Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Révkomáromban újra kétnyelvű a kórház felirata

Civil tiltakozás következtében újra kétnyelvű - szlovák és magyar - névtáblája van a révkomáromi városi kórháznak - közölte az új Szó című pozsonyi napilap szombaton.

Az újság szerint a szlovák és a magyar felirat - Nemocnica-Kórház - azonos típusú és nagyságú. Andrea Benová, a kórházat működtető Forlife társaság tulajdonosának számító Agel Rt. szóvivője nem kívánta kommentálni, minek a hatására cserélték le a táblát. "Részünkről lezártnak tekintjük az ügyet" - nyilatkozta.

Április végén az addigi kétnyelvű feliratot egynyelvűre cserélték, ami nagy felháborodást váltott ki a révkomáromiak körében. A tiltakozást, amelyhez sokan csatlakoztak, az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés indította; az esettel foglalkozott a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Jogsegélyszolgálata is. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd párt ugyancsak tiltakozását fejezte ki. Civil aktivisták múlt csütörtökön egy "Kórház" feliratú plakátot is elhelyeztek az intézmény bejáratánál, amit azonban alig egy órán belül a biztonsági őr eltávolított.

A mostani sikeren felbuzdulva az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés a Facebook közösségi oldalon mondott köszönetet valamennyi támogatójuknak, egyúttal jelezte: máris újabb akciót készítenek elő. Aprólékos elemzésnek vetik alá a városban működő intézmények, vállalkozások, szolgáltatások, boltok kétnyelvűségét, és kiemelten azokat ajánlják majd a lakosok figyelmébe, ahol magyar feliratokkal is megtisztelik őket - olvasható az Új Szóban.

Olvasóink írták

  • 1. Valaki 2011. május 14. 13:42
    „"nemocsnica a város szélén"

    Na ehhez szóljon hozzá Szova professzor, aki szintén magyar.
    Szörnyű ez a ceseszlovák nacionalizmus!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bush nyugodtan fogadta bin Laden halálhírét

Saját bevallása szerint nem kavarta fel George W. Bush volt amerikai elnököt Oszama bin Laden… Tovább olvasom