Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Rács mögé küldhetik az ittas vezetés miatt letartóztatott Ján Slotát

Vádemelési javaslattal végződött a májusban ittas vezetés gyanúja miatt letartóztatott Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt volt elnöke elleni rendőrségi vizsgálat - írta rendőrségi forrásra hivatkozva a Novy Cas nevű szlovák bulvárlap.
A szélsőséges kijelentéseiről, köztük ismétlődő magyarellenes kirohanásairól ismert szlovák politikus ellen májusban gyorsított eljárás keretében indított vizsgálatot a rendőrség, a pozsonyi lap közlése szerint ez kedden vádemelési javaslattal zárult. A rendőrségi vizsgálat eredményeit és a vádemelési javaslatot a rendőrség már kézbesítette is az illetékes ügyésznek.

A szlovák jogszabályok szerint ittas vezetés miatt akár egy év letöltendő szabadságvesztés is kiróható Ján Slotára. Mivel amikor májusban megállították a rendőrök, elutasította az alkoholtesztet, majd a vértesztet is, ezért úgy tekintenek rá, mintha súlyosan ittas állapotban vezetett volna. Szlovákiában a közúti közlekedésről szóló törvény és a büntető törvénykönyv több mint két éve hatályos módosítása értelmében szabadságvesztés büntetés szabható ki arra a járművezetőre, akinek a vérében egy ezreléknél magasabb alkoholszintet állapítanak meg.

Ján Slotát május 9-én tartóztatták le a rendőrök az észak-szlovákiai Csacán (Čadca) azt követően, hogy egy közúti ellenőrzés során nem állt meg a hatósági felszólításra, majd - miután a rendőrök rövid üldözés után megállították -, elutasította az alkoholtesztet. A szlovák politikus, miután néhány órával később szabadlábra helyezték, az esetről beszámoló szlovák hírportál kérdésére, hogy miért vezetett ittasan, azt mondta: úgy hiszi tévedésről van szó, és azt gondolja, hogy nem ittas.

Ján Slotát, az SNS volt elnökét, későbbi tiszteletbeli elnökét, alig néhány héttel az incidens előtt zárta ki soraiból volt pártja, arra hivatkozva, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal az SNS vagyonát.

A pozsonyi sajtó az elmúlt évek során több alkalommal is beszámolt Ján Slota alkoholos befolyásoltság alatti incidenseiről. A volt pártelnök magyar- és romaellenes kirohanásaival és egyéb sértő megjegyzéseivel a múltban már többször is foglalkozott a média. Ezek közül a legismertebbek közé tartozik, amikor az SNS gyűlésén 1999-ben Ján Slota azt mondta: tankokba ülnek és úgy teszik a földdel egyenlővé Budapestet.

Olvasóink írták

  • 2. michaela76 2013. június 13. 09:37
    „Abból biztos nem lesz semmi”
  • 1. zsi-ci 2013. június 12. 19:13
    „ki a f.......m az a jan slot?????????
    egy f........ó!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Általános sztrájkba léptek a görög újságírók az állami tv és rádió bezárása miatt

Közép-európai idő szerint reggel 7 órától egyetlen rádió- és televízióállomás sem sugároz híreket.… Tovább olvasom