek mint például nekem a dédnagypapám ők még a pipamocskot is rágogatták mégis 95 évesen halt meg és nem rákban . Erről ennyit !”
 • 31. krisztina01 2008. október 02. 23:19
  „Hát igen. Kissé brutál, de ez a valóság. :) Az a baj, a dohányosoknak hiába írnak bármit a dobozra, nem érdekli őket. Én nem cigizek. Utálom a szagát, ha valaki a közelemben szívja, inkább félrevonulok. Egyszerűen nem értem, mi a jó abban, hogy szívják azt a büdös rudat, amitől büdös lesz a ruhájuk, a bőrük, a szájuk, a foguk sárga lesz, a többiről nem is beszélve. Egyik nap sétáltam és elképedve néztem, mennyi rengeteg eldobott cigarettacsikk van az utcán, szanaszét. Undorító! Ezek nem törődnek másokkal, szívnak és szemetelnek.”
 • 30. Putyilov 2008. október 02. 22:48
  „Lillu!

  Gyerek közelében eszemben sincs rágyújtani. Ennyi érzés szorult belém. Legutóbb egy 8hónapos kismama kért meg a kocsmában(!),hogy oltsam el a cigarettámat. Miután eloltottam,megkérdeztem,hogy ő mi a nyavalyát keres ott,erre megsértődött és bunkóvá minősültem. Ennyit a kismamákról is.

  ohnefüst!!!
  "egy nagy sz@rt, az én arcomba ne fújja senki a füstöt, még putyilov se, kuksolj a szobádba és szívd ott, ahol senkit nem zavarsz"
  te nem mondod meg nekem,hogy hol füstölök!!!!! Mert te is egy senki vagy,mint én,aki senkinek nem parancsolhat!!!
  Ha meg nem tetszik,odébb ballagsz és szívod a kamionok füstjét!”
 • 29. Bakó Szilvi 2008. október 02. 22:18
  „Nagyon helyes,hogy ilyen képekkel látják el a cigarettás dobozokat,bár nem tudom mennyire fogja ez elrettenteni az aktív dohányosokat?! Azt eddig is tudták,hogy káros az egészségre,na meg a környezetre,de ha csak pár dohányos gondolkodik el a képek láttán,és úgy dönt leszokik róla,akkor már megérte a kampány.De sajnos nem ez jellemző az emberek többségére!”
 • 28. Lillu 2008. október 02. 21:11
  „Ha valakinek annyi esze van h dohányozzon és ezzel teljes mértékben tönkre teszi a szervezetét hát rajta, de sajons ezzel a környeztében élők egészségét is károsítja például a kisbabákét és azokét akik egészségesen akarnak éllni...Lilla(16)”
 • 27. Magor 2008. október 02. 20:34
  „21. :/ !

