Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Rendkívüli uniós csúcsot tartanak a hajókatasztrófa ügyében

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitteren jelentette be a csúcsot, melyen az újabb és újabb hajókatasztrófák ügyét szeretnék megvitatni az uniós állam- és kormányfők.
Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze csütörtökre Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Földközi-tengeren kialakult helyzet megvitatására.

Tusk az egyik népszerű mikroblogon jelentette be, hogy csütörtökön Brüsszelben várja az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit, miután vasárnap feltehetően mintegy hétszáz, Afrikából Európába igyekvő menekült veszett a tengerbe, mikor hajójuk felborult, hétfőn pedig újabb hajók kerültek veszélybe menekültekkel a fedélzetükön.

Tusk a tanács sajtószolgálata által közzétett videóüzenetben drámainak nevezte a Földközi-tengeren kialakult helyzetet, s kijelentette: ez így nem mehet tovább.

A volt lengyel miniszterelnök közölte, hogy a csúcstalálkozó célja a legmagasabb szinten megvitatni, mit tehetnek, mit kell tenniük az uniós tagállamoknak és intézményeknek, hogy javítsanak a helyzeten.

"Nem számítok arra, hogy a migrációs probléma gyökerét gyorsan sikerül kezelni, mert ilyen megoldás nem létezik. Ha létezne, már rég alkalmaztuk volna" - húzta alá az Európai Tanács elnöke, tudatva egyúttal: azt viszont elvárja, hogy az Európai Bizottság és az uniós diplomácia, az Európai Külügyi Szolgálat javaslatokat tegyen, hogy milyen azonnali intézkedéseket lehet tenni, a tagállamok pedig azonnal tegyék meg az ehhez szükséges hozzájárulásokat.

Donald Tusk szerint a következő kérdésekre kell választ találni: hogyan lehet megállítani az embercsempészeket, "akik cinikus módon azon nyerészkednek, hogy a menekültek életét veszélynek teszik ki", hogyan lehet fokozni a bajba jutottak megmentésére irányuló erőfeszítéseket, hogyan lehet segíteni a leginkább érintett uniós tagállamoknak, és hogyan lehet fokozni az együttműködést a kiindulási és a tranzitországokkal.

"Ez nem csak a déli szomszédság országait, hanem egész Európát érinti. Ezért kell lépnünk, méghozzá most azonnal" - hangsúlyozta videoüzenete végén az Európai Tanács elnöke.

Orbán Viktor részt vesz a rendkívüli EU-csúcson

Orbán Viktor miniszterelnök megkapta az értesítést az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívásáról, és természetesen ott lesz a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.

Cselekvési tervet készített az Európai Bizottság


Tíz pontból álló "azonnali cselekvési" tervet készített az Európai Bizottság a Földközi-tengeren kialakult migrációs válsághelyzet kezelésére - jelentette be hétfőn Dimitrisz Avramopulosz, a brüsszeli testület belügyi biztosa az EU kül- és belügyminisztereinek együttes ülését követően.

A terv első pontja, hogy meg kell erősíteni a jelenleg folyó műveleteket a Földközi-tengeren, a Tritont és a Poseidont. Avramopulosz konkrét léptéket, megduplázást nem említett, csak arról beszélt, hogy az uniós határőrizeti ügynökséget, a Frontexet meg kell erősíteni és "bőkezűbben" kell finanszírozni. A terv a műveletek anyagi lehetőségének és eszköztárának megerősítése mellett azok területi hatályát is kiterjesztené.

Emellett az akcióterv az embercsempészek hajóinak elkobzását és megsemmisítését javasolja, a Frontex, az uniós bűnüldöző és igazságszolgáltatási szervek együttműködését segítő Europol és Eurojust, valamint az uniós menekültügyi ügynökség (EASO) rendszeres szoros együttműködését szorgalmazza a bűnözök módszereinek és erőforrásainak feltérképezésére.

Az intézkedések között az is szerepel, hogy az EASO munkatársai kitelepülnének a leginkább érintett Olaszországba és Görögországba, hogy segítsék a menedékkérelmek feldolgozását, miközben a tagállamok vállalják, hogy minden migránstól ujjlenyomatot vesznek, s megfontolják sürgősségi letelepítési mechanizmusok alkalmazását.

Az akcióterv uniós szintű befogadási, letelepítési mechanizmus kipróbálását is javasolja, emellett új visszafordítási program kidolgozását is kívánatosnak tartja annak érdekében, hogy azokat, akik szabálytalanul, jogellenesen akarnak belépni az unióba, mihamarabb vissza lehessen küldeni hazájukba.

Az intézkedési terv ezen túlmenően az emberáradat megfékezése érdekében szorosabb együttműködést szorgalmaz Líbia szomszédaival, miután az észak-afrikai ország nem képes ellenőrizni területét és határait.

Az azonnal végrehajtható intézkedések között az is szerepel, hogy az uniós tagállamok küldjenek bevándorlási kapcsolattartó tisztviselőket a legfontosabb unión kívüli országokba a migrációs áramlás felmérésére és az uniós kirendeltségek megerősítésére.

"Európa ma a politikai akarat, az elszántság, az egység és a szolidaritás üzenetét küldi" - húzta alá Dimitrisz Avramopulosz.

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője annak fontosságát hangsúlyozta, hogy gyorsan és egységesen kell cselekedni.

"A földközi-tengeri tragédia drámai ébresztő minden európai számára" - hangsúlyozta a korábbi olasz külügyminiszter, aki szerint nem szabad félni megmutatni, hogy meddig terjed az uniós intézmények cselekvőképessége.

"Bízom abban, hogy ez fordulópontot jelenthet az európai köztudatban, hogy nem térhetünk vissza a tettek nélküli ígéretekhez" - húzta alá Federica Mogherini.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a Germanwings-gép roncsainak összegyűjtése

A begyűjtés április 9-én vette kezdetét, s az illetékesek korábban elmondták, hogy mintegy 35… Tovább olvasom