Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Putyin nem állt le a fegyverszállítással

A februári minszki megállapodások ellenére Oroszország továbbra is szállít fegyvereket a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadároknak és katonákat is küld a határ túloldalára.
Mindezt a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lappal közölte egy magas rangú NATO-tisztségviselő.

"Még mindig azt látjuk, hogy (Oroszország) támogatja a szakadárokat fegyverekkel, katonákkal és kiképezi őket" - idézte vasárnap az újság a névtelenül nyilatkozó NATO-illetékest, aki szerint Oroszország a szakadárok ellenőrzése alatt álló "nyitott határon" át küld katonákat és hadieszközöket nekik.

A lap szerint a minszki megállapodások ellenére a szakadárok kezén most több orosz fegyver van, mint korábban. A lázadók harckocsikat, páncélozott járműveket, tüzérségi eszközöket és légvédelmi rendszereket kapnak, korszerű T80 és T90 típusú harckocsikkal látja el őket Oroszország.

A nyilatkozat egy nappal a kelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó "normandiai négyek", Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország külügyminisztereinek újabb berlini találkozója előtt látott napvilágot. A külügyminiszterek a februári minszki megállapodás végrehajtásáról fognak tárgyalni hétfőn a német fővárosban.

A február 18-in minszki megállapodás valójában egy 13 pontos intézkedéscsomag, amely rendelkezik a fehérorosz fővárosban tavaly szeptemberben tető alá hozott tűzszüneti egyezmények végrehajtásának módjáról. A felek a tűzszünet betartásán kívül vállalták a nehézfegyverek visszavonását a frontvonaltól, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) kérték fel a megállapodás betartásának ellenőrzésére.

Az intézkedéscsomag egyik pontja előírta minden külföldi fegyveres alakulat, haditechnikai eszköz és zsoldos kivonását Ukrajna területéről az EBESZ felügyelete alatt. Rendelkezett továbbá arról is, hogy az ukrán kormány helyreállítja az államhatár feletti teljes ellenőrzést a konfliktusövezet egészében.

Lassan két hónap múlt el a minszki intézkedéscsomag aláírása óta, de a benne vállaltak végrehajtása továbbra is várat magára. Az EBESZ egyelőre a nehézfegyverek teljes kivonását sem erősítette meg, szórványos harcok még mindig előfordulnak a térségben, a határ ukrán hatóságok általi teljes ellenőrzéséről pedig beszélni sem lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövés dördült a a washingtoni Capitoliumnál

A Capitolium egyik bejárata előtt egy férfi öngyilkosságot követett el. Korábban azt közölték, hogy… Tovább olvasom