Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Rengeteg felesleges plutónium a laborban

A nyilvántartott nyolc kilogrammnál közel ötször nagyobb mennyiségű, a Greenpeace szerint öt atombomba előállítására elegendő plutóniumot találtak a dél-franciaországi Cadarache nukleáris kutatóközpontjának egyik felszámolás alatt álló laboratóriumában.
Jean-Louis Borloo környezetvédelmi csúcsminiszter "teljes átláthatóságot" sürgetett csütörtökön az ügyben, miután a júniusban felfedezett helyzetről csak október 6-án értesítette a kutatóközpont a francia nukleáris biztonsági hatóságot (ASN), amely szerdán este tudatta közleményben, hogy a hétfokú veszélyességi skálán kettes szintűnek minősítette az incidenst.

A közlemény szerint a Cadarache-ban működő 19 nukleáris létesítményért felelős atomenergia bizottság (CEA) arról tájékoztatta az ASN-t, hogy korábban alábecsülték a plutónium technológiai laboratóriumban tárolt mennyiséget, de az semmilyen veszélyt nem jelentett.

A CEA eredetileg 8 kilogrammra becsülte a tárolt mennyiséget, amely valójában legalább 22, de az is lehet, hogy összesen 39 kilogramm - olvasható a közleményben. Henri Maubert, az intézmény szóvivője szerint azért nem volt veszély, mert a plutóniumot a nukleáris anyagokat tartalmazó zónákra vonatkozó biztonsági előírások szerint por formájában 450 dobozba szétosztva tárolták, amely egyenként nem érte el a "kritikus tömeget".

A plutónium technológiai laboratóriumát 1964-ben hozták létre, és március óta folyik a kutatórészleg felszámolása. A teljes leltár a hónap végére készül el. A szóvivő szerint a CEA nem akarta eltitkolni a helyzetet, hanem jóhiszeműen "teljes képet" akart kialakítani, mielőtt értesítette az illetékes hatóságot.

A Greenpeace szerint hosszú idő óta az egyik legsúlyosabb és legkritikusabb nukleáris intézményt érintő helyzetről van szó, a felfedezett plutónium mennyiség ugyanis öt atombomba előállítására elegendő.

Bár az ASN úgy ítélte meg, hogy az incidensnek nem lett semmilyen következménye, csak azért nem került sor balesetre, mert a plutóniumot nem egy helyre koncentrálták. A plutónium erősen radioaktív és mérgező anyag, egyetlen milligramm is rákos megbetegedést okozhat, ezért a nemzetközi előírások alapján minden államnak grammonként kell nyilvántartania, hogy mekkora mennyiségű plutóniummal rendelkezik - hívták fel a figyelmet francia környezetvédők. Az ASN szerint megvan a láncreakció beindulásának kockázata, ha túl nagy mennyiség található belőle ugyanazon a helyen.

A hatóság szerint azonban elsősorban az ad okot aggodalomra, hogy a CEA hónapokig késlekedett a "talált mennyiség" bejelentésével. Az ASN emiatt ezért az ügyészséghez fordult, amely a közeljövőben dönt arról, hogy indít-e igazságügyi eljárást az ügyben.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. október 16. 10:00
    „kíváncsi leszek Izrael hogy fogja ezt összehozni Iránnal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten fagytak halálra Ukrajnában

Kihűlés következtében ketten vesztették életüket az utóbbi két napban a nyugat-ukrajnai… Tovább olvasom