Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Robbanás Domogyedovón: harmincnál több halálos áldozat - fotók!

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel önmagát a legnagyobb moszkvai repülőtéren, Domogyedovón hétfő délután. A terrorista akció legalább 35 ember életét oltotta ki, köztük külföldiekét, a sebesültek közül húsznak az állapota súlyos, életveszélyes.


A kórházba szállítottak száma megközelíti a százat. Öt-hét kilogramm trotilnak megfelelő erejű robbanóanyag pusztított a repülőtér nemzetközi érkezési termináljának fogadó csarnokában moszkvai idő szerint fél öt után pár perccel (közép-európai idő szerint fél három után néhány perccel). A repülőtéri kijelző szerint 14 órától a robbanás időpontjáig New Yorkból, Dubajból, Kairóból, Hurgadából, Isztambulból, Bécsből, Münchenből, Hamburgból, Düsseldorfból, Londonból, Tokióból Ho Si Minh-városból, Asgabadból és más városokból érkeztek gépek. Az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság képviselője szerint a halottak között britek is vannak.

Sokkoló felvételek! - Robbanás Domogyedovón. Fotók: MTI


Mások úgy tudják, hogy három EU-ország állampolgára sebesült meg. A repülőtéren még a kora esti órákban is 56 mentőautó és reanimációs kocsi, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumának két mentőosztaga dolgozott. A budapesti járatok, amelyek egy időben Domogyedovóra, Moszkva legkorszerűbb repülőterére érkeztek, már több hónapja újra Seremetyevón szállnak le. Az orosz főügyészség terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást. A hatóságok szemtanúk segítségét kérték munkájukhoz, jelenleg három férfit keresnek. Állítólag az ő cinkostársuk követte el a merényletet. A történtekről tájékoztatták Vlagyimir Putyin miniszterelnököt és Dmitrij Medvegyev elnököt. Az államfő a történtek miatt elhalasztotta davosi útját, ahol a nemzetközi gazdasági fórumon készült részt venni. Medvegyev terrorcselekménynek minősítette a történteket azon a sürgősen összehívott értekezleten, amelyet a legfőbb ügyész, a nyomozati bizottság vezetője és a közlekedési miniszter bevonásával tartott. Úgy vélte, a robbanás arról tanúskodik, hogy nem minden biztonsági előírást tartanak be megfelelően.

Elrendelte, hogy léptessenek életbe rendkívüli intézkedéseket s ennek megfelelő legyen az éberség minden repülőtéren és közlekedési csomóponton. Moszkvában a rendőrség máris megerősített létszámmal ellenőrzi a metróállomásokat és az egyéb helyeket, ahol sok ember fordul meg - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.

A Vesztyi 24 televízió a twitterről levett videókat mutatott, amelyeket a helyszínen lévő civilek mobiltelefonnal készítettek. Ezeken a füsttel elborított csarnok látható, az emberek a füst miatt eltakarják az arcukat, és az illetékesek a vészkijáratokhoz kísérik őket. Egy szemtanú elmondása szerint a robbanás ereje megemelte a csarnok tetejét is. Egy másik szemtanú szétszaggatott testekről beszélt, égési sérülésektől szenvedő, vérző embereket látott menekülni a szélrózsa minden irányába. A robbanás miatt a repülőtér rövid ideig nem fogadott nemzetközi járatokat, később azonban újra fogadott és indított gépeket. Az átirányított repülőgépek a két másik nagy moszkvai repülőtéren, Seremetyevón és Vnukovón szálltak le, mindkettőn megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Domogyedovo Európa 20 legnagyobb repülőterének egyike, Moszkva legnagyobb repülőtere, a főváros légi forgalmának közel a felét bonyolítja le. Összesen 77 légitársaság használja a repteret, ahol tavaly 22 millió utast indítottak útnak és fogadtak. A merénylet hírére azonnal reagált a külföld: Washington, Párizs, London, Berlin, az ENSZ, a NATO, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint az Európai Unió egyaránt éles hangon ítélte el a 35 életet kioltó robbantást. Barack Obama amerikai elnök szóvivője útján közölte, hogy az Egyesült Államok kész megadni Oroszországnak mindazt, amire szüksége lehet a nyomozásban. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint "borzasztó és igazolhatatlan" merénylet történt a domogyedovói repülőtéren ártatlanok ellen. Részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak, és szolidaritását az orosz néppel és kormánnyal. Herman Van Rompuy uniós elnök a tettesek személyazonosságának a kinyomozását és megbüntetését követelte.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára "megdöbbenését" hangoztatta a "borzasztó" tett miatt. Hangsúlyozta, hogy "a terrorista fenyegetés közös, ezért együttesen kell fellépni ellene". Angela Merkel német kancellár és Guido Westerwelle német külügyminiszter "a lehető legélesebben elítélte a kegyetlen gyilkosságot", és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Nicolas Sarkozy francia elnök "gyűlöletesnek", Silvio Berlusconi olasz kormányfő pedig "igazolhatatlan barbárságnak" minősítette a merényletet. William Hague brit külügyminiszter "felháborodását és szomorúságát" hangoztatta, és felajánlotta a brit illetékesek segítségét a tények feltárásában.Korábban:

Robbanás történt hétfőn délután a moszkvai Domogyedovo repülőtér nemzetközi érkezési termináljának fogadó csarnokában, ahol az érkező utasokat várják.

