Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Rendszeres vonatjárat a két Korea között

Keddtől újra rendszeresen járnak vonatok Észak- és Dél-Korea között. A két állam között 1951-ben, a Koreai-háború alatt szűnt meg a rendszeres vonatjárat. A naponta közlekedő járatot eleinte csak teherszállításra használják, de remélik, hogy nemsokára turisták is utazhatnak a két ország között.
Az első szerelvény helyi idő szerint reggel fél kilenckor haladt át a két Koreát elválasztó határon. A mozdony tíz, útépítéshez használható kövekkel megrakott vagont maga után húzva tette meg a történelminek számító utat. A két ország között hétköznaponként egy szerelvény közlekedik majd mindkét irányba. A vonatok nyersanyagokat szállítanak majd az észak-koreai Keszong ipari központba, ahonnan kész termékekkel térnek vissza Dél-Koreába.

Az ipari parkban húszezer észak-koreai készít különféle termékeket dél-koreai cégeknek, és a szállítást eddig teherautókkal kellett megoldani. Szöul reményei szerint a vasúttal jelentősen csökkenek a szállítási költségek. A rendszeres vasútjárat megindításáról októberben állapodtak meg, miután helyreállították a koreai háború alatt megrongálódott vasútvonalakat, és májusban már próbajáratok is áthaladtak a határon.

A dél-koreai állami vasútvállalat igazgatója a vonal átadását az első lépésnek nevezte az Európába vezető úton, Szöul ugyanis északi szomszédján keresztül csatlakozna a transz-szibériai vasútvonalhoz. Dél-Korea már felajánlotta kommunista szomszédjának, hogy felépíti terültén az ehhez szükséges vasútvonalakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia bevásárolt Párizsban

Tízmilliárd euró értékben írt alá szerződéseket Líbia és Franciaország hétfőn este, Moamer Kadhafi… Tovább olvasom