Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Rizs helyett biodízel-alapanyagot termeltek Mianmarban

Mianmar - Élelmiszerhiánnyal küzd Mianmar, mert a katonai rezsim a rizstermelés feladására kényszerítette a gazdákat, hogy helyette bioüzemanyag-alapanyagot termesszenek - írta kedden az AFP hírügynökség.
A délkelet-ázsiai országban a kormány közlése szerint összesen 62 ezren haltak meg vagy tűntek el a Nargis ciklon pusztítása nyomán.2005-ben a mianmari vezetés jatropha termesztésére adott utasítást, mert felismerte, hogy a kereslet a biodízel iránt világszerte növekszik. "Hazafias kötelesség volt jatrophát termeszteni" - fogalmazott egy mianmari menekült az AFP hírügynökségnek. A jatropha magja emberre és állatra mérgező, tehát fogyasztásra nem alkalmas, de magas az olajtartalma. A növényt általában olyan száraz vidékeken növesztik, ahol semmi más nem marad meg. A rezsim parancsára viszont a gazdák termékeny területeken, mint a ciklon sújtotta Irrawaddy deltatorkolatában is jatrophát vetettek.

A kormány azonban végül nem vásárolta föl az ehetetlen növényt a termesztőktől, mert nem állított föl megfelelő biodízel-előállító létesítményeket. Mianmar korábban a világ egyik legnagyobb rizstermelő országa volt. Még a ciklon előtt az ENSZ úgy becsülte, hogy az ötvenmilliós délkelet-ázsiai ország lakóinak tíz százaléka éhezik. Közben Mianmarban arra kényszerítik az embereket, hogy hagyják el a természeti csapás sújtotta falvakat és költözzenek az ország más területeire - közölte kedden az ENSZ. A délkelet-ázsiai országban a kormány közlése szerint összesen 62 ezren haltak meg vagy tűntek el a Nargis ciklon pusztítása nyomán.

Olvasóink írták

  • 1. naca 2008. május 13. 12:38
    „A cikk nagyon is valós veszélyt mutat be. Az egyre jobban energiaéhes világunk újabb és újabb források után kutat. Ilyen a bioüzemanyag is. Nem csak Távol-Keleti jelenség, hogy a termékeny területeket energia növények termesztésére használják, miközben az éhezés világméreteket ölt. Alig két hete a fiam keresztül uatzott az Alföldön és megdöbbenve tapasztalta, hogy búzatáblát alig, de annál több repcét látott. Mindig azt halljuk, hogy kis hazánkban gabona túltermelés van, de azért kontrollálni kellene a dolgot, nehogy átessünk a ló túloldalára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden ötödik segélycsomag jut el a burmaiakhoz

A szükséges élelem alig ötöde jut el Mianmar ciklon sújtotta vidékeire az ENSZ képviselői szerint,… Tovább olvasom