Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Rálőttek egy amerikai képviselőnőre, hatan meghaltak

Egy fegyveres támadó szombaton tüzet nyitott Gabrielle Giffords képviselőre és támogatóira az arizonai Tucsonban. Giffords állapota válságos, a támadásban 18 embert ért lövés, akik közül hatan - köztük egy gyerek - életüket vesztették. - Fotók!

23 óra 57 perc

Egy fegyveres támadó szombaton tüzet nyitott az éppen választókerületi fogadóórát tartó Gabrielle Giffords demokrata képviselőre és támogatóira az arizonai Tucsonban, egy bevásárlóközpontban.

A rendőrség szerint a támadásban 18 embert ért lövés, akik közül hatan - köztük egy 9 éves gyerek - életüket vesztették. A fejlövést kapott Giffords képviselőt megműtötték, állapota válságos. A golyó a kórház tájékoztatása szerint áthatolt a politikus agyán. Orvosai ugyanakkor derűlátók a túlélési esélyeivel kapcsolatban. A halottak között van Giffords stábjának egyik vezetője és egy szövetségi bíró is. A sebesültek közül 5-nek az állapota válságos. A támadás egyik szemtanúja szerint 15-20 lövés dördült el. A hatóságok a támadót, Jared Lee Loughnert őrizetbe vették. A 22 éves merénylő egy 9 milliméteres automata fegyvert használt. Loughner, aki sajtóértesülések szerint az afganisztáni háború veteránja a MySpace közösségi portálon elbúcsúzott barátaitól, és azt kérte tőlük, hogy ne haragudjanak rá.

A YouTube videó-megosztóra feltöltött nyilatkozatában azt mondta, hogy feltalálta az új amerikai fizetőeszközt. Arról panaszkodott, hogy Gifford körzetében túlságosan sok az írástudatlan és hogy az emberekkel szemben agymosást alkalmaznak. Mint kiderült, egyik kedvenc olvasmánya Hitler Mein Kampfja volt. Loughner elmeállapotát szakértők vizsgálják. Gabrielle Giffords a demokrata párt mérsékelt áramlatához tartozik. A képviselőnőt a közelmúltban többször megfenyegették, tucsoni irodáját feldúlták. Giffords legutóbb az ultrakonzervatív Tea Party jelöltjével szemben szerezte meg a képviselői mandátumot. Gabrielle Giffords 2006-ban megkezdett szövetségi törvényhozói pályafutása előtt az arizonai képviselőház, majd a szenátus tagja volt.

A 40 éves politikus asszony Mark E. Kelly űrhajós felesége, aki a következő űrkomp misszió pilótája lesz. Kelly fivére jelenleg a nemzetközi űrállomáson szolgál. A képviselőnő támogatta az abortuszhoz való jogot, az őssejt-kutatást és a megújuló energiákat, ugyanakkor ellenezte a fegyverviselés tilalmát. Barack Obama amerikai elnök nyilatkozatban szögezte le, hogy az ilyen "értelmetlen támadásnak nincs helye egy szabad társadalomban".

Az elnök televíziós beszédben is elítélte a támadást, és szövetségi segítséget ígért a nyomozásban az arizonai hatóságoknak. Obama kijelentette, hogy nem ismeri a támadó indítékát. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke megdöbbenését fejezte ki a merénylet miatt. Leszögezte, hogy egy olyan támadás, amelyet egy közfeladatot ellátó személy ellen követnek el, valamennyi közszolga ellen irányul. 

22 óra 49 perc

Egy fegyveres támadó szombaton tüzet nyitott az éppen választókerületi fogadóórát tartó Gabrielle Giffords demokrata képviselőre és támogatóira az arizonai Tucsonban, egy bevásárlóközpontban.

A rendőrség szerint a támadásban 18 embert ért lövés, akik közül hatan - köztük egy gyerek - életüket vesztették. A fejlövést kapott Giffords képviselőt megműtötték, állapota válságos. A golyó a kórház tájékoztatása szerint áthatolt a politikus agyán.

A halottak között van Giffords stábjának egyik vezetője és egy szövetségi bíró is megsebesült. A támadás egyik szemtanúja szerint 15-20 lövés dördült el. A hatóságok a támadót, akinek nevét egyelőre nem közölték, őrizetbe vették. A merénylő, aki médiaértesülések szerint 21 éves, automata fegyvert használt.