A repülőtér szóvivője szerint a halottak száma 35, mintegy 150 ember megsérült, közülük 20 állapota súlyos, életveszélyes.

Kórházba 58 embert szállítottak, a legtöbb sérültet a helyszínen elsősegélyben részesítették. A sebesülteket kilenc moszkvai kórház fogadja, de Moszkva környéki kórházak is felkészültek minden eshetőségre.

Az ügyészség terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást.
A terrorista akciót feltehetően öngyilkos merénylő követte el, a pokolgép robbanóereje 5-7 kilogramm trotilnak felelt meg.

A robbanás moszkvai idő szerint fél öt tájban (közép-európai idő szerint fél három körül) történt. A repülőtéri kijelző szerint 13 órától a robbanás időpontjáig Kairóból, Tokióból, Düsseldorfból, Londonból és Ho Si Minh-városból érkeztek gépek.

A repülőtéren 56 mentőautó és reanimációs kocsi személyzete, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumának két mentőosztaga dolgozott a kora esti órákban.

A helyszínre sietett a legfőbb ügyész helyettese és a moszkvai közlekedési ügyész, a történtekről tájékoztatták Vlagyimir Putyin miniszterelnököt.

Dmitrij Medvegyev elnök ugyancsak terrorcselekménynek minősítette a történteket azon a sürgősen összehívott értekezleten, amelyet a legfőbb ügyész, a nyomozati bizottság vezetője és a közlekedési miniszter bevonásával tartott. Medvegyev úgy vélte, a robbanás arról tanúskodik, hogy nem minden biztonsági előírást tartanak be megfelelően. Elrendelte, hogy rendkívüli intézkedéseket léptessenek életbe, s ennek megfelelő legyen az éberség minden repülőtéren és közlekedési csomóponton.
Az államfő a történtek miatt elhalasztotta davosi útját, ahol a nemzetközi gazdasági fórumon készült részt venni.

Domogyedovón, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumában számos telefonvonalat létesítettek, amelyen érdeklődni lehet a hozzátartozók iránt, s külön vonalakon pszichológusok állnak a rászorulók rendelkezésére. Számos pszichológus tartózkodik a domogyedovói repülőtéren.

A robbanás miatt a repülőtér rövid ideig nem fogadott nemzetközi járatokat, később azonban újra fogadott és indított gépeket. Az átirányított repülőgépek a két másik nagy moszkvai repülőtéren, Seremetyevón és Vnukovón szálltak le, mindkettőn megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

A budapesti járatok, amelyek egy időben Domogyedovóra, Moszkva legkorszerűbb repülőterére érkeztek, már több hónapja újra Seremetyevón szállnak le.

Hírek szerint a repülőtéren átmenetileg kikapcsolták a világítást és zavarják a mobiltelefonok működését, nem kizárt azonban, hogy csupán túlterhelt a hálózat.

A repülőtér honlapjai az interneten egyelőre nem érhetők el, nyilván a nagy érdeklődés miatt. A domogyedovói repülőteret korszerűsítő és üzemeltető Eastline Group honlapjára felkerült hír szerint a robbanás a korábbi közlésekkel ellentétben nem a csomagkiadóban történt, hanem abban a központi csarnokban, ahol az érkezőkre várnak az emberek, ahová bárki szabadon bemehet, s ahol mindig nagy a tömeg.
A hatóságok szemtanúk segítségét kérték munkájukhoz, jelenleg három férfit keresnek.

A Vesztyi 24 televízió a twitterről levett videókat mutatott, amelyeket a helyszínen lévő civilek mobiltelefonnal készítettek. Ezeken a füsttel elborított csarnok látható, az emberek a füst miatt eltakarják az arcukat, és az illetékesek a vészkijáratokhoz kísérik őket.

Domogyedovo Európa 20 legnagyobb repülőterének egyike, Moszkva legnagyobb repülőtere, a főváros légi forgalmának közel a felét bonyolítja le. Tavaly 22 millió utast indítottak útnak és fogadtak.

Moszkvában a rendőrség megerősített létszámmal ellenőrzi a metróállomásokat és az egyéb helyeket, ahol sok ember fordul meg.
Mint minden rendkívüli esemény alkalmával, a taxisok ezúttal is visszaélnek a helyzetükkel: a szokásos mintegy 14 ezer forintnak megfelelő összeg helyett most 140 ezer forintot kérnek a belvárosba irányuló fuvarért.

Olvasóink írták

  • 2. meir 2011. január 25. 16:00
    „a talib-ok bevaltottak a fenyegeteseiket!!”
  • 1. Jandex 2011. január 24. 20:44
    „Hát igen,ezek az "arab kinézetű" Csecsenek időben törlesztenek nem úgy mint a magyar energiafogyasztók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 800-ra nőtt a brazíliai áradások halálos áldozatainak száma

Az áradások és sárlavinák halálos áldozatainak a száma meghaladta a 800-at Rio de Janeiro… Tovább olvasom