Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Részleges iraki csapatkivonást szorgalmaznak a demokraták

Az amerikai kongresszusi választásokon győztes demokraták 4-6 hónapon belüli részleges iraki csapatkivonást szorgalmaznak. Az Egyesült Államoknak havonta mintegy hatmilliárd dollárjába kerülő iraki háború eddig több mint 2800 amerikai katona halálát okozta.
"Mindenekelőtt új irányt kell szabni az iraki politikának" - szögezte le a 72 éves szenátor, aki a törvényhozási erőviszonyok januári átrendeződése után valószínűleg a fegyveres szolgálatok bizottságának elnöke lesz.

Az ABC hírműsorában nyilatkozó politikus reményét fejezte ki, hogy több republikánus is csatlakozni fog hozzájuk, és nyomást fog gyakorolni George Bush elnökre. Véleménye szerint Washingtonnak az iraki kormány értésére kell adni: az amerikai csapatok jelenléte nem örökérvényű. "Négy-hat hónapon belül meg kell hogy kezdjük a részleges csapatkivonást Irakból" - mondta a szenátor.

Joseph Biden delaware-i demokrata szenátor, aki a külügyi bizottságot fogja vezetni, ugyancsak az ABC televízióban kijelentette, támogatja Levin elképzelését.

Hírelemzők megjegyzik, hogy az új kongresszusban Carl Levin lesz az, aki a Demokrata Párt Irak-politikáját képviselni fogja. Levin az utóbbi egy évben a Bush-kormány háborús politikájának egyik leghangosabb kritikusa, az irányváltás sürgetője volt.

Levin elsősorban Bagdadot hibáztatja az iraki állapotokért, szerinte az iraki kormány az amerikai katonai jelenlétre számítva alig tesz valamit a biztonság erősítése érdekében.

A demokrata szenátor korábban úgy nyilatkozott, hogy a teljes csapatkivonás menetrendjét nem lehet előre kijelölni, korlátozott katonai jelenlétre hosszabb ideig is szükség lehet.

Az Egyesült Államoknak havonta mintegy hatmilliárd dollárjába kerülő iraki háború eddig több mint 2800 amerikai katona halálát okozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszerbotrány Lengyelországban

Hatalmas botrányt okozott Lengyelországban, amikor kiderült, hogy egy allergia elleni gyógyszer… Tovább olvasom