Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Putyin: Oroszország megsemmisíti a terroristákat

Oroszország egészen addig küzdeni fog a terroristák ellen, amíg meg nem semmisíti őket - jelentette ki az orosz államfő kedden Habarovszkban.

"Meghajtjuk fejünket a kegyetlen terrorakciók áldozatai előtt. Meggyőződésem, hogy keményen és következetesen folytatjuk a küzdelmet a terroristák ellen a teljes megsemmisítésükig" - mondta Vlagyimir Putyin.

Az elnök a távol-keleti városba utazott, támogatását kifejezve a régióban a nyáron pusztító árvíz károsultjaival és onnan közvetítette a televízió a szokásos újévi köszöntő beszédet. Putyin azt mondta, hogy az elmúlt évben Oroszországban problémákkal kellett szembenézni és komoly megpróbáltatásokra kellett választ adni, közöttük a Volgográdban történt példa nélkül álló terrorakciókra és méreteiben szintén példa nélkül álló távol-keleti természeti csapásokra.

Az Amur folyó nyári áradása rendkívüli károkat okozott Kína után Oroszországban is. Az orosz Távol-Keleten az utóbbi 115 évben nem volt példa ilyen méretű árvízre. A természeti csapás több mint 183 ezer embert érintett az Amuri régióban, a Zsidó Autonóm Területen és a Habarovszki régióban.

A lenta.ru című orosz internetes hír-és elemző portál felhívta a figyelmet, hogy az orosz Távol-Kelet egyes régióiban korábban sugárzott köszöntőjében Putyin nem tett említést a volgográdi merényletekről. A robbantásokra is kitérő, újabb elnöki televíziós beszédet Habarovszkban rögzítették. Az új köszöntő így két perccel hosszabb lett.

A független orosz média azt is megjegyezte, hogy az orosz államfő egy nappal az első volgográdi, a vasútállomáson elkövetett véres terrorakciót követően, az ugyancsak a dél-oroszországi nagyvárosban lezajlott, egy trolibusz utasai ellen elkövetett robbantás után fejezte ki együttérzését az áldozatok családtagjaival és kívánt mielőbbi gyógyulást a sebesülteknek. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő sajtószolgálata az év utolsó napján adott ki ilyen közleményt.

Közben a hétfői volgográdi robbantás újabb súlyos sérültje halt meg. A két merénylet halálos áldozatainak száma így 34-re emelkedett. Az orosz egészségügyi minisztérium közlése szerint a két merényletben összesen 72 ember sebesült meg, közöttük gyermekek is. Hatvankét sérültet továbbra is volgográdi és moszkvai kórházakban kezelnek.

Volgográdi merényletek: emelkedett a halottak száma

Meghalt éjjel a volgográdi merényletek egyik sebesültje a kórházban, így a két robbantás halálos áldozatainak száma harmincháromra emelkedett. Kedden már megrendezik az első temetési szertartásokat.

A dél-oroszországi nagyvárosban helyi idő szerint vasárnap délután egy óra körül a központi vasútállomás bejáratánál, majd hétfő reggel fél kilenc tájban a csúcsforgalomban, egy zsúfolt trolibuszon elkövetett öngyilkos merényletben a korábbi jelentések szerint harmincegy ember halt meg, az áldozatok száma időközben kettővel emelkedett. A trolibuszon történt, mintegy négy kilogramm trotil hatóerejének megfelelő erejű robbanásnak még vannak súlyos sebesültjei, egy féléves csecsemő például kómába esett.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség keddi jelentése szerint hatvanöt embert kezelnek volgográdi és moszkvai kórházakban, huszonöt ember állapota közepesen súlyos.

Hétfőn írtuk:

A hétfői robbantást is öngyilkos merénylő követhette el

Legalább 14 halottja és 28 sebesültje van a Volgográdban egy trolibuszon hétfő reggel történt robbantásos terrorcselekménynek, amelyet a hatóságok gyanúja szerint öngyilkos merénylő követett el.

Az eddigi vizsgálatok szerint a merénylő férfi volt, és négy kilogramm trotilénak megfelelő erejű robbanószerkezetet hozott működésbe. A nyomozóhatóságok szerint összefügg egymással a hétfői merénylet és az egy nappal korábban a város vasútállomásán elkövetett robbantás, amelynek a Rosszija 24 állami hírtelevízió tudomása szerint már 18 halálos áldozata van.

Volgográdban ötnapos gyászt rendeltek el a terrorista merényletek áldozatainak emlékére. A központi vasútállomáson történt vasárnapi robbantás áldozatait azonosították és közzétették a nevüket.

Mécsesek és virágok a dél-oroszországi Volgográd vasúti pályaudvarának bejáratánál, ahol egy öngyilkos merénylő robbantást hajtott végre 2013. december 29-én. A dél-oroszországi nagyvárosban elkövetet
Mécsesek és virágok a dél-oroszországi Volgográd vasúti pályaudvarának bejáratánál, ahol egy öngyilkos merénylő robbantást hajtott végre december 29-én.
Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az orosz hatóságok megnevezték a vasárnapi merénylet feltételezett elkövetőjét is. Pavel Csecsenkin a Volga folyó középső szakaszának bal partja mentén elterülő, az Oroszországi Föderációhoz tartozó Mari Köztársaságból (Mariföldről), Volzsszk városából való. Tavaly tavasszal csatlakozott egy dagesztáni illegális csoporthoz. Felvette az iszlám vallást és az Anszar ar-Ruszi nevet.

A volgográdi központi vasútállomáson önmagát is felrobbantó férfi korábban a mariföldi mentőknél dolgozott. Szülei többször próbálták megtalálni, és ehhez a sajtó segítségét is igénybe vették. Novemberben elején a TVC nevű orosz tévében kérték fiukat, tegye le a fegyvert és térjen vissza hozzájuk. Az apa most vért adott, hogy azonosítani tudják a merénylő maradványait.

