Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Rendeződnek Szerbia és Montenegró és Macedónia kapcsolatai

Filip Vujanovics montenegrói elnök meggyőződése, hogy hamarosan rendeződik Montenegró és Szerbia kapcsolata, amely azt követően romlott meg, hogy Podgorica elismerte Koszovó függetlenségét.

Milo Djukanovics montenegrói miniszterelnök ugyancsak azt hangoztatta, hogy országa jó viszonyra törekszik Belgráddal, és a függetlenség elismerésével is csak egy korábbi megállapodást teljesített, nevezetesen azt, hogy nem hoz ilyen döntést az ENSZ-közgyűlés határozatát megelőzően. A szkopjei vezetés is hasonló békülékeny nyilatkozatokat tett pénteken.

A kapcsolatok rendezése szempontjából azonban nem a két kicsi ország vezetőinek az álláspontja a döntő - hiszen lépésükkel ők váltották ki Szerbia haragját - hanem Belgrádé, amely Koszovó montenegrói és macedóniai elismerésének óráiban kiutasította a két volt jugoszláv utódállam nagykövetét a szerb fővárosból. Újabban azonban - mindössze egy héttel az elismerések után - a belgrádi tisztségviselők is békülékeny húrokat pengetnek. Borisz Tadics szerb államfő szerint a problémák Szerbia és Montenegró, illetve Macedónia kapcsolataiban nem maradhatnak fenn sokáig. Kiemelte, hogy országa jószomszédi kapcsolatokra törekszik valamennyi szomszédjával. Szerinte a Montenegró-ellenesség vagy szerbellenesség nemcsak értelmetlen, hanem történelmi kontextusban egyenesen veszélyes.

Tadics reagált arra is, hogy egy szerb parlamenti képviselő szerint "a montenegrói kormányzat képviselői nincsenek biztonságban Szerbiában", de arra a képtelenségre is, hogy biztonsági megfontolásokból nem engedélyezik a montenegrói diákkirándulásokat Szerbiába. A mielőbbi békülést az a brüsszeli üzenet is serkenti, hogy nem csatlakozhat az Európai Unióhoz az az ország, amely viszályban áll szomszédaival. Várhatóan tehát hamarosan visszatérhetnek a kiutasított nagykövetek a szerb fővárosba, mint ahogy a szerb nagykövetek is ismét elfoglalták állomáshelyüket, ahonnan ugyancsak Koszovó elismerése miatt rendelte haza őket a szerb külügyminisztérium.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó úton van a kiotói széndioxid csökkentési célok felé

EU - Az Európai Unió 15 régi tagja, amely aláírta az 1997-es kiotói jegyzőkönyvet a… Tovább olvasom