Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Raúl Castrót újraválasztották Kuba elnökévé

A 82-ik életévében járó politikus bejelentette, hogy ötéves mandátuma lejárta után, 2018-ban nem fog újabb elnöki megbízatást vállalni.
Újraválasztotta Raúl Castrót Kuba elnökévé vasárnap a szigetország parlamentje, s a 82-ik életévében járó politikus bejelentette, hogy ötéves mandátuma lejárta után, 2018-ban nem fog újabb elnöki megbízatást vállalni.

"Ez lesz az utolsó ciklusom" - mondta Castro a parlamentben a megválasztása utáni beszédében, amelyet élőben közvetített a kubai állami televízió. Raúl Castro arról beszélt, hogy az ország egy olyan kivételes pillanathoz érkezett, amikor el kell kezdeni a felelősségvállalás és a hatalom átruházását a fiatalabb generációra. Megismételte, hogy két parlamenti ciklusra korlátozna minden kormányzati pozíciót, beleértve az elnökséget. Mint fogalmazott, egyes alkotmányos változtatások oly drámaiak lesznek, hogy népszavazáson kell majd megerősíteni őket.

Raúl Castro azonban beszédében egyértelművé tette, hogy hazája nem fordít hátat a szocializmusnak, s ő nem azért vállalta újból a tisztséget, hogy lerombolja a kubai rendszert. "Nem azért választottak elnökké, hogy visszaállítsam a kapitalizmust Kubában. Azért választottak meg, hogy oltalmazzam és ápoljam a szocializmust, folytassam a tökéletesítését, s nem azért, hogy tönkretegyem" - hangoztatta Raúl Castro.

A parlament meglepőmód a havannai politikai vezetők átlagéletkorához képest meglehetősen fiatalnak számító, 52 éves Miguel Diaz-Canelt választotta első elnökhelyettesé Castro javaslatára. Raúl Castro úgy fogalmazott, hogy Diaz-Canel kinevezése "döntő lépés az ország jövendő vezetésének kialakításában a főbb tisztségek fokozatos és rendezett átadása révén az új generációknak".

Miguel Diaz-Canel, a villamosmérnöki végzettséggel rendelkező volt felsőoktatási miniszter a kubai politikai porond "felmenő csillaga", s immár a legmagasabb rangú kubai politikus, aki közvetlenül nem vett részt az 1959-es kubai forradalomban. Ő veszi át az elnöki teendőket abban az esetben, ha Raúl Castro valami oknál fogva nem tudná ellátni feladatát.

A kubai parlament a 69 éves Esteban Lazót, az egyik leköszönő elnökhelyettest választotta házelnöknek.

Raúl Castro esetleges kivonulása a politikai életből egyet jelentene a Castro-fivérek több mint fél évszázados uralmának végével. Raúl bátyja, a most 86 éves Fidel Castro 1959-ben került hatalomra az Egyesült Államok által támogatott kubai vezető, Fulgencio Batista ellen szervezett forradalom élén.

Az Egyesült Államok és Kuba viszonya röviddel a Castro-uralom kezdete után hűvössé vált. A szigetország ellen 51 évvel ezelőtt bevezetett amerikai gazdasági embargó egyik fő rendelkezése kiköti: addig nem vetnek véget a korlátozásnak, amíg a Castro-család valamelyik tagja van hatalmon.

Raúl Castro 2006-ban vette át az irányítást beteg testvérétől, azóta egy sor gazdasági és társadalmi reformot hajtott végre, de az országot továbbra is egy párt irányítja.

Olvasóink írták

  • 1. oaxacaca 2013. február 25. 08:37
    „Ezt a meglepetést!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael nyugalomra intette a palesztinokat

Az izraeli kormány felszólította vasárnap este a Palesztin Hatóságot, hogy intse nyugalomra a… Tovább olvasom