Vlagyimir Putyin orosz államfő időközben utasítást adott az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottságnak (NAK), hogy az egész országban erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket. Volgográdban a hatóságok a legmagasabb fokozatú készültséget vezették be, megerősítették a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést azokon a helyeken, ahol nagy tömegben gyűlnek össze emberek, így az autóbusz-állomáson és a repülőtéren is.

Alekszandr Basztrikin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság vezetője vasárnap a dél-oroszországi városban tartott operatív értekezletet, hétfőn Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetség Biztonsági Szolgálat vezetője tett jelentést Vlagyimir Putyinnak, aki ezután Dmitrij Medvegyev kormányfővel találkozott.

Az orosz elnök - egy nappal a vasútállomáson történt terrorcselekmény után - együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

A vasárnapi robbantás harminchét sérültjét volgográdi és moszkvai kórházakban ápolják. A hétfő reggeli merénylet áldozatai közül 27 embert vittek kórházba - közölte Veronyika Szkorcova orosz egészségügyi miniszter, aki Olga Gologyec miniszterelnök-helyettessel együtt vasárnap óta Volgográdban van.

Korábban írtuk:

Újabb robbanás történt Volgográdban hétfő reggel, ezúttal egy trolibuszon. Legkevesebb tizen meghaltak, sok a sebesült.

A robbanás körülményei egyelőre még tisztázatlanok, a jelek azonban a hatóságok szerint terrorista támadásra utalnak.

A dél-oroszországi városban vasárnap öngyilkos merénylő hajtott végre merényletet a központi pályaudvaron. A halálos áldozatok száma az éjszaka folyamán 17-re emelkedett. A robbanószerkezet tíz kilogramm trotil erejét is meghaladta.

A vasárnapi volt két hónapon belül a második öngyilkos merénylet Volgográdban.

Vasárnap írtuk:

Lehetséges, hogy egy férfi követte el a merényletet

A videofelvételek tanúsága szerint mégsem nő volt a volgográdi öngyilkos merénylő, hanem egy férfi - közölte az Interfax orosz hírügynökség vasárnap.

Egy meg nem nevezett orosz belügyi forrás szerint egy szláv férfi akarta hátizsákjában átvinni a robbanószerkezetet a központi vasútállomás bejáratánál elhelyezett biztonsági kapun. Ebben akadályozta meg őt egy rendőr, amikor meg akarta vizsgálni a csomagot. Az előzőleg elkövetőnek tartott nő éppen akkor haladt el a merénylő mellett, amikor az felrobbantotta a pokolgépet.

A volgográdi vasútállomáson történt, terrorcselekménynek minősített robbantás halálos áldozatainak száma időközben 16-ra emelkedett. Egy nő a kórházban halt meg. A helyi kórházakban 38 sérültet kezelnek, öt embert a helyszínen láttak el az orvosok.

Korábban írtuk:

Hivatalos közlés szerint legalább 13, sajtóértesülés szerint tizennyolc ember meghalt és mintegy ötven megsebesült egy robbantásos merényletben a dél-oroszországi Volgográd pályaudvarán vasárnap.

A helyi terrorellenes bizottság tájékoztatása szerint a robbanóeszközt öngyilkos merénylő hozta működésbe közép-európai idő szerint délelőtt háromnegyed tíz körül a központi vasútállomás bejáratánál. A feltételezések szerint egy nő volt a merénylő. Az elektronikus biztonsági kapun nem tudott áthaladni, ezért ott hajtotta végre a robbantást, amelyet a hatóságok terrorcselekménynek minősítettek.

A Rosszija 24 állami hírtelevízióban bemutattak több mobiltelefonnal készített felvételt is, amelyeken jól látszik a robbanáskor keletkezett tűz. Az épület bejárati oldalánál a földszinten és első emeleten minden ablak üvegét betörte a detonáció ereje.

Szemtanúk beszámolója szerint a pályaudvaron és környékén tartózkodó emberek pánikba estek, az épület előtt holttestek hevertek. A hatóságok a mentés miatt lezárták a vasútállomást és további esetleges robbanószerkezetek után kutatnak.

Idén október 21-én ugyanebben a városban hét ember életét oltotta ki egy muzulmán nő, aki egy városi buszon robbantotta fel magát.

Volgográd közel fekszik a többségében muzulmánok lakta Észak-Kaukázushoz. Az Oroszországi Föderációhoz tartozó köztársaságokban szinte mindennaposak a szélsőségesek merényletei. Doku Umarov csecsen hadúr idén júliusban arra szólította fel az iszlamista fegyvereseket, hogy tegyenek meg mindent a Szocsiban február 7-én nyíló téli olimpia megrendezése ellen.

Robbantásos merénylet a volgográdi pályaudvaron. Fotó: MTI (galéria)

Putyin elrendelte a biztonsági intézkedések fokozását

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap utasította a rendvédelmi erőket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a biztonság szavatolására a volgográdi merényletet követően - közölte szóvivője.

A terrorcselekményben hivatalos adatok szerint 13 meghaltak, ötvenen megsebesültek.

Vlagyimir Kolesznyikov, a szövetségi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket a pályaudvarokon és a reptereken.

A dél-oroszországi Volgográdban két hónap alatt már két, halálos áldozatokkal járó terrorcselekményt követtek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevonták a tatárföldi légitársaság működési engedélyét

Nem üzemelhet keddtől a Tatarstan Airlines, amelynek egy Boeing-737-500-as típusú repülőgépe… Tovább olvasom