Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Republikánus konvenció a Gusztáv hurrikán árnyékában

Egyesült Államok - Hétfőn kezdődik Minneapolisban (Minnesota állam) az amerikai Republikánus Párt elnökjelölő konvenciója, ahol John McCain szenátort hivatalosan is a párt elnökjelöltjének választják. Az eredeti programot azonban átalakíthatja a Gusztáv hurrikán, amely miatt a konvenciót el is napolhatják.
John McCain kampánystábja vasárnap még tanácskozik a republikánus párt vezetőivel, hogy a Gusztáv hurrikánról szóló legfrissebb hírek alapján döntsenek a párt elnökjelölő konvenciójának programjáról. Az már biztosnak látszik, hogy a konvenció pénzgyűjtő esemény is lesz egyben a hurrikán áldozatainak megsegítésére.

A McCain-kampány vezetői tisztában vannak azzal, hogy három éve a Katrina hurrikán tette tönkre Bush elnök népszerűségi mutatóit, ezért a Gusztáv hurrikán nemcsak a veszélyeztetett térség lakóira, hanem a republikánus pártra is katasztrofális hatással lehet, ha a kormányzat nem reagál kellő gyorsasággal. Bush ezúttal személyesen irányítja a mentési munkálatokat. A konvenció szervezői közölték, hogy egy tragikus méretű hurrikán esetén készek arra, hogy a konvenciót elnapolják, McCain a tragédia sújtotta övezetbe utazik. Egységes a párt álláspontja: a republikánusok nem ünnepelhetik magukat Minneapolisban, míg a demokraták homokzsákokat rakodnak és vizet osztogatnak New Orleansban. A veszély mértékét jelzi, hogy New Orleans polgármestere helyi idő szerint szombat este felszólította a lakosságot, hogy ne várjanak vasárnap reggelig, hanem azonnal hagyják el a várost.

Bush elnök és Cheney alelnök az eredeti napirend szerint hétfőn este mondana beszédet, a hétvégi előrejelzések szerint a Gusztáv kedden éri el az Egyesült Államok déli partvidékét. Az pillanatnyilag kiszámíthatatlan, hogy a Gusztáv pusztítása mekkora kárt okoz a republikánusoknak, ha a konvencióról elterelődik a figyelem, és a jelöltállító gyűléssel nem tudják behozni azt az előnyt, amire Barack Obama a demokrata konvenciónak köszönhetően tett szert. A demokrata párti elfogultságáról ismert Michael Moore filmrendező máris kijelentette, hogy a Gusztáv hurrikán "bizonyíték arra, hogy van Isten".

Pedig az előjelek nem voltak rosszak a republikánusok számára. McCain jól időzített bejelentése, hogy az alaszkai kormányzót, Sarah Palint választja alelnökjelöltnek, nemcsak váratlanul érte a demokratákat, de teljesen elvonta a figyelmet Barack Obama nagy sikerű beszédéről, amit Martin Luther King történelmi jelentőségű szónoklatának ("Van egy álmom") 45. évfordulóján mondott. A sajtó érdeklődése hamar a republikánus kampány felé fordult, hogy mit jelent Sarah Palin jelölése Amerika jövője szempontjából. Barack Obama és Joe Biden finoman utaltak arra, hogy ilyen idős elnökjelöltnek kockázatos ennyire tapasztalatlan hivatali társat választania, mert ha vele bármi történik, automatikusan az alelnök lesz az elnök, aki a külügyekben teljességgel járatlan. "Veszélyesen tapasztalatlan" - ez eddig McCain szlogenje volt, most a demokraták ugyanezzel a szlogennel vágnak vissza, amikor a republikánus alelnökjelöltet méltatják.

A demokraták fanyalgása ellenére a republikánusok szavazóbázisa lelkesen fogadta az Alaszkában rendkívül népszerű Sarah Palin jelölését. A demokraták abban bíztak, hogy McCain a saját felfogásához közelebb álló alelnököt választ, és ezzel a republikánusok konzervatív szárnyának szavazóit elveszíti. Amerikában ugyanis egyik párt hívei sem mennek el szavazni, ha nem értenek egyet a jelöltek elveivel. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az a jelölt nyeri az elnökválasztást, amelyik jobban képes saját szavazóbázisát mozgósítani. Csak ritkán képes egy jelölt a másik párt szavazóinak egy részét elhódítani. Ezért Sarah Palin jelölése nem is annyira Hillary Clinton csalódott női szavazóit, mint inkább saját pártja fundamentalista konzervatív választóit célozta meg, egy népszerű emberrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sarah Palin új lendületet adott a republikánus kampánynak

Egyesült Államok - Rekordösszeget: hétmillió dollárt (egymilliárd 130 millió forintot) kapott John… Tovább olvasom