Gabrielle Giffords a demokrata párt mérsékelt áramlatához tartozik. A képviselőnőt a közelmúltban többször megfenyegették, tucsoni irodáját feldúlták. Giffords legutóbb az ultrakonzervatív Tea Party jelöltjével szemben szerezte meg a képviselői mandátumot. Gabrielle Giffords 2006-ban megkezdett szövetségi törvényhozói pályafutása előtt az arizonai képviselőház, majd a szenátus tagja volt. A 40 éves politikus asszony Mark E. Kelly űrhajós felesége. A képviselőnő támogatta az abortuszhoz való jogot, az őssejt-kutatást és a megújuló energiákat, ugyanakkor ellenezte a fegyverviselés tilalmát.

22 óra 02 perc

Barack Obama amerikai elnök nyilatkozatban szögezte le, hogy az ilyen ˝értelmetlen támadásnak nincs helye egy szabad társadalomban˝.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke megdöbbenését fejezte ki a merénylet miatt. Leszögezte, hogy egy olyan támadás, amelyet egy közfeladatot ellátó személy ellen követnek el, valamennyi közszolga elleni támadásnak tekintendő.

21 óra 34 perc

Az első jelentések szerint a demokrata párti politikus hat másik személlyel együtt életét vesztette, utóbb viszont Darci Slaten, a tucsoni egyetemi klinika szóvivője azt közölte, hogy az orvosok a műtőben Giffords képviselő életéért küzdenek.

Slaten szerint a politikus asszonyt fejlövés érte. A szóvivő elmondta, hogy a kórházba tizenegy személyt szállítottak be, köztük egy gyermeket, akinek az állapota válságos. A sebesültek között van egy szövetségi bíró is - jelentette a CNN. A támadót a CNN szerint őrizetbe vették, nevét egyelőre nem közölték, csak annyit, hogy 21 éves. A demokrata párt mérsékelt áramlatához tartozó képviselőnőt a közelmúltban többször megfenyegették, tucsoni irodáját feldúlták.

Rálőttek egy amerikai képviselőnőre, tucatnyi sebesült. Fotók: MTI

Giffords, aki legutóbb az ultrakonzervatív Tea Party jelöltjével szemben szerezte meg a képviselői mandátumot, éppen választóival találkozott egy tucsoni bevásárlóközpontban, amikor rálőttek.

Gabrielle Giffords 2006-ban megkezdett szövetségi törvényhozói pályafutása előtt az arizonai képviselőház, majd a szenátus tagja volt. A támadás egyik szemtanúja szerint 15-20 lövés dördült el. Az FBI egy névtelenséget kérő illetékese szerint a támadó automata fegyvert használt.

21 óra 13 perc

Több lövéssel megsebesítették szombaton Gabrielle Giffords amerikai képviselőnőt az arizonai Tucsonban. Állapotával kapcsolatban egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot.

Egyes források szerint a demokrata párti politikus hat másik személlyel együtt életét vesztette, mások szerint viszont az orvosok a műtőben az életéért küzdenek.

A támadót a CNN szerint őrizetbe vették, de kilétét egyelőre nem közölték. A demokrata párt mérsékelt áramlatához tartozó, tavaly novemberben harmadszor megválasztott képviselőnőt a közelmúltban többször megfenyegették, tucsoni irodáját feldúlták.

A lövöldözésnek legkevesebb tucatnyi sebesültje van. A támadás egyik szemtanúja szerint mintegy 15-20 lövés dördült el.

20 óra 22 perc

Életét vesztette Gabrielle Giffords amerikai képviselő és további hat ember szombaton, miután egy fegyveres tüzet nyitott a demokrata képviselőnő által Tucsonban tartott nyilvános rendezvényen - közölte a National Public Radio (NPR).

Washington, 2011. január 8. Archív kép Gabrielle GIFFORDS amerikai demokrata párti képviselőnőről, akit egy ámokfutó agyonlőtt egy nyilvános rendezvényen tucsoni választókerületében 2011. január 8-án.
Washington, 2011. január 8. Archív kép Gabrielle GIFFORDS amerikai demokrata párti képviselőnőről, akit egy ámokfutó agyonlőtt egy nyilvános rendezvényen tucsoni választókerületében 2011. január 8-án. Giffords arizonai választóival találkozott, amikor főbelőtték. A munkatársai közül többen megsebesültek. (MTI/EPA)Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. elemér 2011. január 10. 15:39
  „kolombela bemegy az intenzív osztályra és felkiált:
  - Nagy levegőt! Biztosíték csere!”
 • 32. kolombela 2011. január 10. 14:57
  „Egy romlott társadalom rmlott egyede!”
 • 31. elemér 2011. január 10. 14:44
  „Daniel Hernandez, még 1 hete se volt a képviselö nö segédje és megmentette életét. Ö volt az igazi hös. Gyorsan ott termett és felemelte a fejét hogy jobban tudjon lélegezni. Nyomta a sérülést, hogy a vérömlést elállitsa. Életben tartotta és mondta hogy szoritsa a kezét mert ez jó a fájdalomcsillapitásra.

