Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Radioaktív nyomokat találtak Hamburgban is

A német rendőrség is bekapcsolódótt a titokzatos körülmények között sugárfertőzésben elhunyt egykori orosz kém, Alekszander Litvinyenko halálának vizsgálatába. A hamburgi nyomozók péntek este házkutatást tartottak és radioaktív nyomokat találtak az észak-német város egyik lakóházában, ahol a feltételezések szerint Litvinyenko egyik informátora, Dimitrij Kovtun lakott.
Kovtun november elsején egyike volt azoknak, akik Londonban találkoztak Litvinyenkóval, azóta nála is kimutatták a sugárfertőzést, jelenleg egy moszkvai klinikán ápolják, állapota a hírek szerint súlyos.

A hamburgi rendőrök a társasház két lakásában tartottak ellenőrzést. Kovtun szobájában nem, a másikban - egyelőre nem tudni, ki lakott ott - viszont találtak radioaktív polonium 210-es nyomokat. A rendőrök mindenesetre felszólították az embereket, hogy aki találkozott Kovtunnal, az jelentkezzen a legközelebbi kapitányságon.

Kovtun, aki Hamburgból indult Londonba, november elsején találkozott Litvinyenkóval egy hotel bárjában. A találkozó után Litvinyenko rosszul lett és november 23-án sugárfertőzésben meghalt. Kovtun szervezetében is kimutatták a polonium 210-et, a férfit jelenleg egy moszkvai klinikán kezelik, állapota állítólag súlyos. A november elsejei megbeszélésen részt vett egy Andrej Lugovoj nevű szintén egykori orosz kém, őt jelenleg orvosi megfigyelés alatt tartják Moszkvában. A londoni hotel hét alkalmazottjánál is kimutatták a poloniumot, ezért a Scotland Yard azt valószínűsíti, hogy Litvinyenko a hotelben kapta a halálos dózist.

A Moszkvában nyomozó brit rendőrök Lugovojt tartják az ügy kulcsfigurájának. Erősíti gyanújukat, hogy a péntekre megbeszélt meghallgatás minden külön indoklás nélkül elmaradt - titkosszolgálati körök szerint Lugovoj az orosz központi hatóságok védelmét élvezi.

Litvinyenko, Lugovoj és Kovtun korábban iskolatársak voltak a moszkvai katonai akadémián. Később mindhárman kiléptek a tirkosszolgálattól, Litvinyenko Londonba emigrált, Lugovoj pedig a brit fővárosban élő orosz milliárdos, a Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb ellenfelének számító Borisz Berezovszkij testőre lett. Lugovoj később feladta állását Berezovszkijnál és visszatért Moszkvába. Kovtunnal közösen létrehoztak egy biztonsági céget; a titkosszolgálatok szerint nagyon valószínű, hogy Lugovoj egyidejűleg visszatért a Kreml köreibe is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iraki kivonulásról beszélt az amerikai elnök

Az Egyesült Államok csak akkor vonja ki 2008 elejéig harcoló katonai alakulatait Irakból, ha azt a… Tovább olvasom