Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Rengett a föld Indonéziában

Nagy erejű földrengés rázta meg szerdán az indonéziai Jáva sziget déli partvidékét, legkevesebb 32 ember halálát okozva. Sok a sérült is. A hatóságok szőkőárriadót rendeltek el, de kisvártatva lefújták.
Az amerikai földtani intézet első becslésében 7,4 erősségűre tette a földrengést, majd 7,0-s fokozatra módosította az adatot. Az indonéziai szeizmológiai intézet 7,3-as fokozatot mért a Richter-skálán számítva. A földmozgás központja a nyugat-jávai Bandungtól 104 kilométerrel délkeletre volt, 64 kilométer mélységben.

Károkról érkeztek hírek az epicentrum közelében fekvő Tasikmalayából, illetve a közeli nagyvárosból, Bandungból. Az egészségügyi minisztérium válságközpontjának illetékese, Rustam Pakaya szerint úgy tűnik, hogy Tasikmalaya egyike a leginkább érintett városoknak. Összesen több mint 700 ház és más épület rongálódott meg súlyosan. Az egészségügyi minisztérium orvoscsapatokat küldött a helyszínre. Egy faluban harminc embert hegyomlásban lezúduló sziklák és sár ejtett csapdába.
Az epicentrumhoz legközelebb fekvő, Nyugat- és Közép-Jáván működő erőművek, olaj- és gáz-, illetve acél- és bányaipari vállalatok nem szenvedtek károkat.

A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ az epicentrumtól néhány száz kilométeres térségre vonatkozó, lokális szökőárriadót rendelt el, de fél órával később lefújták a figyelmeztetést. Az indonéz szeizmológiai intézet szerint a nyugat-jávai Pelabuhan Ratu térségében kismértékben megemelkedett a tenger szintje, ami arra utal, hogy kisebb cunamit okozott a földrengés.

Jakartai lakosok szerint a fővárosban kilengtek az épületek, az emberek pánikszerűen az utcára amenekültek. Egy helyi lakos szerint az épületek először tíz másodpercen át remegtek, majd kis szünet után ismét kilengtek. Ott 18 ember szenvedett el könnyebb sérüléseket.

Földrengésben megsérült gyermekeket látnak el a nyugat-jávai Tasikmalaya kórházában 2009. szeptember 2-án, miután nagy erejű földrengés rázta meg az indonéziai Jáva sziget délnyugati partvidékét. A te

Földrengésben megsérült gyermekeket látnak el a nyugat-jávai Tasikmalaya kórházában 2009. szeptember 2-án, miután nagy erejű földrengés rázta meg az indonéziai Jáva sziget délnyugati partvidékét. A természeti katasztrófában legkevesebb 15 ember életét vesztette, több ezer embert kilakoltattak. A 7-es fokozatú földmozgás központja Tasikmalaya városától 142 kilométerrel délnyugatra volt, közel 50 kilométer mélységben. (MTI/AP/Faisal Amirudin)A tektonikus törésvonalak mentén fekvő Indonéziában gyakoriak a földrengések. Öt évvel ezelőtt, 2004 decemberében pusztító szökőárat indított útjára egy nagy erejű földrengés Indonézia nyugati partjainál. A cunami közel 230 ezer ember életét oltotta ki az Indiai-óceán térségében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok amerikai dolgozik Afganisztánban - a többségük nem is katona

Afganisztánban az amerikai csapatok polgári, szerződéses alkalmazottai többen vannak, mint maguk a… Tovább olvasom