  # Daniel Hernandez had been interning for Giffords for less than a week
  # He lifted her head to make it easier for her to breathe and applied pressure to her wound
  # "She was obviously in a lot of pain, so I let her know to squeeze my hand," he says
  # An Arizona lawmaker calls him a hero and says the intern helped save Giffords´ life

  http://www.cnn.com/2011/CRIME/01/10/arizona.shooting.intern/”
 • 30. fióka 2011. január 10. 13:06
  „A spanyol nyelvű sajtó is kiemelt helyen tárgyalta az arizonai demokrata képviselő elleni súlyos merényletet és utánajárt az élet és halál között lebegő képviselő eddigi tevékenységének. A brazil Folha de Sao Paulo az új határvédelmi rendszert vázolta fel.
  Spanyolország - elpais.es, elmundo.es, lavanguardia.es, abc.es. Mexikó - eluniversal.com.mx, milenio.com, excelsior.com.mx
  A spanyol és a mexikói sajtó is vezető helyen foglalkozik a szombaton súlyosan megsebesített Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő előéletével. A mexikói El Universalban közölt életút szerint a múlt héten Giffords interjút adott a Fox Newsnak, amelynek során részletezte azon javaslatát, amellyel 5 százalékkal csökkenteni akarja a képviselők fizetését. Már többször kapott halálos fenyegetést, tavaly márciusban az ő irodája volt az egyik a három közül, amelyet megtámadtak, amikor Obama előterjesztette az egészségügyi reformot. Sőt a spanyol El Mundo szerint Giffords a volt republikánus alelnökjelölt Sarah Palin azon 20 demokrata képviselői ,,célpontja" között szerepelt, akit mindenképpen el akart távolítani a kongresszusból, amiért az említett reformra szavazott.
  Giffords azért is szálka lehetett a Sarah Palin nevével fémjelzett republikánus Teadélután mozgalom szemében, mert többek között felszólalt az úgynevezett SB-1070-es törvény, vagyis a bevándorlás-ellenes törvény ellen is. A törvényt már egyre több amerikai tagállam akarja bevezetni, és Giffords az ellenőrzött bevándorlás törvényének enyhébb változatát támogatta. A Milenio is megjegyezte, hogy a mozgalom és közte kölcsönös volt a kifejezetten ellenséges viszony. A két legfrissebb hír szerint a hatóságok egy címkével ellátott kisebb pokolgépet találtak a képviselőnő irodájában, amit fel is robbantottak, és keresik a tettes, Jareed Lee Laughner feltételezett cinkostársát is.
  Brazília - Folha.uol.com.br
  A napilap ismét foglalkozott a vadászgéptenderrel, de ezúttal az új határvédelmi program keretében. A hadsereg három fegyverneme ugyanis sok milliárd reált költhet a határok védelmére. A szárazföldi hadsereg 6 milliárd dollárt - 10 milliárd brazil reált - költhet az Egységes Határellenőrzési Rendszerre (Sisfron). 2019-ig három szakaszban hajtják végre a programot, amelynek keretében az egységek hozzájuthatnak robotrepülőgépekhez, páncélosokhoz és a legkorszerűbb technikával ellátott radarokhoz. A korszerűsítés és bővítés során a jelenlegi 21 alakulatról fokozatosan 49-re emelik a határvédő alakulatok számát. A kormány véleménye szerint a határok átjárhatósága jelenti a legnagyobb nehézséget, és elsősorban Amazónia területére összpontosítanak.”
 • 29. elemér 2011. január 09. 22:28
  „26,- 27 h.sz.
  - Hogy hívják az ukrán horgászt?
  - ???
  - Nedumáj Pontienko.”
 • 28. elemér 2011. január 09. 20:59
  „A gyilkosságokért Sarah Palin felelös. Ö készitette a listát ahol rajt voltak mind azok, akiket elkell tenni. Ö adta a tanácsot és lázitotta a népet. Vajon ki lehet az aki lázit a job oldalon Mo.-n ? Ki az aki a civilizált világot bosszantja ?

  http://www.sanfranciscosentinel.com/?p=102900”
 • 27. k29680 2011. január 09. 20:37
  „Ma találtam egy számomra érdekes filmet Amerika külpolitikájáról,Latin Amerikában ,hogyan keverték a lapokat..A legrégebbi demokrácia........
  http://www.youtube.com/watch?v=kmA2d4Z-eLU&feature=player_embedded
  Hosszú film de érdemes végignézni.”
 • 26. Dirac 2011. január 09. 20:10
  „19. hozzászólás elemér 2011.01.09. 18:16

