Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Rendbontások fenyegetik a belgrádi melegparádét

A szerb biztonsági szolgálatok erőszakos rendbontásokra, utcai összecsapásokra számítanak a Belgrádba vasárnapra tervezett, a Meleg Büszkeség Napja alkalmából tartandó felvonuláson

A lap keddi száma idézett egy belső dokumentumot, amely szerint a szolgálatok arra számítanak, hogy egész Szerbiából, illetve a boszniai Szerb Köztársaságból tömegével érkeznek majd Belgrádba azok a különböző szurkolótáborokhoz és jobboldali szervezetekhez tartozók, akik ellenzik a melegek és leszbikusok felvonulását - értesült a Politika című szerb újság. 

A Crvena Zvezda erőszakosságukról híres drukkerei információk szerint a rendezvényt biztosító rendőröket is meg akarják támadni. A szerb biztonsági szolgálatok úgy tudják, hogy a rendbontók Belgrád szélesebb belvárosában több helyen rendbontásokba kezdenek, hogy oda vonzzák a biztosításra kivezényelt rendőröket, s társaik leszámolhassanak a védelem nélkül maradt melegekkel.

A Becsület, az 1389 mozgalom, a Mieink és más jobboldali szervezetek tagjai el akarnak vegyülni a rendezvényen részt vevők között, hogy egy adott jelre összecsapást provokáljanak - ehhez kövekkel, Molotov-koktélokkal, könnygázspray-vel, petárdákkal, fáklyákkal szerelkeznek fel. Mladen Obradovic, a Becsület főtitkára úgy nyilatkozott a Politika című lapnak, hogy a szerb nép hatalmas többsége ellenzi a melegfelvonulást.

A jobboldali vezető szerint nyilvánvaló, mi fog történni, ha a szervezők és az őket támogató rezsim erőszakkal terjeszteni próbálja a társadalom által elítélt erkölcstelenséget, mondta, hozzátéve, hogy kizárólag a szervezőket terheli a felelősség mindazért, ami vasárnap történni fog. Ivan Ivanovic, a Mieink nevű szervezet elnöke szerint ők békés tiltakozásra készülnek, nem akarnak fizikai leszámolást, ám nem tudják garantálni, hogy nem lesznek incidensek.

Mint mondta, számítanak a szerb ortodox egyház támogatására is, arra, hogy a legfőbb egyházi testület, a szinódus eleget tesz kérésüknek, és szeptember 20-ra körmenetet szervez Belgrád központjába. Több, a melegparádét ellenző szervezet tiltakozó felnőtteket és középiskolásokat szándékszik buszokkal Belgrádba vinni, ahol már sűrűn láthatók a házfalakon a melegfelvonulást elítélő feliratok.

A vasárnapi rendezvény, ha sikerül megtartani, az első ilyen felvonulás lesz Szerbiában. A korábbi években a rendőrség oszlatta fel a melegek és leszbikusok megmozdulását, amelyet idén engedélyezték a hatóságok.

Olvasóink írták

  • 2. 13.István 2009. szeptember 17. 12:50
    „Ahogy megyünk kelet felé mindíg később tartják??
    M....k!”
  • 1. LiamDevlin 2009. szeptember 16. 16:29
    „Remélem maradt még egy két Scorpio készleten, az eddig alvó "csetnikek" most igazán elővehetnék..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs elég tanár, így a szülők foglalkoznak a gyerekekkel az iskolában

Elfoglalták a szülők a bretagne-i Bruz kisváros kéttannyelvű, breton-francia óvodáját és új … Tovább olvasom