Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Rekordot állított fel a hadronütköztető

Újabb rekordot állítottak fel kedden a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC), ahol 7 teraelektronvolt (7 ezermilliárd elektronvolt) energiával ütköztették a fényhez közeli sebességgel száguldó protonnyalábokat. Ez az LHC tavaly novemberi újraindítása utáni 2,36 TeV-es rekordenergia háromszorosa.

"Óriási áttörést értünk el, a fizika egy teljesen új területe van megszületőben" - nyilatkozta Oliver Buchmüller, az LHC-projekt egyik vezető kutatója.

A kedd kora reggelre tervezett kísérletet néhány órára el kellett halasztani az energiaellátásban fellépő zavarok, valamint a mágneses biztonsági rendszer "túlérzékenysége" miatt. Ez arra késztette a fizikusokat, hogy függesszék fel a nagy erejű ütköztetéseket.

A problémák észlelése utána CERN vezetősége azonnal határozottan cáfolta, hogy 2008. szeptemberi komoly meghibásodás megismétlődéséről lenne szó, amely miatt mostanáig el kellett halasztani a projekt megvalósítását.

A Genf közelében, a francia-svájci határon, egy 27 kilométeres alagútban működő LHC-ban a fényhez közeli protonnyalábok ütköztetése révén remélik a tudósok megtalálni a más részecskéknek tömeget adó Higgs-bozont, valamint a szuperszimmetrikus részecskéket, amelyek a világegyetem 25 százalékát kitöltő sötét anyagot alkotják szuperszimmetrikus részecskéket. Egy másik kísérlet, a nehézion-ütköztetések során a fizikusok igyekeznek újraalkotni a 13,7 milliárd évvel ezelőtt, az ősrobbanás után röviddel uralkodó állapotokat.

Olvasóink írták

 • 8. SC 2010. április 01. 22:05
  „Szia 983!
  Jó volt olvasni a hozzászólásod!
  Megnéztem az összeállításokat,érdekes,de ezek a dolgok nem az én világom.Fiatal koromban a 80-as évek elején én is sok sci fi-t olvastam,szárnyalt is rendesen a fantáziám tőlük,aztán visszapottyantam a földre. :-)Ámde nem teljesen...
  "Netán megértenék, mit keresünk mi itt? Tényleg csak géntovábbadó biogépek lennénk?"
  Ezt az oldalt én nem a matéria oldaláról közelítem meg,hanem spirituális oldalról tartom érdekfeszítő kérdésnek.Nem vagyunk egyformák,de ez így jó,így kerek a világ.Minden jót neked:SC”
 • 7. 983 2010. április 01. 17:56
  „SC, nagyon sok mindenben egyetértek veled, tényleg nincs szükség ennyi technikai kütyüre, amit két év múlva kihajítunk és csak a környezetet terheljük vele. Jó lenne, ha nem lennének éhező emberek a Földön és mindenkinek jutna tiszta víz. De ezt inkább gazdasági, mintsem technológiai problémának érzékelem. Van egy olyan érzésem a tudás maga meglenne ahhoz, h pl. az afrikaiaknak ne kelljen irdatlan körülmények közt élniük, de egyelőre ez még sok mindenkinek nem érdeke. Örülnék én is, ha a nyomor megszüntetése lenne az első lépés.

  Viszont: űrkutatásból rengeteg használható előre nem is sejtett felfedezés adódott, a CERN pedig nekem kifejezetten szimpatikus, mivel a fizika nagy áttörését, új eredményeket hozhat, mint amilyen nagy szám anno Einstein is volt. Ha érdekel mi az értelme, olvas egy kis kvantumfizikát, nagyon izgalmas. Pl: mi a csudát is tudunk a világról...
  Amúgy tiszta sci-fi várható a felfedezésektől. Fekete lyukak megértése, időutazás, féregjáratok, más dimenziók, ki tudja! Világegyetem megértése, új környezetkímélő energia feltalálása, mely akár elrepíthetné az embereket más, élhető bolygókra, amelyeket közben talán fel is fedeznek! Netán megértenék, mit keresünk mi itt? Tényleg csak géntovábbadó biogépek lennénk? Értik-e a materialisták a világ működését?
  Esetleg újabb kitűnő magyar fizikusokat adunk a világnak! Már azért megérné :)
  Igen, a technika nem "Isten", nem old meg mindent... ahhoz etika is kell(ene).

  A fejlődés pedig nem áll meg!

  Kis érdeklődésfelkeltő:

  http://www.youtube.com/watch?v=LbubPpizIwg&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=XBs2AZos_E4”
 • 6. miracle 2010. március 31. 21:35
  „Ha esetleg újat mondanék, éppen a természet törvényeit kutatják.
  A technikai dolgok minimalizálásához meg végképp a könyvet javasolnám az internet helyett. Szép estét szintén!”
 • 5. SC 2010. március 31. 20:08
  „Mindegyik? :-)))A technika soha nem lesz az istenem.Jobban szeretem az egyszerű,tiszta dolgokat.Ami természetes.Minimalizálom az életemben a technikai dolgokat,úgyhogy köszönöm a tanácsod,de nem fogom olvasni...Az afrikai éhezőkhöz én kevés vagyok,de nem megyek el nélkülöző ember mellett,a fejem félrefordítva.Tudom mi az az Önzetlenség,és gyakorlom is.Szép estét!”
 • 4. miracle 2010. március 31. 19:16
  „Mindegyik.
  Az milyen hasznot hoz, hogy internetre költöd a pénzt, miközben abból naponta 1 ember Afrikában jóllakna, hm? S melyik az értelmetlenebb pénzköltés vajon, a tied, aminek 20 év múlva nem is lesz semmi nyoma, vagy az övüké.
  Szerintem olvasgasd néha a Technika Krónikáját. Mindegyik kutatás pénzbe került és kevésről tudták, hogy jó lesz-e majd egyáltalán valamire és lám.”
 • 3. SC 2010. március 31. 18:41
  „Ugyan már...Nem a fáról van itt szó...A pénzről,amit" értelmetlenül" elköltenek.Kérlek sorold fel,az általam leírtak közül neked milyen hasznot hozott,hoz,esetlegesen hoz fogni bármelyik...Köszönöm!”
 • 2. miracle 2010. március 31. 18:21
  „Végül is maradhattunk volna a fán is, persze...”
 • 1. SC 2010. március 31. 16:47
  „Na ezek a brutális pénznyelők,mint a hadronütköztető,az űrrepülés,űrfegyverkezés,Mars utazásra való készülődés,fegyverkezési verseny, a mértéktelen pazarlás mindenben,stb veri ki nálam a biztosítékot.Közben milliók halnak éhen,isszák a szennyezett vizet és nálunk már nem ismert betegségek tizedelnek.Emberek...
  Győzzön már meg valaki,hogy hatalmas hasznot hoz az emberiségnek ez a hadron ütköztető...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap alatt 7,5 millió fát ültettek Macedóniában

Egyetlen nap alatt 7,5 millió fát ültetni - ezt a célt teljesítették Macedóniában, ahol a nem… Tovább olvasom