  Amerikának mindenki az ellensége, muzulmánok, jobboldaliak, kommunisták, kelet-európaiak, meg úgy az emberek azon összessége, akik a rendszer ellen vannak és "gondolkodni képesek".”
 • 25. elemér 2011. január 09. 20:02
  „A nagyvilág megkapta a felvilágositást Youtube. A gyilkosságokért Sarah Palin felelös.”
 • 24. Patriot 2011. január 09. 19:44
  „elemér, mindenki gondolta, hogy meg vannak a politikai felelősök. Sőt az erről szóló jelentés már a merénylet előtt két nappal kész volt.
  Hamarosan az egész világ szembesülni fog a gaz Tea párttal és annak terrorszervezetével a Vörös Mc chikken-ek bandájával.”
 • 23. antikomcsi 2011. január 09. 19:33
  „elemér

  Orbán???”
 • 22. elemér 2011. január 09. 19:27
  „Vitathatatlan hogy a Tea párt, Sarah Palin a job oldali radikálisok felelössek ezért a tragédiáért.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5fr1723sMvI#!”
 • 21. Patriot 2011. január 09. 18:43
  „..ja, meg olvasta a Pán Pétert is, akkor ebből az olvasói körből nagyobb számba kerülnek ki a potenciális gyilkosok.

  hmm <moderálva>”
 • 20. antikomcsi 2011. január 09. 18:24
  „Túrabakancs

  Ott a pont! A Kommunista Kiáltvány szintén a kedvenc olvasmányai közt szerepelt, de ezt elfelejti néhány "hír"portál közölni.

  "Nehezen lehetne kijelenteni ugyanakkor, hogy Lougnhert egyedül a radikális jobboldal eszméi inspirálták: kedvenc könyvei között a Mein Kampf és a Kommunista kiáltvány is szerepelt, egyik volt osztálytársa szerint pedig inkább liberális volt, mint konzervatív, ,,nem túlzottan kedvelte Istent" és a vallást, és rendszeresen füvezett. "”
 • 19. elemér 2011. január 09. 18:16
  „Leszámolosdi az nemjön. Jobban odafigyelnek föleg a Tea párt szélsöségeseire és sarokba lesznek állitva job és baloldali szélsöségesek. Ámerikában nagyob a tapasztalat ilyesmiben.”
 • 18. Túrabakancs 2011. január 09. 17:49
  „janika! /16/
  Viszont van helyette "Hitler Mein Kampf"-os besorolás!
  Ha nem Al- Kaida, akkor jönnek a nácik. Amerikában ez így működik.
  Meg egyre több helyen a világon, és ahogy valaki előzőleg írta, nemsokára
  jön a leszámolósdi.”
 • 17. elemér 2011. január 09. 17:45
  „15. h.sz. antikomcsi
  Az hogy életben van egy segéjének köszönheti akinek volt ápolo kiképzése. Elálitotta a vérzést és életben tartotta a korházig.

  http://www.cnn.com/2011/CRIME/01/08/arizona.shooting.scene/

  Arizona state Rep. Steve Farley said Daniel Hernandez, his former campaign manager -- and a trained nurse -- was interning for Giffords and staffing Saturday´s meet-and-greet event.

  "He said that when he was in the back ... he heard shots in the front. He rushed to see what had happened. Gabby was on the floor," Farley said. "He was able to use his nurse training and snapped right into it and was able to apply pressure to the wound and keep her active and alert. He rode with her in the ambulance to the hospital."”
 • 16. janika 2011. január 09. 17:19
  „Csak azon lehet csodálkozni, hogy nem kenték ezt is az Al-kaidára és Oszama bin Ladenre.”
 • 15. antikomcsi 2011. január 09. 17:13
  „:DDDD

  OldSpice
  Ez az elemér tényleg odabasz! Beleálmodik pár dolgot a merényletbe, de szórakoztató.”
 • 14. Tonxy 2011. január 09. 16:33
  „Elemér: a média az ami butitja az ámérikáji népet. Azt adnak le amit a vezetőség megenged. "Ámerika az egy nyitott, szabad multikulti társadalom" ahol a szabad országban a szabad emberek azt csinálnak amit csak szabad.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két halott és több száz sebesült az algériai zavargásokban

Két ember meghalt és mintegy négyszázan sebesültek meg Algériában az élelmiszerek drágulása és a növekvő munkanélküliség miatt négy napja kirobbant zavargásokban. Tovább olvasom