  Sajnos a dohányzás kultúrája ma már a béka feneke alatt van. Dohányosként és nem dohányosként is megpróbáltam az arany középutat követni, és másokra odafigyelni. Zavar- e a közösségi helyeken való dohányzási tilalom? Ha a megfelelő szűrő, légtisztító berendezéssel van ellátva, vagy külön hely van kijelölve, akkor zavar. ( Jobb ötletnek tartom, hogy a dohányzóhely legyen elkülönítve, ne a nemdohányzó, hogy akit zavar, annak érintkeznie ne kelljen a füsttel.) A koleszterinszintem, vérnyomásom, vércukrom, prosztatám rendben, bőröm egészséges, köszvényem nincs, az idegrendszerem, érzékszerveim kiválóak. Nagyon sok nemdohányosnak nem így van a helytelen életmód miatt. Rettentsük akkor őket is el, vagy emeljük meg a TB- t nekik? Hülyeség!
  Ha ráteszik a cigis dobozra ezeket a képeket, akkor a dohányosok kevésbé lesznek toleránsak, mert már túlzás ez, és mindenkinek lesz egy cigitárcája, vagy egy tokja a bagónak! Na bumm!”
 • 26. NoSmokinger 2008. október 02. 19:53
  „HCS-né. Jó hogy nem már az ombudsman fog foglalkozni azzal is, hogy korlátozzák a szabad dohányzásban is.”
 • 25. Horváth Csabáné 2008. október 02. 19:30
  „Nagyon gusztustalannak találom.De nem a cigarettázást, hanem azt az embert vagy embereket aki, akik már úgy viselkednek Velünk dohányosokkal mint a legutolsó gyerekgyilkossal.Unom már és sértőnek is tartom ezt a "keresztes hadjáratot" amit ellenünk egyébként becsületes emberek ellen folytatnak.Ezeket a képeket pedig egyenesen jogsértőnek tartanám a cigarettámon.Majd ha a boros üvegen zsugorított májat ,vagy aszott vesét mutogatnak akkor beszélhatünk erről.A sonkán és zsirokon meg szerintem elhájasodott szivet, beleket stb....”
 • 24. tricse 2008. október 02. 19:14
  „tökmindegy mit raknak a cigisdobozra valószínűleg ugyanúgy nem nézném meg mint itt a neten a felugró ablakokban illetve az oldalsávokon a reklámokat---azt se tudom mi van benne úgy nyomom az x-et-------szóval a cigit is megvenném”
 • 23. xcv 2008. október 02. 19:01
  „Drasztikus de szerintem itt is meg kéne csinálni. Bár a sok bagóst valszeg ez sem riasztaná el. Egyáltalán mér jó az hogy szíjják a füstöt? A világ egyik leghaszontalanabb találmány tiszta pótcselekvés az egész meg még öl is mellé de ez engem hidegen hagy.”
 • 22. lolita 2008. október 02. 17:19
  „Engem sem hatna meg mert dohanyzom.Minket büntetnek de a dohanyt pedig aruljak,mert kell a bevetel ugyebar!Egyszerüen nem kene dohany termelni mar nem is tudnank szivni,de valami mast kitalalnank,nem igaz?Tehat a dohanyt tovabbra is arulni fogjak mert kell a love,aki szivja az meg duplan van buntetve!”
 • 21. :/ 2008. október 02. 16:47
  „Magor! Azért van közünk hozzá mert a kezelésetek a mi pénzükből is megy. És lehet h nem járunk bringával dolgozni és nem eszünk bio ételt, de te sem és még melette dohányzol is. Ha meg csak a kijelölt helyen dohányzol és nem fujod más arcába a füstöt és még el is takarítod akkor gondolom neked nincs bajod azzal sem ha nem lehet majd közösségi helyeken dohányozni.”
 • 20. tollas 2008. október 02. 16:35
  „A lényeget meg elfelejtettem leírni.
  Az olló ne nyíljon tovább, a dohánytermék árának növelésével a
  dohányosok jogai ne nőjenek tovább.
  A legutolsó dolog legyen a dohányzás, az árát a dohányterméknek
  a lehető leg alacsonyabbra levinni.
  Az a bevétel süket duma, az egészség rombolást pénzben nem
  lehet kifejezni, az sokkal fontosabb.”
 • 19. tollas 2008. október 02. 16:16
  „A sok csinos lány hogy a cigarettát ne szívja.
  Reklámnak szivesen látnák egy olyan képet,melyen egy rút
  ráncos nőszemély látható.
  - Mert a dohányzás azzá lesz, a női hiuság a legjobban megfogható
  ebben a témában.”
 • 18. Leon60 2008. október 02. 15:53
  „Ha nincs annyi esze annak, aki szívja, rá kell ébreszteni...”
 • 17. antidohányos 2008. október 02. 15:36
  „Hiába emelik a dohány árát a csillagos égig, attól csak a bűnözés lesz több. Aki dohányzik nem fog leszokni, inkább ellopja a cigit vagy a rávalót! A képek undorítóak, de nem hiszem, hogy bárkit is meghatna.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia törvényjavaslat

Franciaoszág- A francia kormány heteken belül törvényjavaslatot terjeszt a Nemzetgyűlés elé, hogy… Tovább olvasom